Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 feb 2009 - Anul XIV, nr. 38 (4024)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Veniturile medicilor de familie, în funcţie de performanţa fiecărui cabinet

Ministrul Sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au stabilit, în întâlnirea de ieri, ca veniturile medicilor de familie în 2009 să ţină cont de performanţa fiecărui cabinet în parte.

La întâlnirea de ieri, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Irinel Popescu, împreună cu specialiştii celor două instituţii, au analizat timp de trei ore, veniturile cabinetelor medicilor de familie în anul 2009.

În urma întâlnirii, ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS au stabilit că, în primul trimestru al acestui an, veniturile medicilor de familie vor rămâne neschimbate, la valoarea anului 2008, de 306 milioane de lei, în conformitate cu contractul-cadru, care a fost prelungit prin hotărâre de Guvern.

Începând cu prima zi a trimestrului al doilea, când intră în vigoare noul contract cadru şi legea bugetului pe 2009, se estimează alocarea a 256, 5 milioane de lei trimestrial. Această redistribuire rezultă din rectificarea bugetară şi realocarea de la alte capitole bugetare.

În plus, se vor adăuga şi sumele suplimentare provenite din cele două noi programe ale Ministerului Sănătăţii, privind screeningul de cancer de col uterin şi cel al bolilor cardiovasculare, care însumează 180 milioane de lei până la sfârşitul anului.

În aceste condiţii, unui medic de familie îi va fi permis ca, în funcţie de performanţe şi calitatea actului medical, să atingă valori suficiente pentru derularea activităţilor curente.

În termeni reali, bugetul aprobat anul acesta, fără rectificări, este cu 24 la sută mai mare faţă de 2007, an în care nu au existat probleme în asigurarea asistenţei medicale primare.

De exemplu, în 2009, un medic de familie care are înscrişi 1.500 de pacienţi pe listă, va putea realiza venituri de aproximativ 13.000 de lei lunar.

La fel ca şi în alte ţări europene, şi în România, bugetul asistenţei medicale primare constă în cheltuielile cu veniturile medicilor de familie, precum şi costurile cu medicamentele şi investigaţiile paraclinice aferente, prescrise de medicii de familie.

Scăderea invocată, cu 40 la sută, a veniturilor pentru medicina de familie nu este reală. În anul 2008, veniturile cabinetelor medicilor de familie au crescut faţă de 2007 cu 99 la sută, generând un deficit semnificativ bugetului CNAS, respectiv un miliard de lei, precizează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de ieri.

Preşedintele CNAS a spus că va cere blocarea unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de fostul ministru al Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu, prin care contribuţia la FNUASS ar scădea la angajator de la 6,5 la sută la 5,2 la sută.

"Am fost chemat în Senat pentru a discuta ordonanţa de urgenţă privind diminuarea contribuţiei angajatorului. Mă voi opune unei astfel de măsuri, întrucât colecta la fondul de asigurări de sănătate este mai mică în 2009 şi nu mai putem accepta alte diminuări", a declarat profesorul Irinel Popescu.

Oficialii MS şi CNAS atenţionează medicii de familie că afirmaţiile privind falimentul cabinetelor medicale în 2009 nu sunt fondate, iar formele de protest anunţate de aceştia sunt în afara relaţiilor contractuale care obligă medicul de familie să asigure înlocuitor pe perioada concediului de odihnă şi vor afecta nejustificat pacienţii, creând disfuncţionalităţi în cadrul întregului sistem.

Un calcul făcut de un medic de familie arată că el primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate 4,61 de lei de asigurat pe lună doar pentru faptul că pe lista sa este înscris un bolnav. La asta se adaugă plata pentru servicii medicale, adică 1,90 lei pe pacient.

Astfel, un medic care are 1.500 de asiguraţi înscrişi pe listă, are un venit de 8.200 lei, 84 la sută fiind banii luaţi numai pentru că are pacienţi înscrişi. Acelaşi medic spune că lunar cheltuielile cu asistenţa, utilităţile şi consumabilele ajung la 5.100 de lei, astfel că rămâne cu 3.100 de lei.

Potrivit modificării anunţate de CNAS, un medic de familie va primi cu aproximativ 11 la sută mai puţin faţă de venitul din anul 2008, adică 4,2 lei pe asigurat. Doctorii vor lua mai puţin pentru fiecare asigurat aflat pe listă, dar şi pentru serviciile medicale care ies din programul naţional de evaluare, dar care vor fi înlocuite cu altele, după cum susţin autorităţile în domeniu.

Medicii de familie au început să depună, de ieri, la casele de asigurări de sănătate, cereri prin care anunţă că, de miercuri ar putea intra în concediu de odihnă sau de studii, pentru trei zile, în semn de protest faţă de alocaţia bugetară pe 2009, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Cererile vor fi depuse de către toţi medicii de familie, a precizat Rodica Tănăsescu, până ieri la prânz fiind depuse peste o mie de solicitări.

Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) şi Patronatul Naţional al Medicilor de Familie din România (PNMF) susţineau, într-un memoriu comun, că fondul alocat asistenţei medicale primare este diminuat cu 40,69% faţă de anul 2008, "reducerea fiind cea mai drastică, neegalată de niciun alt sector din sănătate sau de un alt capitol prevăzut în buget".

Medicii de familie arătau, în document, că proiectul de buget pentru 2009 prevede doar 5,4% pentru asistenţa medicală primară, "cu toate că în programul de guvernare al PSD s-a prevăzut pentru asistenţa medicală primară un procent de 10-12%, iar PDL a prevăzut creşterea veniturilor personalului medical, ambele formaţiuni prevăzând un procent de 6% din PIB pentru sănătate".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Veniturile medicilor de familie, în funcţie de performanţa fiecărui cabinet .
 Vizualizări articol: 235 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Veniturile medicilor de familie, în funcţie de performanţa fiecărui cabinet0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei