Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 feb 2008 - Anul XIII, nr. 49 (3730)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Partidele s-au decis să semneze Pactul pentru Educaţie

UDMR, PSD, PNL şi PDL au anunţat, ieri, la finalul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu, că sunt dispuse să semneze pactul pentru educaţie, document care ar putea suferi o serie de modificări în următoarele şapte zile, după care va fi deschis spre semnare tuturor partidelor.

Întâlnirea dintre şeful statului şi reprezentanţii partidelor parlamentare pe tema Pactului pentru educaţie a durat aproximativ două ore, la final Marko Bela, Vasile Dâncu, Cristian Adomniţei şi Emil Boc susţinând declaraţii de presă în care au anunţat că formaţiunile lor sunt dispuse şi pregătite să semneze documentul.

"Suntem de acord cu textul propus, care conţine principiile pe baza cărora să se elaboreze ulterior strategia referitoare la reforma învăţământului", a spus liderul UDMR, Marko Bela. El a adăugat că UDMR va semna Pactul în varianta actuală, precizând că acesta va suferi mici modificări.

"Dar suntem de acord", a spus Marko Bela.

La rândul său, vicepreşedintele PSD Vasile Dâncu a declarat că partidele prezente au convenit că după o săptămână în care urmează să se facă adăugiri documentul să fie deschis pentru semnare, iar după aceea să se treacă la elaborarea unei strategii, timp de 12 luni, pe baza căreia să se reformeze sistemul de învăţământ.

El a mai spus că la Cotroceni s-a discutat despre "primordialitatea care acum nu este foarte importantă" ca semnarea să aibă loc într-un cadru neutru, fără semnificaţii politice.

Dâncu a precizat că PSD a susţinut şi adăugarea în pact a unei componente legate de cercetare. "Sperăm ca în câteva zile să putem semna", a spus el.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a declarat că PNL ar fi fost pregătit să semneze pactul chiar şi în cadrul întâlnirii de ieri de la Cotroceni, în cazul în care observaţiile acestui partid pe marginea documentului ar fi fost însuşite de iniţiator, adică de Comisia prezidenţială.

El a adăugat că PNL este dispus să semneze pactul pentru că, dacă toate partidele şi-au exprimat adeziunea la el, înseamnă că sunt de acord implicit şi cu pachetul de legi al Ministerului, care cuprinde principiile din document.

"Mi-aş dori să fie un lucru sincer, nu un motiv pentru întârzierea reformei în educaţie sau un motiv pentru ca efectele pachetului de legi privind educaţia să nu fie pus în practică", a spus Adomniţei, referindu-se la elaborarea strategiei pentru învăţământ, în următoarele 12 luni.

Referindu-se la propunerile pentru pact care vor fi trimise în următoarele zile de către partide, Adomniţei a spus că, dacă nimeni nu va altera principiile documentului, atunci PNL nu va ezita să îl semneze.

Adomniţei a precizat că, în cadrul întâlnirii, nu s-a discutat despre pachetul de legi iniţiat de ministerul pe care îl conduce şi că şeful statului nu i-a făcut nici o observaţie.

Liderul PDL, Emil Boc, a declarat la rândul său că formaţiunea pe care o reprezintă va semna Pactul pentru educaţie. El a ţinut să clarifice faptul că şeful statului a fixat un termen de şapte zile în care partidele care nu au depus observaţiile pe care le au faţă de pact să o poată face, urmând ca după această săptămână documentul să fie deschis pentru semnare.

Boc a adăugat că, pe lângă faptul că va semna pactul, PDL este dispus să participe cu resurse umane la elaborarea strategiei care va urma semnării.

 

Preşedinţia va stabili locul şi ora semnării.

Administraţia prezidenţială va stabili locul şi ora semnării textului final al Pactului pentru educaţie, după cele şapte zile în care partidele vor putea propune clarificări de ordin tehnic în legătură cu documentul.

"Toate partidele prezente şi-au dat acordul asupra principiilor enunţate în proiectul de Pact trimis de către şeful statului liderilor partidelor parlamentare în data de 20 februarie, anul curent", menţionează Preşedinţia.

"La sfârşitul acestei perioade, textul final va fi supus semnării, locul şi ora urmând să fie stabilite de către Administraţia Prezidenţială. Documentul va fi deschis spre semnare partidelor politice, iar apoi şi celorlalţi actori sociali ai sistemului educativ: sindicate, asociaţii profesionale, ligi şi organizaţii ale elevilor şi studenţilor, asociaţii ale părinţilor", se arată în comunicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Partidele s-au decis să semneze Pactul pentru Educaţie.
 Vizualizări articol: 456 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Partidele s-au decis să semneze Pactul pentru Educaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de ciuperci 4 porţii - 40 minute 450g ciuperci 2 linguri ulei de măsline1 ceapă300ml lapte 850ml supă de legume8 felii de pâine de secară sau neagră50g unt topit2 căţei de usturoi75g caşcaval ras± sare, piper ... Citeşte