Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mar 2009 - Anul XIV, nr. 50 (4036)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatorii jurişti au dat raport favorabil Ordonanţei privind introducerea paşapoartelor electronice

Marţi, 3 Martie 2009 (19:31:43)
Comisia juridică din Senat au aprobat raport suplimentar de admitere a Ordonanţei 207/2008 privind introducerea paşapoartelor electronice, reprezetanţii MAI afirmând că cifra 666 nu există în aceste documente.

"Vreau să vă spun că nu este vorba despre paşapoarte biometrice, ci despre paşapoarte electronice. De asemenea, Cifra invocată nu există, paşaportul nu are cod de bare, iar în CIP nu sunt stocate decât elementele vizuale în interiorul paşaportului şi cele două elemente, respectiv imaginea facială şi impresiunea digitală a două degete pereche. De fapt, nu putem vorbi despre un cip, ci despre un mediu de stocare electronică", a declarat directorul Direcţiei Generale a Paşapoartelor, Aurel Viorel Sime.

Consilierii săi au împărţit membrilor comisiei specimene ale acestor documente pentru a demonstra inexistenţa cifrei 666 din aceste doocumente.

El a mai menţionat că ţara noastră este prima ţară care introduce paşapoartele electronice de generaţia a II-a, care au stocate electronic imaginea facială şi impresiunea digitală şi că paşapoartele de generaţia I-a, aşa cum au toate ţările membre UE, cu excepţia Bulgariei şi Ciprului, nu au stocat electronic decât imaginea facială.

Totodată, Sime a declarat că este mândru că a reuşit introducerea paşapoartelor electronice de generaţia a II-a.

"Sunt cele mai sigure paşapoarte din lume", a concluzionat Aurel Viorel Sime.

Ultima remarcă a directorului nu a reuşit să-i mulţumească pe unii dintre membrii Comisiei juridice. Senatorii Dan Şova (PSD) şi Iulian Urban (PDL) au întrebat de ce este necesar ca românii să fie nevoiţi să cheltuie mai mult pentru eliberarea acestor documente.

"Un paşaport normal costă 96 de RON, acesta va costa 266 de RON. În condiţiile în care în România sunt nouă milioane de posesori de paşapoarte, această afacere se ridică la 2,4 miliarde de RON. România este cea mai săracă ţară din UE. Ce avem noi nevoie de cea mai avansată formă de paşapoarte?", a întrebat Iulian Urban.

Vicepreşedintele comisiei, Iulian Urban a susţinut un amendament, conform căruia persoanele constrânse de motive de conştiinţă sau de libertate religioasă pot solicita eliberarea de paşapoarte simple temporare.

Amendamentul a fost respins deoarece, conform prevederilor ordonanţei de urgenţă, aceste personae putea solicita acest lucru fără a motiva cererea lor.

Plenul Senatului a decis, miercuri, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului de lege privind introducerea paşapoartelor electronice, senatorii considerând că "mai trebuie cumpănit" asupra introducerii acestui tip de documente.

Dezbaterile generale pe marginea proiectului de lege privind aprobarea OUG 207/2008 s-au concentrat pe capacitatea autorităţilor române de a proteja datele stocate de paşapoartele electronice şi pe existenţa numerelor "666" în aceste documente.

Sfântul Sinod a decis, săptămâna trecută, să solicite modificarea normelor legale privind paşapoartele biometrice, prin extinderea prevederilor referitoare la cazuri de urgenţă (paşaport temporar) şi la cazuri când, din motive de conştiinţă sau religioase, persoana nu doreşte paşaport electronic care include date biometrice.

În Hotărârea Sfântului Sinod se arată că "întrucât unele persoane au reticenţe faţă de paşapoartele biometrice, Sfântul Sinod va interveni pe lângă instituţiile Statului Român (Preşedinţie, Parlament, Guvern) cu solicitarea de a se adopta măsurile necesare pentru modificarea şi completarea legislaţiei în vigoare prin extinderea prevederilor referitoare la cazuri de urgenţă (paşaport temporar) şi la cazuri când, din motive de conştiinţă sau religioase, persoana nu doreşte paşaport electronic care include date biometrice".

Sfântul Sinod sugerează ca, în viitor, orice iniţiativă de interes general bisericesc, care provine dintr-o eparhie, să fie, mai întâi, analizată şi dezbătută la nivelul centrului eparhial şi al sinodului mitropolitan, iar apoi să fie înaintată Sfântului Sinod, spre dezbatere şi hotărâre.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorii jurişti au dat raport favorabil Ordonanţei privind introducerea paşapoartelor electronice.
 Vizualizări articol: 655 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatorii jurişti au dat raport favorabil Ordonanţei privind introducerea paşapoartelor electronice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei