Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 iun 2008 - Anul XIII, nr. 148 (3829)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii încep protestele dacă de la 1 iulie salariul minim pe economie nu creşte la 540 de lei

Sindicaliştii ameninţă Guvernul cu proteste dacă de la 1 iulie nu se va aproba majorarea salariului minim la 540 de lei, aşa cum fusese stabilit printr-o hotărâre de guvern în decembrie 2007, liderii confederaţiilor spunând şi că vor cere mărirea salariului minim la 600 de lei.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, s-a întâlnit, ieri seară, cu ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, cu reprezentanţi ai Comisiei Naţionale de Prognoză, ai sindicatelor şi patronatelor, pentru a vedea în ce măsură majorarea salariului minim de la 500 de lei cât este în prezent la 540 de lei este posibilă de la 1 iulie.

Potrivit unei hotărâri de guvern din decembrie 2007, această majorare ar trebui să se realizeze doar dacă sunt îndepliniţi anumiţi indicatori economici.

Preşedintele CNSLR Frăţia Marius Petcu a declarat, ieri, la finalul discuţiilor cu cei doi demnitari, că ministrul Economiei a susţinut că, în acest moment, în realitate nu mai există salariu sub 540 de lei. Petcu a mai spus însă că Vosganian ar fi afirmat că refuză să dea un act normativ care să reglementeze acest lucru.

Totodată, Petcu a precizat că şi patronatele au recunoscut că în contractul colectiv de muncă la nivel de ramuri este prevăzut un salariu minim lunar care depăşeşte 540 de lei.

Preşedintele CNSLR-Frăţia a declarat că 540 de lei este valoarea pe care o acceptă până la 1 iulie, în caz contrar, după acea dată, revendicarea sindicatelor urmând să urce la suma de 600 de lei cu titlu de salariu minim.

"Înregistrăm conflictele de muncă, de luni putem începe pichetele", a declarat Petcu, precizând că se intenţionează organizarea de proteste la Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Ministerul Economiei şi Finanţelor şi în faţa sediului Guvernului.

Petcu a mai apreciat că majorarea salariului minim la 540 de lei nu ar avea niciun impact asupra bugetului.

La rândul său, preşedintele FSLI, Aurel Cornea, a declarat că, în cazul în care Guvernul nu-şi va respecta angajamentul, sindicatele vor decide sub ce formă vor continua acţiunile de protest.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit, în 11 decembrie 2007, ca din 2008 să fie un singur salariu minim unic pe economie, în primul semestru nivelul acestuia fiind stabilit la 500 de lei, iar din semestrul al doilea, dacă indicatorii economici vor permite, acesta să ajungă la 540 lei.

 

Guvernul păstrează minimul până la sfârşitul anului.

Guvernul îşi păstrează rezerva să menţină valoarea salariului minim până la sfârşitul anului, a afirmat ministrul Muncii, Paul Păcuraru, ieri, la finalul discuţiilor consultative pe care le-a avut pe această temă cu sindicatele, patronatele, Comisia Naţională de Prognoză şi Ministerul Economiei.

Potrivit ministrului Păcuraru, atât sindicatele cât şi patronatele au la dispoziţie zece zile pentru a transmite Guvernului punctul lor de vedere.

"Interesul major al Guvernului este stabilitatea macro-economică. Important e ca tot ce s-a câştigat până acum să se şi păstreze. Noi, Guvernul, constatăm că inflaţia creează probleme şi există un pericol pe buget", a declarat ministrul Păcuraru.

Totodată ministrul a precizat că, din punct de vedere al sectorului public, nu exisă salarii mai mici de 540 de lei. Cu toate acestea, Executivul îşi păstrează rezerva să menţină salariu minim de 500 de lei până la sfârşitul anului.

"Există efecte prin faptul că salariul minim influenţează şi salariul mediu şi alte prestaţii sociale. Din punctul de vedere al realităţii, şi Guvernul ar vrea un salariu mai ridicat, dar responsabilitatea sa este de a păstra stabilitatea macro-economică", a afirmat Păcuraru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii încep protestele dacă de la 1 iulie salariul minim pe economie nu creşte la 540 de lei.
 Vizualizări articol: 260 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii încep protestele dacă de la 1 iulie salariul minim pe economie nu creşte la 540 de lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei