Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mar 2009 - Anul XIV, nr. 54 (4040)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 11 milioane de românce vor sărbători, mâine, Ziua Femeii

Peste 11 milioane de românce, reprezentând 51,3 la sută din populaţia României, vor sărbători, mâine, Ziua Internaţională a Femeii, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Populaţia feminină în România a crescut cu 0,2 la sută în anul precedent, ponderea femeilor fiind mai pronunţată în mediul urban, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică.

Astfel, 52,2 la sută din totalul populaţiei urbane (peste şase milioane de locuitori) şi 50,2 la sută din totalul populaţiei rurale (aproape cinci milioane) sunt reprezentate de femei.

Cele mai multe mame se regăsesc în judeţele Iaşi (49,7 născuţi vii la o mie de femei), Vaslui (49,3) şi Suceava (46,7). La polul opus se situează judeţele Olt şi Hunedoara, cu 32,2, respectiv 32,6.

În 2007 s-au născut mai mulţi băieţi decât fete, tendinţă regăsită şi în anii anteriori, cu un raport de masculinitate de 105,9 băieţi la 100 de fete.

Femeile din mediul urban, cu vârste între 20 şi 29 de ani, au născut, anul precedent, mai mulţi copii decât cele din mediul rural, pe acelaşi segment de vârstă.

Vârsta medie a mamelor care au născut prima oară a crescut cu 0,1 ani în 2007, ajungând la 25,3 ani. Totodată, a crescut şi vârsta medie a mamelor la naştere, în general, tot cu 0,1 ani, astfel că a ajuns la 27 de ani.

Femeile din mediul rural continuă să nască la vârste mai tinere, cea mai scăzută vârstă medie la prima naştere înregistrându-se în judeţul Călăraşi, de 22,7 ani. În Bucureşti, valoarea a fost de 28,3 ani.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, multe proaspete mame erau casnice în 2007 (45,4 la sută), în vreme ce majoritatea rămân salariate. Un procent de 15,1 la sută din femeile care au născut anul trecut aveau pregătire superioară, valoare în creştere faţă de anii precedenţi.

Totodată, media de vârstă a româncelor este cu 2,9 ani mai ridicată decât cea a bărbaţilor din România. Vârsta medie feminină este de 40,7 ani.

Cele mai multe vârstnice, de 65 de ani şi peste, locuiesc în mediul rural, mai ales în judeţele Buzău, Giurgiu şi Teleorman. Cea mai scăzută pondere a femeilor în vârstă a fost înregistrată în judeţele Constanţa şi Maramureş.

În ceea ce priveşte sectorul de vârstă 15-49 de ani, acesta ajunge la aproape şase milioane de femei, potenţialele mame reprezentând mai mult de jumătate din totalul populaţiei feminine.

Speranţa de viaţă a femeilor a crescut şi ea, în intervalul 2005-2007, la 76,14 ani, cu 6,97 de ani mai mult decât speranţa de viaţă a bărbaţilor.

Căsătoriile au fost, de asemenea, mai numeroase, datorită adoptării Legii 396/2006, care oferă tinerilor căsătoriţi un sprijin financiar. Astfel, au avut loc 8,8 căsătorii la mia de locuitori. cu acest procent, România se situează peste media de nupţialitate a UE. Cele mai multe căsătorii s-au oficiat în luna august, iar cele mai puţine în decembrie.

Vârsta medie a femeilor care se căsătoresc a crescut şi a atins 27,7 ani, iar vârsta medie la prima căsătorie a fost, în 2007, 26,3 ani.

Nivelul divorţurilor rămâne relativ scăzut în România, faţă de alte ţări europene. Totuşi, femeile din grupul de vârstă 30-34 de ani sunt cele mai predispuse spre a divorţa (21,6 la sută).

La capitolul locuri de muncă, în trimestrul III din 2008, aproape 70.000 de mii de femei ocupă poziţii grupa de ocupaţii legislativ, conducători din administraţia publică, unităţi economico-sociale şi politice. Aproape 500.000 de femei au ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice, peste 500.000 sunt tehnicieni sau maiştri, iar cele mai multe (peste un milion), sunt agricultori calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit.

Referitor la acelaşi trimestru, 725.000 de femei erau absolvente de învăţământ superior, peste 200.000 absolviseră învăţământ postliceal şi de maiştri, peste 1,5 milioane erau absolvente de liceu, iar 774.000 făcuseră o şcoală profesională sau de ucenici.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 11 milioane de românce vor sărbători, mâine, Ziua Femeii.
 Vizualizări articol: 306 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 11 milioane de românce vor sărbători, mâine, Ziua Femeii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei