Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iul 2008 - Anul XIII, nr. 153 (3834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiect de act normativ pentru eliminarea legăturilor dintre salariul minim şi prestaţiile sociale

Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse a supus dezbaterii publice un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în vederea eliminării legăturilor dintre nivelul unor drepturi salariale, de asigurări sau de asistenţă socială şi nivelul salariului minim.

Proiectul de act normativ supus, ieri, în dezbatere publică prevede un alt mod de stabilire a diferitelor drepturi care se acordă în prezent în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară, astfel încât acestea să nu creeze o presiune suplimentară pe construcţia bugetară.

În prezent, drepturile care se acordă prin diverse acte normative, respectiv indemnizaţia de şomaj, sumele primite de către angajatori pentru încadrarea absolvenţilor, ucenicilor, elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor şi a persoanelor în vârstă de peste 45 de ani sunt determinate în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară. De asemenea, contribuţiile individuale pentru asigurările sociale de sănătate, respectiv ajutorul lunar rambursabil de care beneficiază persoanele lipsite de mijloace de existenţă sunt determinate tot în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară, precum şi contribuţiile de care beneficiază personalul neclerical.

În plus, Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, a creat cadrul juridic pentru adoptarea, aplicarea şi finanţarea unor măsuri pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acesta fiind în conformitate cu liniile directoare în domeniul ocupării stabilite prin Strategia de la Lisabona, adoptată la summit-ul Consiliului European din martie 2000.

 

Indicatorul de referinţă, 500 lei

Prin proiectul de lege se propune ca indemnizaţia de şomaj, sumele primite de către angajatori pentru încadrarea absolvenţilor, ucenicilor, elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor şi a persoanelor în vârstă de peste 45 de ani să fie determinate în funcţie de indicatorul de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, denumit indicator de referinţă, care este egal cu 500 lei.

Potrivit proiectului, contribuţiile individuale pentru asigurările sociale de sănătate, respectiv ajutorul lunar rambursabil de care beneficiază persoanele lipsite de mijloace de existenţă, ar trebui să fie determinate prin aplicarea unei cote stabilite de lege asupra unei sume fixe de 500 lei, iar contribuţiile de care beneficiază personalul neclerical ar trebui să fie în sumă fixă, respectiv tot 500 lei.

"Indemnizaţiile, contribuţiile, ajutoarele nerambursabile se propune să fie indexate prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat anterior", se arată în nota de fundamentare.

 

Reglementarea unor situaţii apărute în aplicarea Legii nr.76/2002

Proiectul de act normativ susţine şi necesitatea reglementării unor situaţii apărute în aplicarea Legii nr.76/2002, precum suportarea din sursele financiare constituite în cadrul bugetului asigurărilor pentru şomaj a plăţii indemnizaţiilor de şomaj, precum şi a prestaţiilor de şomaj aferente drepturilor stabilite în condiţiile legislaţiei în vigoare în alt stat membru al Uniunii Europene de către instituţia competentă în materie de şomaj în acel stat, acordate de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în numele şi pe cheltuiala respectivei instituţii competente. Proiectul mai prevede şi reglementarea prevederii referitoare la suspendarea plăţii indemnizaţiei de şomaj în cazul în care beneficiarul indemnizaţiei pleacă din ţară pe o perioadă mai mică de trei luni.

Dacă proiectul de act normativ va fi aprobat în forma supusă dezbaterii publice, va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2009. Până atunci, ministerele implicate sunt obligate să modifice în mod corespunzător, după caz, normele metodologice şi actele normative elaborate în vederea aplicării legilor şi ordonanţelor care urmează să fie modificate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect de act normativ pentru eliminarea legăturilor dintre salariul minim şi prestaţiile sociale.
 Vizualizări articol: 299 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Proiect de act normativ pentru eliminarea legăturilor dintre salariul minim şi prestaţiile sociale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei