Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 iun 2008 - Anul XIII, nr. 148 (3829)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ciudăţenii

Vilă în mijlocul Bazarului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ca la noi la nimenea. În mijlocul Bazarului sucevean, printre chioşcuri metalice şi tarabe cu mărfuri, o familie din Costâna şi-a ridicat o vilă, pe care intenţionează să o folosească în scop comercial, dar şi ca spaţiu de locuit.

Dacă respectiva construcţie, ridicată la doar câţiva paşi de poarta principală de intrare în Bazar, nu e privită cu ochi buni nici de Primărie, nici de comercianţii din jur, care au fost înghesuiţi într-un spaţiu mai mic şi care spun că acolo vor unii să îşi facă chiar şi pensiune, proprietarii acesteia reclamă în schimb autorităţile locale, care au refuzat să le dea autorizaţia de construcţie atunci când au cerut-o.

 

Liber la construit orice în Bazar

Povestea bizarei apariţii din Bazar a început în urmă cu aproape 5 ani, când au avut loc nişte îndoielnice tranzacţii cu terenuri prin zona Bazarului, urmate de schimburi de teren mai mult decât dubioase, în care zone principale din bazar, cu un puternic vad comercial, au fost date la schimb, prin decizii de Consiliu Local, contra unor terenuri din lunca Sucevei, pe care apoi a fost amenajată o parcare, utilizată mai mult de comercianţi decât de clienţi, care nu prea ştiu de existenţa ei.

Conform legii, cei care au obţinut prin acele schimburi parcele de teren din zone cheie ale Bazarului sunt acum proprietari de bună credinţă, care pot face ce doresc ei pe terenul lor. Dacă unul din ei vrea să construiască acolo un bloc sau un hotel, nimic nu îl împiedică.

Acelaşi lucru se aplică şi în cazul vilei cu destinaţie comercială care se construieşte în Bazar, care este ridicată cu acte în regulă, dar care au fost obţinute după ani de zile de certuri şi judecată cu Primăria.

 

7000 de lei pentru 300 de metri pătraţi de Bazar

În 2003, Mara Burda a cumpărat o porţiune de teren, de 300 de metri pătraţi, situată pe malul râului Suceava, în partea din spate a Bazarului, de la SC „Lima Fi Can” SRL, contra unei sume de aproximativ 7000 lei (70 de milioane de lei vechi).

La scurt timp, în Consiliul Local Suceava, cu puţin timp înainte de alegerile din 2004, sunt date o serie de decizii, prin care se aprobă nişte schimburi de teren „în lunca Sucevei”.

Ce nimeni nu a spus atunci şi nici nu apărea în respectivele proiecte de hotărâre, era că pentru terenurile dintr-o zonă care nu avea nici o importanţă comercială, s-au dat la schimb, suprafeţe echivalente în cele mai bune zone ale Bazarului, care a fost segmentat astfel în enclave de proprietăţi private.

Cei care au votat respectivele schimburi de teren, nu doar păguboase pentru municipalitate, ci şi cu urmări cât se poate de neaşteptate, “nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase”. Nimeni nu i-a tras la răspundere pentru deciziile lor dubioase, dar efectele acestora se vor resimţi încă multă vreme.

Cert e că în 2004, Mara Burda obţine un schimb de teren cu Primăria, pentru o suprafaţă de 211 mp din interiorul Bazarului, mai exact, 129 de metri la capătul primului rând de chioşcuri din Bazar şi încă 82 de metri chiar în zona de intrare în Bazar, membrii comisiei de punere în posesie fiind viceprimarul Simion Botezatu, consilierii Ioan Florişteanu, Ioan Birnicu şi Mara Moroşan.

Astfel, printr-un „banal” schimb de terenuri, făcut laolaltă cu alte persoane, printre care şi ginerele de atunci al primarului Marian Ionescu, pe o sumă de nimic au fost obţinute terenuri care acum valorează miliarde de lei vechi.

 

Execuţie silită pentru primarul Sucevei

În 2005, în calitate de proprietar, Mara Burda a solicitat Primăriei autorizaţie de construcţie, pentru amenajarea unui spaţiu comercial pentru produse industriale, format din parter + mansardă, pe terenul de 82 de metri pătraţi, de la intrarea în Bazar.

Cererea proprietarilor terenului a fost respinsă de mai multe ori de municipalitate, motiv pentru care Mara Burda a acţionat Primăria şi pe primarul Ion Lungu în judecată.

Cum legea garantează proprietatea privată şi schimbul de teren a fost făcut de Primărie, instanţele au dat dreptate reclamantei.

Mai mult, Primăria Suceava, reprezentată prin Ion Lungu, nu doar că a trebuit să achite cheltuielile de judecată, ci este şi obligată la plata unor daune morale, în valoare de 1000 de lei.

Mara Burda e decisă să îl execute silit pe primarul Sucevei, de la care să ia suma decisă de instanţe, ba chiar să şi obţină despăgubiri pentru perioada în care terenul ei a fost închiriat de Administraţia Pieţelor altor 14 comercianţi, care au avut chioşcuri amplasate acolo.

“Nu ne lăsăm, mergem până la capăt, pentru că şi-au bătut joc de noi. Suntem proprietari legali ai acestor terenuri, nu trebuiau să ne blocheze construcţia şi nici să nu ne lase să folosim terenul, pentru că Lungu nu e de acord cu schimburile de terenuri din alte mandate. E un abuz din partea sa şi ne vom lua banii de la el, cu executorul judecătoresc”, spune Mara Burda.

Membrii familiei Burda, care au un chioşc în Bazar, pe terenul de 129 de metri pătraţi obţinut prin schimb, consideră că au fost nedreptăţiţi tot acest timp şi că schimbul făcut de ei este cît se poate de corect.

“Cum noi am făcut schimb de teren, la fel putea oricine. De ce nu au făcut şi alţii la fel? Uite cît teren mai este liber pe malul Sucevei! Ce, Primăria nu s-a folosit de terenul pe care i l-am dat noi? Au făcut parcare acolo, pe acolo au trecut maşinile de gunoi şi acum au pus şi chioşcuri în zonă”, spune Mara Burda, originară din Costâna, comuna Todireşti.

Teoretic, legea e de partea ei, iar construcţia care se ridică la poarta Bazarului, în interior, e făcută conform normelor legale, chiar de toţi care trec pe acolo mai că nu îşi fac cruce, văzând cum cei care fac legea mai dau şi hotărâri care nu se încadrează de nici un fel în legile bunului simţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vilă în mijlocul Bazarului.
 Vizualizări articol: 1664 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.6 din 7 voturi
Vilă în mijlocul Bazarului1.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gata comanda! trimis de
(26 iun 2008, 11:07:15
Articol comandat, parerea mea. Cu ce va deranjeaza pe voi ca omul si-a facut casa acolo ? Dar pe cei care construiesc pe trotuare, pe spatii verzi, pe aia nu ii vedeti ?
1.1  RE: Gata comanda! trimis de
(26 iun 2008, 11:13:47
A auzit omul ca-n America se poarta garage-sell si a vrut sa experimenteze si el. Parca ce se intampla daca vinde direct din poarta sau din sufragerie?
1.2  RE: Gata comanda! trimis de
(26 iun 2008, 11:18:55
Ete na. Ca parca in bazar se vinde in superconditii. Tot vanzare la taraba se cheama, cu exceptia catorva care au inteles si si-au modernizat spatiul.
1.3  RE: Gata comanda! trimis de
(26 iun 2008, 12:49:30
pai ce care construiesc pe trotuare sunt in aceiasi situatie ca si cei ce au pamant de pe vremea lui ionescu concesionat.dupa cum vedeti in cazul din bazar daca lungu a refuzat sa ii dea autorizatia ala a castigat procesul si lungu tre sa ii dea despagubiri la om.asa e si cu gheretele de pe spatii verzi daca nu le da autorizatie il dau astia in judecata ca ei au concesiune si lungu tre sa le dea despagubiri.de la el din buzunar nu de la primarie.dar ce sa zic e usor sa critici.daca oricare carcotas de pe forum ar fi in situatia sa aiba un pamant concesionat si sa ii refuze primaria dreotul de a construi tare ma tem ca ar gandi rap[id altfel
2.   Anunt! trimis de
(26 iun 2008, 11:14:25
Incepand de luna viitoare se pun in vanzare locuintele din cartierul rezidential construit in Shoping City precum si apartamentele din Mall !laughing)
2.1  RE: Anunt! trimis de
(26 iun 2008, 11:21:07
Eu nu vad unde e problema si de ce se spune in articol despre "lipsa de bun simt"... Poate ma lamuresti. Maine-poimaine ne vor cere bazaristii astia taxa sa le trecem prin fata tarabelor. Cu ce a gresit omul/familia care a ridicat acea constructie?
2.2  RE: Anunt! trimis de
(26 iun 2008, 12:09:37
Articolul e de kk!

Bine ca si-a facut acolo casa!

ROMEGA.. incepi sa dezamagesti.. ca PAIU!
3.   T trimis de
(26 iun 2008, 11:53:38
Nu trebuie sa ne mire nimica, traim in Romaniea si totul este posibil daca ai bani. Ceva de necrezut se intinpla si in Burdujeni, unde distinsa doamna Brindusa, a ocupat tot trotuarul, pe care construieste ce vor muschi ei, caci doar d-l primar a facut ceva canpanie electorala si cu bani patroanei, urmind ca dupa urmatoarea canpanie electorala sa construieasca si in statiea de autobuze(intelegeti de ce). Fostul si actualul primar stie ceva?????????? , cred ca nici nu o cunoaste pe d-na Brindusica.!!!!!!
3.1  RE: T trimis de
(26 iun 2008, 13:19:16
tepes, uite cum scrii "romaniEa"..., "intaNpla", "muschi ei", "canpanie", "bani patroanei", " sa construiEasca", "statEa".... du-te la scoala, invata gramatica!!!!!!!!!!
4.   ??? trimis de
(26 iun 2008, 12:24:24
acolo e pamantu la om poate sa isi faca si discoteca daca vrea...ce plm aveti voi cu el? nimeni nu poate sa il scoata cu casa de acolo poate sa vie si basescuoh go on
4.1  RE: ??? trimis de
(26 iun 2008, 15:42:42
N-ai cu cine mai !!! Niste tarani !!! Sa ma scuze taranii romani care muncesc si-si vad de treaba !

In cazul de fata as pitea spune:

N-ai cu cine mai !!! Niste ANALFABETI !!!
5.   Nah si voi... trimis de
(26 iun 2008, 12:45:03
Bah cum naiba ii vedeti pe astia care au dreptul la casa si pe ceilalti nu? Cosmin baiete ia te rog frumos saptamana asta sa scrii si un articol despre mizeria si uratenia de cladire din statia de autobuz din Brudujeni. Aia nu deranjeaza chiar pe nimeni...sau de aia nu ai voie sa scrii? Poate trimitem si noi un articol despre tine si atunci ai sa vezi ce creste in sondaje Monitorul......pai nu a aprobat primaria schimbul de pamant?!? Acum ce sa faca femeia?
6.   Primar excroc trimis de
(26 iun 2008, 12:57:06
Nu am nici o treaba, sunt flotant in Suceava dar, prin natura serviciului am colindat toata Romania dar un primar mai excroc ca ION LUNGU nu mi-a fost dat sa intalnesc cu toate ca ma indoiesc ca nu mai sunt. A dat mana libera la toti hotii, a aprobat licitatii la cele mai nenorocite firme in repararea strazilor si drumurilor, aspect de care te lovesti cetatene la tot pasul. Am intalnit parc auto in fata blocurilor de locuinte, exemplu parcul auto a lui Salvari si Ovadiuc de bietii locatari trebuie sa parcheze la sute de metri distanta din cauza ca Salvari ii da limbi lui LUNGU. Halal primar v-ti ales. Asa ca taceti si inghititi. Apropo, nu fac parte din nici un partid sa nu creada nimeni altceva.
7.   Marsavii trimis de
(26 iun 2008, 13:00:52
femeia nu este singura in acest schimb de pmant ...cineva mai mare ...a stiut cum merg treburile si a indrumat-o....nu poate o femeie cotana ...sa se bata in instantza ..cu politica....!!!!numai manareli in suceava asta ..de altfel in toata lumea...!!!!
8.   :) trimis de
(26 iun 2008, 13:53:59
......super tare! vor fi la curent cu preturile!happyhappy

9.   Teapa lu ionescu trimis de
(26 iun 2008, 16:41:28
cea mai mare teapa si a luat o ionescu[fostu ] de la fostu ginere nimeni altul de cat ''MAX'' sau d nul ''AVOCAT'' STEFANOAIA MIHAI.asta si a tras juma din pamantul din bazar pe care face lunar cateva sute de milioane.baiatu e abil....da IONESCUsi a luato n buba.dupa cum a ti vazut in articol pamantu din bazar sa impartit inainte de aleger.primarelul nostru a trecut tot pe MAXca sa iasa cu mainile curate dar acesta[interlop fiind] i a tras teapa si lu IONESCU si lu VIVIANAsaraca.acolo daca s ar baga cineva sa vada cum s a impartit''norocu''.din pacate legile nu s facute pt marii hoti ci pt gainari.oare lungu n are o fata ca as lasa o pe nevasta mea si as lua o pe ea.in 6 luni as bogat.

10.   NESATULUL trimis de
(26 iun 2008, 17:31:53
DATI PARTEA LUI DOMN PRIMAR SI SE REZOLVA

PESTE EL NU SE TRECE

POATE NU STITI DE BIRUL PENTRU CONSTRUCTII

INTREBATI LA FIRMELE IMPORTANTE DIN SUCEAVA

11.   ADEVARUL trimis de
(26 iun 2008, 17:55:59
PANA NU O SA AFLAM PAREREA TEMIDEI, NU VOM STI CARE ESTE ADEVARATA INTERPRETARE SI UNDE SE AFLA ADEVARUL CEL ADEVARAT...........DIN SCRIERI, INSCRISURI SI SCRIPTURI.
12.   Hgfh trimis de
(26 iun 2008, 21:16:19
va dau eu un subiect!!!!!!!! restaurantul brandusa din burbujuni. sa vadeti ce se construieste acolo. a luat din spatiul alocat statiei de autobuz de la capat de linie4!!!!!!!!!!!! de la nunta sari direct in autobuz!!!!!!!!!1

13.   Atipul supervizeaza activitatea din bazar si vinde trimis de
(26 iun 2008, 21:58:59
Cred ca tipul supervizeaza activitatea bazarului si poate vinde ponturi hotilor care dau tircoale pe acolo.
14.   BAZAR trimis de
(26 iun 2008, 23:03:53
Cred ca bazarul si-a trait traiul .In perioada pina in anul 2000 acesta a fost un luc de refugiu pentru multi someri .Astazi bazarul face concurenta neloiala spatiilor comerciale adevarate(cu o factura se vinde marfa un an) .Cred ca ar trebui desfiintat sau obligat sa fie cu adevarat un bazar de duminica .
15.   Ziaristi de **** trimis de
(26 iun 2008, 23:07:25
Cata vreme cei care scriu in ziare nu au studii de specialitate,de jurnalistica,nu vom citi in Suceava decat articole scrise de tot felul de prostalani care ii lingusesc pe mai marii urbei si care la comanda,rasplatiti,nu fac dec at sa atace dusmanii primarului.Chiar nu se intampla nimic pozitiv in acest oras decat sarmalele primarului si pomana lui Puscas,de doi lei,care isi pregateste anuntarea candidaturii la Senat?
15.1  RE: Ziaristi de **** trimis de
(27 iun 2008, 08:47:56
si incep sa cred ca e din ce in ce mai sufocat... de analfabeti ca tine care nu stiu sa scrie corect dar cred ca au ceva de spus.
16.   Un oras sufocat trimis de
(27 iun 2008, 08:07:15
Povestea casei din bazar ilustreaza cit de aiurea sunt legile in ro. ok poti avea un teren dar nu poti face chiar ce vrei cu el,nu poti construi oriunde si orce doresti.Subterfugiul cu am terenul fac ce vreau cu el nu tine,pt ca acest fel de gindire ne-a adus in sitoatia de a avea un oras sufocat,poate ar trebui sa ne reamintim ca prin alte locuri oamenii s-au opus ca in zona lor rezidentiala sa se construiasca un mall sau constructii care schimba arhitectura zonei.Ce se intimpla la suceava,pe strada Armeneasca unde sunt doar case a fost construit un bloc cu 8 et.,mai jos de baie se intimpla acelasi lucru,linga tilografie in incinta caminului Lic. Ind 4 o timpenie de constructei care va supra aglomera o zona si asa aglomerata,la farmacia Arsene o alta anomalie,o cladire in fata blocului,pe marasesti se construieste un bloc cu temelia pina in strada(se gindeste cineva la trafic,locuri de parcare si la sitoatii de urgenta.Concluzia-ne taiem singuri craca ,privim si nu se face nimic.
16.1  RE: Un oras sufocat trimis de
(27 iun 2008, 08:49:28
si incep sa cred ca e din ce in ce mai sufocat... de analfabeti ca tine care nu stiu sa scrie dar cred ca au ceva de spus.
17.   Ca la noi...., doar prin Romania mai vezi trimis de
(27 iun 2008, 09:53:52
D'-aia i-am votat, ca-i iubim si ca altii nu gasim! Iar ei stiu ce au de facut cat timp noi le-am delegat puterea. Sa vedem ce aventuri ne asteapta si cu actualii consilieri. Daca ceea ce se intampla n-ar fi tragic pentru biata noastra urbe, am putea zice ca e chiar comic cum in mijlocul domeniului public "rasar" insule private unde, in numele garantarii proprietatii, "apropitarul" face orice vrea muschii sai.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei