Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 feb 2008 - Anul XIII, nr. 50 (3731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Evaluarea sănătăţii continuă încă cinci ani în funcţie de bolile depistate

Programul naţional de evaluare a stării de sănătate va continua încă cinci ani, în funcţie de rezultatul analizei riscurilor românilor de a face anumite boli, pentru această acţiune fiind alocate anual câte o sută de milioane de euro, a anunţat, ieri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

"Anticipăm dezvoltarea unor programe complementare pe diverse patologii, după ce vom analiza riscogramele pe care le faceţi. Primele date arată că cei mai mulţi români care au mers al medic în cadrul Programului naţional de evaluare prezintă risc de diabet, boli de inimă, osteoporoză şi accident vascular cerebral. Cred că Programul de evaluare a sănătăţii trebuie reluat pentru o perioadă de cinci ani, în funcţie de gradul de risc al fiecărui cetăţean în parte", a mai spus ministrul Eugen Nicolăescu la Forumul Medicilor de Familie.

Potrivit demnitarului, medicii de familie îşi vor planifica pacienţii în funcţie de riscul de a face o boală sau alta. În acest sens, anual vor fi alocate aproximativ o sută de milioane de euro pentru analizele privind a doua etapă a programului.

"Vom stabili, împreună cu dumneavoastră, la care analize vom renunţa şi ce vom introduce suplimentar, astfel ca 20 la sută din populaţia României să fie evaluată în fiecare an în funcţie de riscurile la care sunt expuşi, încadrându-ne în cei aproape 100 de milioane de euro prevăzuţi anual pentru această etapă, care va dura cinci ani. Cu aceste două etape sperăm ca în şase, zece ani să schimbăm mentalităţi, să schimbăm atitudini, să schimbăm starea de sănătate", a adăugat Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că în Marea Britanie a fost demarat un program de depistare a bolilor vasculare care va dura doi ani, respectiv 2008-2009, după ce cu mai mulţi ani în urmă a fost realizată evaluarea stării de sănătate a populaţiei.

"O ţară ca Anglia hotărăşte urgent includerea în program a 800.000 de persoane pentru a depista riscul de boală vasculară, renunţând la eşantioane şi statistici. Decizia a fost luată după şase luni de dezbateri în Parlament, iar rezultatele vor fi cuprinse într-o bază de date", a mai spus Nicolăescu, criticându-i pe cei care au minimalizat importanţa programului naţional de evaluare a sănătăţii iniţiat de Ministrul Sănătăţii Publice.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evaluarea sănătăţii continuă încă cinci ani în funcţie de bolile depistate.
 Vizualizări articol: 397 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evaluarea sănătăţii continuă încă cinci ani în funcţie de bolile depistate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ruladă de spanac 4 porţii - 40 minute 500g spanac2 linguri apă4 ouă1/2 linguriţă nucşoară300ml sos de roşii5 linguri ulei1 lingură pesmetsare, piper   Umplutura 175g bucheţele de broccoli3 linguri caşcaval ras175g brânză mozzarella... Citeşte