Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 ian 2011 - Anul XVI, nr. 15 (4613)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Opinii

Cum ne uităm la preoţii căzuţi?

Suntem robiţi de un duh rău al răzvrătirii. Ştim noi ce e cu Dumnezeu mai bine decât Sfinţii Părinţi. Ce nevoie să mai avem de Biserică? “Preoţii nu-s buni”, auzi din toate părţile, până ţi se întipăreşte în minte şi ajungi să o repeţi şi tu. Am mai scris un articol pe tema asta: “Să nu îi judecăm pe preoţii căzuţi”, tot pentru acest ziar. Noi, oameni cu păcate, aflaţi la mâna diavolului şi lăsaţi de acesta fără ispite grele, ne plângem de slujitorii Domnului, cei pe care satana turbează să-i strice. Nu e corect.

Situaţia mi-a fost prezentată foarte plastic de măicuţa Paraschiva, stareţa de la Mănăstirea Humorului: suntem ca pe front, un front deosebit în care noi vedem doar o armată, armata Bisericii, îmbrăcată în armura ei neagră. Cealaltă armată e nevăzută. Nu se prea trage în noi, decât dacă ne amestecăm voit în luptă. Vedem pe câmpul de luptă răniţi şi chiar morţi. Cum îi privim pe aceştia? Începem să râdem de ei ţinându-ne cu mâinile de burtă? Îi arătăm cu degetul? Îi bârfim, spunându-le tuturor că i-au bătut diavolii? E creştineşte să facem asta noi, cei care, dacă am şti ce război ne aşteaptă, nu am avea curajul să le îmbrăcăm armura?

Pe de altă parte, cum spunea Părintele Arsenie Boca, aceşti preoţi sunt căzuţi pentru că lumea e căzută. Preoţii sunt copii ai oamenilor din comunitate. Dacă mirenii ar trăi curat şi şi-ar creşte copiii în frica lui Dumnezeu, preoţii ar fi buni.

Nu se cade să-i judecăm noi pe preoţii căzuţi. Are cine să o facă. Spre deosebire de noi, ei au pus jurăminte serioase în faţa lui Dumnezeu. Ei nu pot zice că nu înţeleg Evanghelia şi Legea. Creştineşte ar fi totuşi să căutăm să-i îndreptăm. Dar cum? Eu vă propun următorul scenariu: când vedem vreun preot coborându-se de la volanul unui “X5” sau “Q7” sau al vreunei alte maşini care îşi urlă luxul de prost gust în sărmanul nostru colţ de lume, am putea să îl întrebăm, totuşi, dacă el e urmaş al Apostolilor. Vă va spune că e. Şi chiar e, asta o spun şi Istoria Ortodoxiei şi Crezul. Atunci să-i punem şi a doua întrebare: de ce le-a poruncit Domnul nostru Iisus Hristos Apostolilor, atunci când i-a trimis în lume, să nu aibă nimic asupra lor: nici bani, nici haine de schimb, nici toiag?

Asta nu mai e valabil acum? Le păstrăm doar pe cele lesne de făcut? Ce cred ei că le va spune Domnul nostru Iisus Hristos după ce i-a văzut cum se duceau să-i predice Evanghelia în hardughii luxoase de zeci de mii de euro? Eu cred că le va spune: “Aşa v-am trimis eu în lume, neascultătorilor? Să îi smintiţi pe oameni? Nu vă cunosc pe voi!” Pentru că una e păcatul unuia care, neputincios ştiindu-se, nu s-a jurat cu nimic în faţa lui Dumnezeu şi alta păcatul unuia care s-a jurat să îi slujească Domnului şi trăieşte în Casa Lui.

Unde se vor duce aceşti preoţi căzuţi pentru sminteala pe care au făcut-o oamenilor puţini mireni păcătoşi vor ajunge, cei cu păcate strigătoare la cer. Dar noi să ne uităm la păcatele noastre. Cumpătarea nu ne priveşte şi pe noi? Nu trebuie să ne învăţăm şi noi să renunţăm la bunurile lumeşti? Câţi dintre noi care ar primi un BMW X5 ar da această maşină pentru o Dacie Logan şi o tarla pe care să o semene? Şi câţi şi-ar plăti zeciuiala din câştigul acesta?

Înainte să măsurăm paiele din ochii preoţilor căzuţi, haideţi să scoatem bârnele din ochii noştri. (de Marius IANUŞ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum ne uităm la preoţii căzuţi?.
 Vizualizări articol: 844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 7 voturi
Cum ne uităm la preoţii căzuţi?4.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Adevarul este altul trimis de
(20 ian 2011, 11:51:19
Nu cred ca starea de consacrare a unui preot(un slujitor al Domnului) poate fi conditionata de trairea mirenilor!El de asta este preot sa fie primul dat ca exemplu in fata enoriasilor in toate lucrurile demne de urmat,ca ei sa aiba un exemplu viu prin trairea lui.Daca el insusi nu-i un slujitor al Bibliei,al lui Dumnezeu,in toata plinatatea acestei slujiri,inseamna ca s-a inselat atat pe el,pe cei din jurul lui si, nu in ultimul rand,pe Dumnezeu,caruia spune ca-i slujeste...E bine sa se apuce de altceva mai lumesc...In caz contrar isi face rau si lui si enoriasilor care asteapta de la el sa fie un vector care sa-i indrepte spre Imparatia lui Dumnezeu,ori asa ceva se poate face numai cu preoti desavarsiti,total consacrati!Preotia inseamna cu totul altceva!
2.   Ok trimis de
(20 ian 2011, 13:00:32
Sunt de acord cu KARUSSO. Preotul trebuie sa fie calauza noastra in credinta in Dumnezeu.
3.   Comentariu trimis de
(20 ian 2011, 13:35:15
Si padurea are uscaciuni.Eu stiu de la bunica ca nu trebuie sa faci ce face preotul, ci ceea ce spune el.Daca greseste,trebuie sa gandim ca si el este om.Daca a depus un juramant nu inseamna ca e un supraom.Noi nu suntem in masura sa judecam.Daca judeci, vei fi judecat.
3.1  RE: Comentariu trimis de
(21 ian 2011, 06:53:51
Nepotrivita comparatia.In padure uscaturile se curata destul de eficient...
4.   O părere trimis de
(20 ian 2011, 14:56:35
Pe lângă ceea ce spune ,,popa" în biserică, acuma există posibilitatea studiului individual. Se poate citi Biblia şi pe internet, aşa că hai să nu fim răi. ,,Cine se simte fără păcat, să arunce cel dintâi cu piatra".
5.   Da, corect trimis de
(20 ian 2011, 15:23:43
Scrie la un moment dat: "Nu se cade să-i judecăm noi pe preoţii căzuţi. Are cine să o facă". As merge mai departe spunand ca, nu se cade sa-i judecam noi nici pe oamenii de rand care gresesc. (si nu ma refer la infaptuirea actului de justitie omenesc). Cel putin, asa e biblic
6.   ... trimis de
(21 ian 2011, 06:58:04
Nu conteaza cat de mare-i SUV-ul,ci de cat de mult si cum slujesc...
7.   Comentariu trimis de
(22 ian 2011, 03:56:05
Isus ia comparat cu pui de vipere. Ce asemanare buna! Preotii sunt talhari la drumul mare. Nu numai ca iau salarii dar si pacalesc prostimea cu agheazma si cununii ca sa le ieie banii. Toți o sa răspundă in fata lui dumnezeu de faptele comise. Amin!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei