Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 feb 2008 - Anul XIII, nr. 41 (3722)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Elevii din mai multe judeţe vor intra în greva japoneză

Elevii din mai multe judeţe ale ţării vor declanşa, marţi, grevă japoneză, în semn de protest faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului potrivit căreia elevii care au împlinit 18 ani nu vor mai beneficia de alocaţia de stat.

Coordonatorul Consiliului Judeţean al Elevilor din Judeţul Covasna, Nemes Elod, a declarat, ieri, că, deşi alocaţia de stat pentru copii a crescut şi va creşte în continuare începând cu data de 1 martie 2008 la 40 de lei, elevii care au împlinit 18 ani nu mai primesc alocaţia pentru copii, deşi sunt încă elevi care nu au venit propriu, majoritatea fiind în clasa a XII-a.

"Această discriminare este revoltătoare, mai ales dacă luăm în considerare faptul că aproape toţi elevii din ţările Uniunii Europene beneficiază de această alocaţie. În Cehia, de exemplu, elevii beneficiază de această alocaţie până la vârsta de 26 de ani, iar în Slovacia până la vârsta de 25 ani în cazul în care îşi continuă studiile. În aceste ţări, respectiv în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, şi studenţii beneficiază de această alocaţie", a spus Nemes Elod.

El a adăugat că elevii care îşi continuă studiile vor pierde alocaţia în valoare de 32 lei deja din clasa a XI-a şi nu vor beneficia de această sumă nici în clasa a XII-a în cazul în care ei învaţă în licee, şi nici în clasa a XIII-a, în cazul în care învaţă în şcoli profesionale, fapt ce poate încuraja abandonul şcolar după terminarea clasei a X-a.

Potrivit sursei citate, elevii din judeţele Covasna, Satu Mare, Harghita, Braşov, Constanţa au fost în grevă japoneză săptămânile trecute, iar elevii din Braşov şi Galaţi au ieşit în stradă. Nemes a adăugat că elevii au strâns în total 50.000 de semnături de sprijin.

 

Proteste extinse.

"În curând, greva se va extinde în toată ţara. În data de 19 februarie, elevii vor declanşa grevă japoneză în judeţele: Cluj, Caraş-Severin, Timiş, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mureş, Harghita, Hunedoara, Braşov", a spus Nemes.

Nemes a precizat că, deşi Comisia de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor a modificat Ordonanţa 97/2007, elevii continuă protestele până când ordonanţa apare în Monitorul Oficial.

De asemenea, Nemes Elod a lansat un apel către asociaţiile de tineret din ţară, care sunt de acord cu revendicările elevilor, să se alăture protestului.

Elevii din judeţul Covasna au declanşat, în 28 ianuarie, o grevă japoneză, protestând astfel faţă de decizia Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, potrivit căreia elevii care au împlinit 18 ani nu vor mai beneficia de alocaţia de stat. Aproximativ 3.000 de elevi din judeţ au purtat, timp de o săptămână, banderole albe pe braţ în timpul orelor de curs.

Ministerul Muncii, Egalităţii de Şanse şi Familiei a iniţiat o ordonanţă de urgenţă care a fost aprobată de Guvern la sfârşitul anului trecut (OUG 97/2007) şi care prevede că, începând cu 1 ianuarie 2008, elevii vor primi alocaţia de stat doar până la împlinirea vârstei de 18 ani. La ora actuală, ordonanţa de urgenţă îşi produce efectele, însă poate suferi modificări după dezbaterea în Parlament. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului modifică astfel prevederea care se aplica din 1998, conform căreia elevii primeau alocaţia de stat până la terminarea liceului, chiar dacă depăşeau vârsta de 18 ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii din mai multe judeţe vor intra în greva japoneză.
 Vizualizări articol: 540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevii din mai multe judeţe vor intra în greva japoneză0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   .. trimis de
(19 feb 2008, 16:27:25
ff buna ideea..treb sa o aplicam cu toii ...curaj...ne vreeeem alocatiile
2.   Fara trimis de
(19 feb 2008, 21:00:10
HANDRALAILOR,LA MUNCA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3.   Alocatii trimis de
(19 feb 2008, 21:13:58
handralau esti tu...noi vrem alocatii..................nu toti avem posibilitati....asa abtine-te de la jigniri!!!

p.s nu vrei sa muncesti tu pt mn dc tot ai idei de geniu pustiu?

4.   Alocatii trimis de
(19 feb 2008, 21:19:25
daca tot maresc taxele

ar putea sa ne lase alocatiile!!!!!
5.   Fk trimis de
(19 feb 2008, 21:44:15
cred ca nu ma-n sel! japonezii mai intatai au reconstruit tara apoi au facut greva japoneza! tare bine ar fi s-o puna ,,laptarii,, de o greva autohtona si sa mearga la strans recoltele , la plantat copaci, la ecogizat mediul contra unor sume de bani pentru dotari scolaresti, nu s-o frece virtual la net!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Piept de pui cu grâu 4 porţii - 40 minute 2 piepţi de pui mai mari400g grâu 1 ceapă2 morcovi1 păstârnac4 linguri ulei100g stafide1 ardei iute1 leg. pătrunjel verde1 lămâie± sare, piper Taie carnea în bucăţi mai... Citeşte