Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 feb 2008 - Anul XIII, nr. 38 (3719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reţea de falsificatori

99 de români acuzaţi de criminalitate informatică, arestaţi în Spania

Aproape o sută din cei 124 de membri ai reţelei de falsificatori de carduri din Spania sunt români, liderul grupării fiind un conaţional, în vârstă de 31 de ani, cunoscut de autorităţile române cu antecedente penale, a declarat, ieri, şeful Poliţiei Române, chestorul Gheorghe Popa.

Chestorul Gheorghe Popa a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că reţeaua din care făceau parte românii era specializată în falsificarea de carduri prin metode "tradiţionale" şi tranzacţii ilegale, respectiv achiziţionarea de bunuri cu ajutorul cardurilor "clonă".

"Operaţiunea a fost declanşată de către Poliţia Naţională Spaniolă - Unitatea de Combatere a Delincvenţei Specializate, în dimineaţa zilei de 12 februarie, în jurul orei 06.00, atât în Spania, cât şi pe teritoriul Olandei, Irlandei de Nord, Belgiei, Cehiei, Austriei şi Turciei, fiind efectuate 18 percheziţii în locaţii unde se aflau membrii grupării infracţionale, ori unde existau date că se deţin mijloace de falsificare a cărţilor de credit, se realiza contrafacerea acestora şi se efectuau tranzacţii frauduloase cu cărţile de credit contrafăcute", a explicat chestorul Gheorghe Popa.

 

99 din 124.

Şeful Poliţiei Române a mai spus că acţiunea, denumită "Pipas", a fost finalizată miercuri seara, în provincia spaniolă Valencia fiind destructurată o reţea care falsifica mijloacele de plată electronice (carduri) şi efectua operaţiuni electronice ilegale cu carduri false.

"În cadrul acţiunii au fost arestat 124 de persoane şi, din păcate, cei mai mulţi sunt români, mai precis 99 din cei 124 sunt români", a precizat Gheorghe Popa, adăugând că între românii arestaţi sunt şi şase femei.

Şeful Poliţiei Române a mai spus că, în urma celor 18 percheziţii domiciliare, autorităţile spaniole au descoperit aproximativ 300 de carduri falsificate, dispozitive electronice performante destinate contrafacerii cărţilor de credit, respectiv sisteme informatice, aparatură pentru copierea şi inscripţionarea benzii magnetice a cardurilor bancare, imprimante termice destinate personalizării cărţilor de credit contrafăcute.

"Totodată, au mai fost confiscate documente de identitate falsificate, dispozitive artizanale destinate compromiterii de bancomate, dispozitive artizanale şi instrumente destinate confecţionării aparaturii folosite la operaţiuni de skimming, mai multe zeci de telefoane mobile şi cartele SIM folosite de membrii grupării pentru comunicaţii, mai multe pistoale cu aer comprimat şi arme albe şi chiar două pachete conţinând cantitatea de aproximativ un kilogram pulbere de culoare albă, cu privire la care există suspiciunea că sunt droguri", a declarat chestorul Gheorghe Popa.

 

Investigaţii comune.

Şeful Poliţiei Române a mai spus că investigaţiile au durat mai bine de cinci luni şi s-au bazat pe "excelenta cooperare" a autorităţilor spaniole cu Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate (DGCCO) din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, la acţiune participând şi doi ofiţeri ai DGCCO.

Şeful reţelei, localizat în Valencia, este Adrian Florin D. (31 de ani), el fiind arestat marţi dimineaţă, chestorul Gheorghe Popa explicând că acesta, ca majoritatea membrilor reţelei, este cunoscut cu antecedente penale.

Ca mod de operare, pe teritoriul Spaniei o altă parte a grupării realiza falsificarea cărţilor de credit, folosind o tehnologie avansată, iar cu aceste carduri false realizau extrageri ilegale de sume de bani din bancomate şi efectuau cumpărături din anumite magazine, unde erau angajaţi complicii lor - cetăţeni spanioli.

"Datele erau obţinute prin capturarea datelor de la POS-uri, aparatele pentru plată cu cardul în magazine şi echipamente instalate la bancomate. Erau capturate informaţiile de pe benzile magnetice şi informaţii referitoare la PIN, după care erau transmise prin aplicaţii informatice şi dispozitive speciale pe aşa zise-le carduri "clonă" şi utilizate pentru plata produselor sau scoaterea de bani de la bancomate", a explicat şeful Serviciului de Combatere a Infracţiunilor Informatice, comisarul Virgil Spiridon, prezent la conferinţa de presă.

Virgil Spiridon a explicat că informaţiile despre carduri de la POS-uri erau obţinute cu complicitate unora dintre angajaţii magazinelor sau prin instalarea dispozitivelor în timpul unor spargeri menite să disimuleze plasarea dispozitivelor informatice.

 

Ardealu-i fruntea.

Gheorghe Popa a admis că în România sunt mai multe persoane aflate în atenţia Poliţiei care aveau legături cu reţeaua din Spania, precizând că românii arestaţi provin în special din zona Ardealului.

De asemenea, Popa a adăugat că suspecţii transmiteau numerotaţii false de carduri bancare în Spania prin intermediul unor mesaje SMS.

Şeful Serviciului de Combatere a Infracţiunilor Informatice a precizat că principalele acuzaţii sunt falsificarea de mijloace de plată electronică, deţinerea de instrumente în vederea falsificării şi operaţiuni frauduloase cu mijloace de plată electronică.

Poliţia şi garda civilă spaniolă au efectuat o serie de operaţiuni împotriva unor grupări de infractori români care operau în Spania, arestând în total 443 de persoane, a anunţat, ieri, Ministerul de Interne, într-un comunicat citat de AFP.

"Această operaţiune care a demarat în septembrie a permis desfiinţarea unei mari părţi a organizaţiilor de infractori de origine română instalate în Spania", potrivit comunicatului.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 99 de români acuzaţi de criminalitate informatică, arestaţi în Spania.
 Vizualizări articol: 370 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
99 de români acuzaţi de criminalitate informatică, arestaţi în Spania0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Castroane verzi 4 porţii - 65 minute 4 dovlecei50g paste scurte 1 lingură ulei de măsline1 ceapă2 căţei de usturoi2 linguri boabe de porumb fiert2 linguri mazăre verde fiartă100g spanac4 linguri caşcaval ras1 ou200g roşii 1 leg. mărarsare, piper ... Citeşte