Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 feb 2008 - Anul XIII, nr. 28 (3709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Astăzi

Se dă startul unei sesiuni parlamentare electorale

Sesiunea parlamentară care începe astăzi va fi marcată încă de la debut de conflicte şi scandaluri, determinate de încărcătura electorală a anului 2008. Votul uninominal, funcţionarea CNSAS, taxa auto şi adoptarea unor măsuri sociale sunt câteva dintre motivele de dispută între actorii politici.

Liderii fiecărui partid încearcă să convingă electoratul că au cele mai bune intenţii, ceilalţi nefăcând altceva decât să lupte pentru propriile interese.

 

Subiecte preferate.

Ultimele subiecte preferate de politicienii dâmboviţeni sunt recentele decizii ale Curţii Constituţionale, cu privire la rolul CNSAS şi la introducerea votului uninominal, dar şi "schimbarea la faţă" a taxei de primă înmatriculare a autovehiculelor în aşa-numita taxă de poluare.

Recentele decizii ale Curţii Constituţionale îi pun la treabă pe parlamentari, pentru că legea fundamentală îi obligă să găsească o rezolvare în maximum 45 de zile de la publicarea hotărârilor Curţii în Monitorul Oficial.

La sesizarea preşedintelui Traian Băsescu, în decembrie 2007 Curtea a decis că trei articole din legea privind introducerea votului uninominal pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea în Parlament contravin Constituţiei. Termenul de 45 de zile curge, iar parlamentarii au început, după bunul obicei, cu... amânări. Deşi toate partidele şi toţi politicienii, cu excepţia PRM şi UDMR, declară de câte ori au ocazia că susţin votul uninominal, când se ajunge la fapte, lucrurile devin mai complicate, fiecare partid având propia variantă de uninominal.

Chiar înaintea debutului sesiunii, Curtea Constituţională a decis că legea după care este organizat şi funcţionează CNSAS este neconstituţională. Judecătorii Curţii au admis excepţia ridicată în procesul Dan Voiculescu - CNSAS, considerând că CNSAS nu poate da verdicte de natură juridică. Aşa că parlamentarii mai au un subiect sensibil - care deja a generat multe emoţii - asupra căruia trebuie să cadă de acord în 45 zile, în caz contrar CNSAS rămânând fără bază legală de funcţionare.

Cel de-al treilea caz în care Curtea a dat verdict de neconstituţionalitate este Legea privind răspunderea ministerială. Astfel, Curtea a decis că şi foştii miniştri trebuie să beneficieze de acelaşi tratament cu miniştrii aflaţi în funcţie.

 

Musafir din Franţa.

Totuşi, prima zi de activitate parlamentară din acest an este dedicată discursului preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, care se va afla într-o vizită-fulger la Bucureşti. Şi pentru a menţine nota europeană, tot astăzi, imediat după discursul lui Sarkozy, pe agenda aleşilor neamului se află dezbaterea pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona. Va fi un nou prilej ca parlamentarii să-şi declare profunda admiraţie pentru construcţia europeană, pentru faptul că România a devenit membru al marii familii europene şi să-şi declame fiecare contribuţia esenţială la aderarea la UE.

 

Măsuri sociale.

Aşa cum era lesne de prevăzut, pe agenda tuturor partidelor şi pe cea a Guvernului în acest an figurează o serie de măsuri sociale.

Astfel, guvernanţii au, printre priorităţile imediate, adoptarea unor măsuri cum ar fi majorarea salariilor personalului bugetar, inclusiv cel militar. Membrii Cabinetului mai susţin că vor milita pentru anularea datoriilor bugetare istorice ale unităţilor miniere închise, care grevează bugetele companiilor viabile. Cancelaria premierului va propune la rândul său Executivului acordarea unor indemnizaţii rudelor de până la gradul II inclusiv ale persoanelor executate din dispoziţii nelegale ale organelor de securitate. O altă propunere a Cancelariei primului-ministru va viza stabilirea cuantumului pensiilor torţionarilor regimului comunist la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară.

Pe de altă parte, Guvernul speră ca în această sesiune să treacă prin Parlament şi Codul Penal, Codul de Procedură Penală şi noile legi ale învăţământului.

 

Moţiunile.

În replică la măsurile sociale care urmează să fie luate de guvernanţi, partidele de opoziţie au anunţat că vor depune moţiuni simple.

Astfel, social-democraţii şi-au amintit că statutul declarat de partid de stânga impune, mai ales într-un an electoral, fraternizarea cu sindicatele, astfel că PSD a anunţat că va depune o moţiune simplă la Senat privind creşterea preţurilor, pentru care va avea consultări cu sindicaliştii.

Social-democraţii au mai anunţat că vor înainta Parlamentului un proiect de lege care să prevadă ca pensia privată obligatorie să fie anual corelată cu rata inflaţiei.

La rândul lor, democrat-liberalii au finalizat textul unei moţiuni simple pe tema taxei auto, pe care o vor depune la Camera Deputaţilor. PDL va cere Guvernului anularea taxei şi restituirea banilor celor care deja au achitat taxa, fără procese şi fără apelarea la instanţă.

Având în vedere că în 2008 vor fi două scrutine importante, locale în primăvară şi parlamentare în iarnă - dacă decidenţii politici nu vor decide un alt calendar -, şi activitatea Legislativului va fi, aşa cum se vede din priorităţile deja anunţate, supusă total jocului electoral. Iniţiative legislative sociale, dispute interminabile pe subiecte "cu priză la public" şi, inevitabil, absenţe cu duiumul de la lucrările Parlamentului vor defini procesul de legiferare în acest an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Se dă startul unei sesiuni parlamentare electorale.
 Vizualizări articol: 444 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Se dă startul unei sesiuni parlamentare electorale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap umplut 4 porţii - 60 minute 1 crap (circa 2kg)500g ciuperci proaspete4 cepe 2 căţei usturoi1 lingură făină250g untun vârf de cuţit nucşoară1 lingură pastă de roşii1 leg. pătrunjel± sare, piper Se curăţă crapul de... Citeşte