Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 apr 2008 - Anul XIII, nr. 87 (3768)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poliţiştii protestează azi, chiar dacă o parte din cereri urmează să fie rezolvate

Poliţiştii îşi menţin decizia de a protesta, astăzi, în Bucureşti, chiar dacă că o parte din revendicări au fost discutate cu conducerea Ministerului Internelor şi sunt pe cale de a fi rezolvate, au declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, liderii Sindicatului Poliţiştilor.

"În multe situaţii, chiar de la nivelul conducerii ministerului (MIRA - n.r.), se promovează măsuri care sunt împotriva unor prevederi legale, chiar în materia relaţiilor de muncă. Noi ne dorim ca şi conducerea ministerului (...) să ofere un exemplu al autorităţii legii, în sensul respectării legii. (...) Din păcate, din ultimele informaţii apărute în presă, din declaraţiile ministrului (Cristian David - n.r.) ar fi rezultat că dialogul cu organizaţia sindicală din acest sector este foarte bun, că marea majoritate a solicitărilor formulate de colegii mei sunt rezolvate. Noi spunem că, de fapt, lucrurile nu stau deloc aşa", a declarat, în deschiderea conferinţei de presă, vicepreşedintele Confederaţiei Cartel Alfa, Petru Dandea.

 

Statutul, motivul supărărilor.

La rândul său, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Liviu Butunoi, a declarat că "dialogul real" cu ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a început pe 25 martie.

"S-au pus bazele rezolvării problemelor ridicate de noi. Trebuie să spunem că aceste probleme trenează de la apariţia Legii nr. 360 - Statutul poliţistului (în anul 2002 - n.r.) şi - ţinând cont că intervenţiile noastre nu au dat rezultatele necesare şi nu am găsit nici sprijinul celorlalte instituţii abilitate şi care au atribuţii de a viza Hotărâri de Guvern şi alte acte normative, pentru a rezolva problemele poliţiştilor şi ale personalului contractual - am hotărât, ca o formă de protest, să facem acest miting", a declarat Liviu Butunoi.

Preşedintele SNPPC a reamintit în acest sens cererile sindicaliştilor privind modificarea legislaţiei, printre care sancţionarea faptelor de ultraj să poată fi făcută mai uşor şi încheierea asigurărilor de viaţă pentru poliţişti, pentru acest din urmă punct fiind necesară emiterea unei Hotărâri de Guvern.

 

Buget mai mare.

Liderul sindical a mai cerut "majorarea bugetul alocat MIRA pentru cheltuieli materiale, pentru buna desfăşurare a activităţilor Poliţiei".

"Tot legat de buget, amintim problema medicamentelor. În urma discuţiilor (cu conducerea MIRA - n.r.), s-a luat măsura de suplimentare cu 20 de milioane a bugetului alocat pentru medicamente. Precizez că de acest buget beneficiază persoanele private de libertate, pensionari şi poliţişti", a adăugat Butunoi.

Întrebat despre scopul protestului, în condiţiile în care discuţiile cu MIRA au început să dea rezultate, Butunoi a precizat că se aşteaptă "ca acest protest să sensibilizeze instituţiile statului, astfel încât să le asigure poliţiştilor drepturile".

Liderii sindicatului au mai spus că Legea 360 a apărut în 2002, într-o formă "printre cele mai bune din Europa", dar a fost "ciuntită" prin diferite ordine ale miniştrilor. Sindicaliştii au susţinut că nemulţumirile nu au putut fi rezolvate decât prin înfiinţarea sindicatului, în 2005, iar decizia de a face miting în 2008 "nu are caracter politic, ci pur revendicativ".

 

Susţinuţi de colegi din alte ţări.

Potrivit liderilor de sindicat, în privinţa remuneraţiei şi a respectării drepturilor, poliţiştii români se află "la bază, puţin peste Bulgaria şi sub Ungaria".

Liviu Butunoi a explicat că protestul poliţiştilor români este susţinut, inclusiv prin reprezentanţi care vor participa la miting, de colegi din Bulgaria, Scoţia, Spania, Belgia şi Slovacia.

"S-a umplut paharul pentru poliţişti, din toate punctele de vedere", a concluzionat, în finalul conferinţei, prim-vicepreşedintele SNPPC, Marin Gruia.

 

MIRA consideră protestul nejustificat.

Conducerea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) consideră nejustificate marşul şi mitingul poliţiştilor anunţate pentru astăzi, având în vedere că, în urma discuţiilor cu aceştia, au fost găsite deja soluţii pentru rezolvarea cererilor acestora.

MIRA detaliază şi modul în care au fost soluţionate revendicările SNPPC.

Astfel, potrivit MIRA, la data de 7 aprilie a fost finalizat şi supus dezbaterii publice proiectul de lege de modificare a Statutului poliţistului, de care se leagă principala revendicare a membrilor SNPPC.

Referitor la înăsprirea sancţiunilor pentru faptele de ultraj - altă revendicare a SNPPC - Ministerul precizează că fost convenită elaborarea unei analize la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), urmând ca rezultatul să fie pus la dispoziţia instituţiilor statului, abilitate să promoveze modificări la Codul Penal.

De asemenea, potrivit MIRA, "există în procedură de avizare un proiect de act normativ prin care se propune, în principal, înlăturarea discrepanţelor între nivelurile de salarii de bază ale cadrelor militare şi cele ale poliţiştilor".

 

4.000 de protestatari.

Peste 4.000 de poliţişti din întreagă ţară sunt aşteptaţi să participe, astăzi, la un miting şi un marş în centrul Capitalei. Protestatarii se vor aduna în Piaţa George Enescu, unde între orele 10.00 şi 12.00 vor organiza mitingul de protest. Apoi aceştia vor pleca în marş spre sediul Guvernului.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii protestează azi, chiar dacă o parte din cereri urmează să fie rezolvate.
 Vizualizări articol: 486 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poliţiştii protestează azi, chiar dacă o parte din cereri urmează să fie rezolvate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hahahah trimis de
(14 apr 2008, 12:09:53
bine bine, dar treaba cind fac? ca ei de cind ii stiu eu cam freaca buha 90 % din timpul serviciului

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei