Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 sep 2008 - Anul XIII, nr. 222 (3903)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Inspecţia Sanitară verifică unităţile alimentare din zona şcolilor

Inspecţia Sanitară din Ministerul Sănătăţii face controale, între 29 septembrie şi 10 octombrie, la toate societăţile comerciale din unităţile de învăţământ, pentru a verifica dacă este respectat ordinul privind lista alimentelor nerecomandate, a declarat, ieri, ministrul Eugen Nicolăescu.

Demnitarul a anunţat, ieri, la videoconferinţa cu prefecţii, că a considerat necesar ca Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), prin reprezentanţii săi în teritoriu, să se implice activ în punerea în aplicare a Ordinul privind Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi, publicat, luni în Monitorul Oficial şi care este în vigoare de joi.

"Ordinul este elaborat în temeiul legii pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar", a precizat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Nicolăescu a precizat că începând din 18 septembrie, toate societăţile comerciale din unităţile de învăţământ au obligaţia să respecte ordinul ministrului şi să comercializeze numai produsele care respectă prevederile acestui act.

 

Scop educaţional

Ordinul conţine două părţi, una referitoare la alimentele care se distribuie sau se comercializează în şcoli şi una referitoare la principiile care trebuie respectate şi respectiv modul în care se prepară alimentele în unităţile în care copiii servesc masa, a explicat ministrul Sănătăţii.

"Scopul vizat de acest act normativ este în primul rând unul educaţional, de creare în rândul copiilor, care sunt la vârsta de receptivitate maximă, a unui comportament nutriţional sănătos pe termen lung. Pentru verificarea respectării prevederilor noului act normativ, în perioada 22 - 26 septembrie, Inspecţia Sanitară de Stat din MSP va pregati o acţiune temetică de control care va viza verificarea respectării prevederilor legii", a spus ministrul Eugen Nicolăescu.

El a adăugat că obiectivele urmărite în cadrul controlului vizează verificarea comercializării alimentelor în incinta unităţilor de învăţământ, pregătirea meniurilor în blocurile alimentare şi cantinele din incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, cât şi verificarea conformităţii alimentelor distribuite pe sistemul catering.

Măsurile care vor fi luate în caz de nerespectare a dispoziţiilor vor consta în retragerea de la consum a produselor neconforme, avertismente şi amenzi. De asemenea, se vor prescrie termene de remediere a deficienţelor constatate, urmând ca ulterior să fie verificate prin noi acţiuni de control.

Controalele vor fi realizate de către Inspecţiile sanitare de stat judeţene şi cea a municipiului Bucureşti, în perioada 29 septembrie - 10 octombrie, iar raportarea rezultatelor trebuie făcută până în 14 octombrie.

 

Lista alimentelor nerecomandate

În lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor sunt incluse prăjiturile, bomboanele, acadelele, hamburgerii, pizza, produsele tip patiserie, cartofii prăjiţi, alte alimente preparate prin prăjire, maioneze, mezeluri grase, chips-uri, biscuiţi săraţi, covrigei, sticks-uri sărate, snacks-uri, alune sărate, seminţe sărate şi alte produse similare. Sunt interzise în şcoli şi alimentele neambalate (excepţie fac bananele si citricele) sau cele neetichetate.

De asemenea, este interzis orice tip de băutură răcoritoare, cu excepţia apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate.

Lista MSP ţine cont de faptul că, în România, copiii petrec în unităţile de învăţământ între patru şi şase ore zilnic, timp în care trebuie să beneficieze de o gustare care să le aducă aproximativ 10 la sută din aportul caloric necesar pentru o zi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inspecţia Sanitară verifică unităţile alimentare din zona şcolilor.
 Vizualizări articol: 632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inspecţia Sanitară verifică unităţile alimentare din zona şcolilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei