Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 sep 2008 - Anul XIII, nr. 206 (3887)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Spoturile sociale, criticate pentru lezarea persoanelor cu dizabilităţi

Membrii mai multor organizaţii sindicale şi neguvernamentale au criticat, ieri, în cadrul conferinţei cu tema "Comunicarea socială pe TV. Problema spoturilor sociale", modul în care unele campanii sociale portretizează eronat imaginea persoanelor cu dizabilităţi şi a altor grupuri sociale.

La conferinţă au fost prezenţi reprezentanţi ai CNS "Cartel Alfa", Asociaţiei Cascadorilor Români, Sindicatului ARTIS (afiliat la Cartel Alfa), Asociaţiei Junior şi Fundaţiei Licinium, precum şi Tedy Necula, membru al Sindicatului ARTIS.

Vorbitorii au discutat despre comunicarea socială pe TV, exprimându-şi dezaprobarea în legătură campaniile sociale care portretizează eronat imaginea persoanelor cu dizabilităţi şi a altor grupuri sociale, făcând referire la campania "Viteza distuge vieţi", proiect iniţiat de Poliţia Română cu sprijinul Petrom şi a cărei parte de creaţie este semnată Leo Burnett, şi care, în opinia vorbitorilor, ar leza imaginea persoanelor cu dizabilităţi.

Campania se desfăşoară la nivelul întregii ţări şi are ca obiective responsabilizarea participanţilor la trafic în vederea adoptării unui comportament preventiv, conştientizarea opiniei publice asupra dinamicii şi consecinţelor accidentelor rutiere şi diminuarea numărului accidentelor rutiere care au drept cauză viteza excesivă.

"Mesajele de interes public pot face victime colaterale la modul propriu, prin portretizări greşite", a declarat Alexandru Ciochia, Director General Radio Lynx.

"Campaniile de responsabilizare socială de tipul «Viteza distruge vieţi» pot fi foarte bune din punct de vedere execuţional şi tehnic, dar au o problemă de imagistică, pentru că sunt create pe paradigma şocului, portretizând suferinţa", a adăugat el.

 

"Nu există educaţie socială"

Reprezentanţii ONG-urilor prezente la conferinţă susţin că în agenţiile de publicitate care creează astfel de campanii sociale "nu există educaţie socială". "Când primesc un astfel de cont, echipele de creativi din agenţii reflectă şi chiar induc percepţii sociale în cadrul unor paradigme în care persoanele cu dizabilităţi sunt portretizate ca «eşec» şi nu ca «performanţă»", susţin ei.

"În momentul în care o agenţie îşi asumă realizarea unui spot de responsalitate socială, agenţia trebuie să îşi asume şi principiile de responsabilitate socială, nu numai creaţia artistică şi cea tehnică a spoturilor", a adăugat Alexandru Ciochia.

Potrivit reprezentanţilor ONG-urilor, spoturile agresive şi violente de tipul celor din campania împotriva vitezei fac "victime colaterale", trimiţând mesaje secundare nocive care prejudiciază imaginea persoanelor cu dizabilităţi. Ei consideră că principala cauză a acestui fenomen este lipsa de dialog dintre ONG-uri şi agenţii, precum şi lipsa de instruire specială de care ar trebui să beneficieze creativii care realizează aceste campanii.

"Publicitatea socială şi cea comercială funcţionează pe principii diferite. De ce o agenţie şi-ar propune să gândească într-o altă paradigmă? Argumentul este unul de ordin etic şi moral", a concluzionat Ciochia.

 

Înlocuirea pradigmei "Şoc şi Groază”

Printre alte campanii considerate de reprezentanţii ONG-urilor ca portretizând greşit anumite categorii a fost menţionată şi campania iniţiată de Fundaţia pentru Copii Sănătoşi, care a şi fost interzisă de către Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării, în urmă cu trei ani, pentru că aducea atingere mamelor care aveau copii cu dizabilităţi.

Organizatorii conferinţei au făcut un apel la introducerea unei noi abordări în spoturile sociale care să înlocuiască paradigma "Şoc şi Groază", cea axată pe arătarea efectelor dure, cu una focalizată pe acţiunile de prevenire.

De asemenea, ei au susţinut promovarea unei educaţii sociale în rândul echipelor de creaţie, care ar genera mesaje corecte, prevenind posibilitatea apariţiei mesajelor secundare care aduce prejudicii anumitor grupuri. Reprezentanţii organizaţiilor prezente au declarat că 90% dintre campaniile sociale portretizează greşit chiar publicul pe care încearcă să-l ajute.

Potrivit reprezentanţilor ARTIS , asociaţia ar fi înaintat Poliţiei Rutiere propriile scenarii pentru campania educaţională de prevenire a vitezei, fără însă a primi feed-back.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spoturile sociale, criticate pentru lezarea persoanelor cu dizabilităţi.
 Vizualizări articol: 588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spoturile sociale, criticate pentru lezarea persoanelor cu dizabilităţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei