Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară (ACDC) a dat startul, joi, 27 ianuarie 2022, unei serii de webinarii ce vor avea loc de-a lungul anului în curs, prin organizarea și găzduirea online a conferinței internaționale a proiectului Erasmus+ YoPeVa – Young People with Values („Tineri cu valori”).
În deschiderea evenimentului, alături de președintele Asociației Consultanților în Dezvoltare Comunitară, Petru Vasile Gafiuc, a luat cuvântul Daniel Prorociuc, fost subprefect în cadrul Instituției Prefectului Județului Suceava. „Pe tot parcursul anului trecut, colaborarea cu autoritățile locale abilitate a favorizat crearea un model de parteneriat de succes între organizațiile neguvernamentale și actorii din sectorul public. Astfel, la invitația Asociațiilor ACDC România și Institutul Bucovina, Daniel Prorociuc a întâmpinat mai multe delegații de parteneri europeni sosiți la Suceava cu prilejul unor mobilități transnaționale ce vizează schimbul de bune practici în domeniul formării profesionale și serviciilor sociale”, a declarat Vasile Gafiuc.
Conferința internațională, la care au participat specialiști din Macedonia de Nord, Albania și Grecia, alături de parteneri și invitații acestora, a pus în lumină rezultatele proiectului YoPeVa și viitorul parteneriatului proiectului. Tinerii aflați în risc de excludere sunt una dintre cele mai mari probleme de rezolvat în Europa, „dacă dorim să avem un viitor mai bun pentru toți”, a arătat managerul de proiect din partea Fundației ESPLAI, Francisco Loras.
Nynke de Jager (BDF), managerul de analiză al proiectului, a vorbit despre analiza YoPeVa a bunei practici Jove Amb Valor din Brazilia până în Catalonia și Europa. În continuarea acestuia, Carmen Podani din partea Asociației ACDC și Eileen Quenn de la CESIE au prezentat invitaților YoPeVa „Innovation Book”, ghidul pentru definirea și implementarea proiectului în fiecare regiune și țară europeană. Analiza politicilor și implicarea stakeholderilor pentru a asigura sustenabilitatea și capitalizarea au fost aduse în discuție, mai apoi, de către Jonas Wieszkos (BORAS), manager analiză politici, și Sergi Alegre (Fundesplai), manager capitalizare.
În închiderea evenimentului, provocarea lansată de gazde a fost aceea de a participa la un atelier de lucru despre implicarea stakeholderilor în activitățile proiectului, lecțiile învățate și felul în care acestea pot fi transmise mai departe și puse în aplicare în cadrul viitoarelor inițiative. Organizatorii seminarului au explicat că YoPeVa vizează dezvoltarea unui instrument european care să permită formarea incluzivă a tinerilor în afara structurilor și standardelor sistemului educațional, oferindu-le un sistem solid de valori și integrându-i pe piața muncii cu abilități și competențe adecvate. „Acesta se desfășoară pe o perioadă de 24 de luni, sub coordonarea Fundației ESPLAI (Spania), în parteneriat cu Universitatea din Barcelona (Spania), Vuxenutbildningen Boras (Sweden), Asociația ACDC (România), CESIE (Italia), Stichting Business Development Fiesland (Olanda) și Fundacao da Juventude (Portugalia)”, au mai completat reprezentanții Asociației Consultanților în Dezvoltare Comunitară. Pentru mai multe informații legate de proiect, persoana de contact este Petru-Vasile Gafiuc, președintele Asociației ACDC, e-mail: acdcassociation@gmail.com, tel: 0230.524.128.