Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 iun 2008 - Anul XIII, nr. 148 (3829)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rata abandonului şcolar în învăţământul pre-universitar românesc, 19%

Aproape 19 la sută din elevii români au abandonat şcoala în 2006, procentul fiind mai ridicat faţă de media europeană de doar 14,9 la sută, potrivit unor studii pe care consorţiul EDU-GATE le-a prezentat pentru a-şi argumenta propunerile pentru îmbunătăţirea sistemului românesc de educaţie.

Astfel, potrivit studiului PISA din februarie 2008 şi al unui studiu UNDP prezentat în luna mai la Academia Română, rata de părăsire timpurie a şcolii în învăţământul preuniversitar era, în 2006, de 19 la sută faţă de media de 14,9 la sută în UE. Reperul european în materie este de zece procente şi este programat să se înregistreze în ţările UE în anul 2010.

Cu toate acestea, procentul populaţiei de 20-24 ani care a absolvit măcar liceul era, în 2006, de 77,2 la sută, apropiat de media din UE, care era de 77,3 la sută. Ţinta în această privinţă este de 85 la sută, de atins tot în 2010.

 

Nivel scăzut de performanţă.

Studiile citate de EDU-GATE, o asociaţie de specialişti români în politicile publice din educaţie, mai arată că ponderea elevilor de 15 ani care nu reuşeau să atingă nici cel mai scăzut nivel mediu de performanţă era de 52,7, la sută faţă de media europeană de 19,4 la sută.

Ponderea profesorilor români cu rezultate proaste sau mediocre la titularizare era, în 2007, de peste trei ori mai mare faţă de cea din UE, adică 60 la sută faţă de 18 la sută în UE. În plus, procentul adulţilor care participă la forme de educaţie permanentă în timpul vieţii era de 1,3 la sută în România faţă de 12,5 la sută în UE.

Pentru că inovatorii şi oamenii de ştiinţă români aleg să migreze sau să lucreze în străinătate, "indicele compozit de inovare" al României a fost, în 2006, de cinci ori mai mic decât media europeană, iar tendinţa de scădere este cea mai accentuată comparativ cu celelalte ţări europene.

 

Propuneri.

Potrivit consorţiului EDU-GATE, aceste studii definesc rolul statului în educaţie, adică responsabilităţile Ministerului Educaţiei şi Cercetării, precum şi principiile de bază ale organizării unui minister al educaţiei pe baza standardelor din anumite state ce au obţinut performanţe deosebite în domeniu precum Finlanda, Singapore, Marea Britanie sau British Columbia (Canada).

Acest grup de experţi din societatea civilă a elaborat două documente de proiectare şi fundamentare a sistemelor de educaţie şi formare profesională. Denumite "Rolul statului şi al administraţiei publice centrale şi locale în educaţie" şi "Lista problemelor de rezolvat în educaţie", ele sunt destinate celor care "sunt responsabili de politicile publice de educaţie din România".

Obiectivul strategic al transformării şcolii ca sistem, în viziunea Consorţiului, este "generarea sustenabilă a resursei umane naţionale competitive", iar pentru îndeplinirea acestuia, începând din anul 2012 şi pentru minimum cinci ani, România ar trebui să aloce minimum opt la sută din PIB pentru "cheltuieli pentru Educaţie".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rata abandonului şcolar în învăţământul pre-universitar românesc, 19%.
 Vizualizări articol: 804 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rata abandonului şcolar în învăţământul pre-universitar românesc, 19%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei