Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 iun 2008 - Anul XIII, nr. 148 (3829)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ştiri pozitive şi negative în pondere egală, la radio şi tv

Senatul a adoptat, ieri, cu unanimitate de voturi, o iniţiativă legislativă prin care programele de ştiri ale posturilor de televiziune şi de radio vor trebui să conţină, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive şi, respectiv negative.

Proiectul, iniţiat de senatorul PRM Gheorghe Funar şi deputatul PNL Ioan Ghişe, vizează modificarea şi completarea Legii audiovizualului 504/2002.

Conform motivării iniţiatorilor, scopul acestei propuneri este "de a îmbunătăţi climatul general şi de a oferi şansa publicului să aibă percepţii echilibrate asupra vieţii cotidiene, atât din punct de vedere psihic, cât şi emoţional".

Potrivit autorilor legii, studiile de specialitate evidenţiază, fără echivoc, escaladarea bolilor cronice ca urmare a stărilor psihice depresive, iar stările emoţionale şi psihice depresive conduc în mod cert la îmbolnăviri.

Cei doi parlamentari afirmă că justeţea propunerii legislative este confirmată de "exemple preluate din cărţi", ei invocând, pe larg, pasaje despre sănătate şi învăţare din "Tehnica învăţării rapide", de Sheila Ostrander şi din "Strategii pozitive de muncă şi viaţă", de Tom Rath, în care se arată că "negativismul ucide".

"Aceste probe demonstrează extraordinara nocivitate şi efectele ireversibile asupra sănătăţii şi vieţii oamenilor atunci când ştirile negative ne copleşesc existenţa", mai susţin cei doi parlamentari.

Singurul senator care a intervenit la dezbaterile pe tema iniţiativei legislative, Petre Daea, a afirmat că actul normativ "pune în pagina realităţii o stare care nu mai putea să continue".

"Din nefericire, în ultima perioadă, pe canalele de televiziune ale României, rareori văd să se prezinte pentru publicul larg (...) evenimente care se petrec în România şi care au valoarea lor, dar care nu sunt valorificate", a arătat el.

Daea a mai spus că prin adoptarea acestui act normativ senatorii fac o "pârtie spre actul cunoaşterii în sensul bun al cuvântului şi al echilibrului".

Propunerea, care are caracter organic, a fost adoptată de Senat în calitate de Cameră decizională.

 

Reacţie de la CNA.

Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că introducerea unui criteriu în ceea ce priveşte ponderea egală a ştirilor pozitive şi negative în jurnalele TV-radio nu este "funcţională", evenimentele neputând fi "programate"

"O ştire este o ştire, ea nu este pozitivă sau negativă, ci reflectă pur şi simplu o realitate. Depinde de deontologia jurnalistului ca realitatea să fie reflectată în mod obiectiv, iar CNA veghează, la rândul său, la respectarea informării corecte a publicului. Nu cred că introducerea unui criteriu cantitativ este funcţională, evenimentele nu pot fi programate sau puse pe un asemenea cântar, care nu se regăseşte în practica jurnalistică sau în legislaţia audiovizuală europeană", a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ştiri pozitive şi negative în pondere egală, la radio şi tv.
 Vizualizări articol: 333 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ştiri pozitive şi negative în pondere egală, la radio şi tv0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei