Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 oct 2009 - Anul XIV, nr. 230 (4216)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul decide, fără avizul MAI, ca Parlamentul să răspundă în 20 zile cererii de referendum

Guvernul a modificat, cu avizul negativ al MAI, legislaţia în vigoare, stabilind ca Parlamentul să fie obligat în 20 zile să răspundă favorabil solicitării preşedintelui de organizare a unui referendum, în caz contrar şeful statului având dreptul să emită decretul pentru referendum.
Ordonanţa stabileşte totodată ca votul la referendumul privind parlamentul unicameral să poată să fie exercitat în secţiile amenajate pentru alegeri prezidenţiale, cu ştampile separate şi liste suplimentare.
Surse ministeriale au declarat agenţiei MEDIAFAX că ministrul Administraţiei şi Internelor (MAI), Dan Nica, şi reprezentanţii Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul au dat aviz negativ acestei ordonanţe de urgenţă, care modifică Legea referendumului, actul normativ trecând însă cu avizul Ministerului Justiţiei.
Potrivit surselor citate, Nica a invocat patru acte normative care interzic modificarea unei legi organice printr-o ordonanţă de urgenţă şi fără avizul MAI, reprezentanţii Secretariatului General al Guvernului precizând însă că avizul acestui minister este doar consultativ.
"S-a explicat că ordonanţa de urgenţă este necesară având în vedere perioada scurtă rămasă până la alegeri, iar legislaţia în vigoare nu stabileşte un termen în care parlamentul să se propune asupra cererii de organizare a referendumului, deşi Curtea Constituţională a cerut anterior ca această problemă să fie rezolvată în 45 de zile", au arătat sursele citate.
Secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, a arătat totodată, potrivit surselor, că referendumul organizat în 2007 pentru votul uninominal a costat 11,2 milioane euro, iar referendumul care va fi organizat în acest an limitează costurile la aproximativ 1,5 milioane euro prin faptul că nu vor mai fi amenajate secţii separate de votare şi nici comisii diferite de organizare.
"Ministrul Justiţiei a dat aviz favorabil ordonanţei de modificare a legii referendumului şi a susţinut-o pe Andreescu în «demontarea» obiecţiilor ridicate", au adăugat sursele citate.
Ordonanţa a mai fost avizată favorabil de către Ministerul Finanţelor.
Actul normativ a fost iniţiat de către Secretariatul General al Guvernului şi Institutul Naţional de Statistică.
Informaţia privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a fost confirmată ulterior de premierul Emil Boc.
El a arătat că actul normativ permite ca în acelaşi secţii de votare şi cu utilizarea aceloraşi birouri electorale să fie organizate atât alegerile prezidenţiale, cât şi referendumul pentru Parlamentul unicameral. El a arătat că procedura aduce o economie la bugetul de stat de aproximativ 11 milioane de euro.
"Până acum, legea permitea să se organizeze două birouri electorale, două comisii în aceeaşi sală sau în săli diferite care să dea buletinele de vot. Acum, prin modificarea legislativă pe care am propus-o, aceeaşi comisie electorală, acelaşi birou electoral va întreprinde ambele proceduri legislative, şi pentru alegerea preşedintelui României, şi pentru cea care vizează referendumul pe care intenţionează să îl organizeze şeful statului. Acest lucru se aplică la orice tip de referendum, indiferent când va fi organizat, cu ocazia alegerilor prezidenţiale, cu ocazia alegerilor parlamentare sau cu alte alegeri europarlamentare care vor avea loc de aici înainte în România", a spus Boc.

"Cea de a doua problemă scadentă pe care am rezolvat-o este de a preciza în conţinutul ordonanţei un termen în care Parlamentul să se pronunţe prin aviz consultativ cu privire la decizia şefului statului de a organiza referendum consultativ pe o problemă de interes naţional. Din păcate, în lege nu există un termen în care Parlamentul să se pronunţe, ceea ce ar putea pune în dificultate aplicarea unei prevederi constituţionale şi a unei prerogative care aparţine şefului statului. Am precizat doar că, prin lege, se stabileşte că într-un anumit interval de timp, 20 de zile, Parlamentul să dea un răspuns cu privire la iniţiativa şefului statului. Dreptul suveran al Parlamentului de a spune da sau nu, pozitiv sau negativ avizul, rămâne la latitudinea Parlamentului ca for legislativ suprem al poporului român", a mai spus Boc.
Surse oficiale au declarat, ieri dimineaţa, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul va adopta, în şedinţă, o modificare ce va permite ca votul la referendumul pentru Parlament unicameral, iniţiat de şeful statului, să fie exercitat în secţiile de votare amenajate pentru prezidenţiale, în vederea reducerii costurilor de organizare.
Proiectul ordonanţei de urgenţă nu are printre iniţiatori Ministerul Administraţiei şi Internelor, au arătat sursele.
Ulterior, vicepremierul Dan Nica a declarat, într-o conferinţă de presă la sediul central al partidului, că Ministerul Administraţiei şi Internelor nu este nici iniţiator, nici avizator al Ordonanţei pentru organizarea referendumului solicitat de preşedintele Traian Băsescu.
El a refuzat să facă alte comentarii pe marginea proiectului aflat pe ordinea de zi a şedinţei de guvern, menţionând doar că va citi cu atenţie textul respectiv.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joia trecută, că a trimis Parlamentului solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum naţional, la data alegerilor prezidenţiale din acest an, pentru consultarea populaţiei asupra a două aspecte: Parlament unicameral şi un număr maxim de 300 de parlamentari.
Şeful statului a precizat că data pe care o propune Parlamentului pentru organizarea referendumului este data alegerilor prezidenţiale, în aşa fel încât să fie diminuate "costurile de consultare a poporului".
Ministrul Administraţiei şi Internelor, social-democratul Dan Nica, a declarat, sâmbătă, că organizarea referendumului pentru Parlament unicameral în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale ar putea însemna costuri suplimentare importante, fiind posibilă înfiinţarea de secţii de vot separate.
El a amintit că, doar pentru organizarea alegerilor prezidenţiale, Guvernul a alocat 152 milioane lei.
"Dacă s-ar vota în aceeaşi secţie de vot şi pentru preşedinte, şi pentru referendum, costurile nu cresc, pentru că sunt aceiaşi oameni în secţiile de vot. Dacă se decide să se organizeze secţii de vot diferite, înseamnă că dintr-o dată avem o creştere a costurilor cu plata celor care se află în secţia de votare. La fel e în cazul ştampilelor, urnelor pentru depunerea buletinelor de vot. La asta se adaugă costul buletinului de vot, care nu este încă determinat, pentru că trebuie aprobat formatul respectivului buletin de vot pentu referendum", a spus Nica.
El a completat aceste informaţii spunând că, în situaţia în care alegerile prezidenţiale şi referendumul se vor organiza separat, sursele de
finanţare pentru referendum vor fi asigurate de către Ministerul de Finanţe, prin intermediul fondului de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului.
La alegerile pentru Parlamentul European, din 2007, preşedintele Traian Băsescu a propus organizarea, în mod simultan, a unui referendum pentru introducerea votului uninominal la alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului începând cu următoarele alegeri.
Băsescu i-a transmis atunci premierului o scrisoare prin care îl ruga să ia măsuri ca referendumul şi euroalegerile să se desfăşoare în acelaşi spaţiu şi să se ajusteze şi programul orar, astfel încât cele două procese să fie simultane.
Guvernul a decis însă atunci ca referendumul şi euroalegerile să fie organizate în aceleaşi clădiri, dar în spaţii diferite, acolo unde secţiile de vot nu pot fi amenajate în aceeaşi încăpere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul decide, fără avizul MAI, ca Parlamentul să răspundă în 20 zile cererii de referendum.
 Vizualizări articol: 508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul decide, fără avizul MAI, ca Parlamentul să răspundă în 20 zile cererii de referendum0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei