Polițiștii de la Biroul Rutier Suceava și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au finalizat și trimis în instanță un dosar privind infracțiunea de fals în înscrisuri oficiale privind o firmă care efectua curse în regim maxi-taxi, pe trasee care traversau municipiul Suceava.
Este vorba de scandalul microbuzelor care opreau în toate stațiile din Suceava, doar că această firmă se baza pe o hârtie în care apare semnătura viceprimarului municipiului Suceava Lucian Harșovschi. Respectivul document stipula că firma are dreptul să oprească în toate stațiile din municipiul Suceava. Aceste opriri erau înșirate pe un document, lângă ștampila Primăriei Suceava. Aceste licențe pentru trasee interjudețene sunt emise de Consiliul Județean Suceava, dar nu cuprindeau opriri în municipiul Suceava decât la intrare și ieșire din oraș.
Sunt trimiși în judecată în acest dosar viceprimarul Lucian Harșovschi, firma Manucu COM SRL, Sorinel și Sorina Boicu, respectiv Adriana Iacob, reprezentanți ai firmei respective.
Ce le-a atras atenția polițiștilor rutieri, la un control efectuat în trafic
Totul ar fi plecat de la un control în trafic al polițiștilor rutieri, la vremea în care se vorbea intens de microbuzele care fac curse ce tranzitează municipiul Suceava și fac concurență neloială autobuzelor TPL.
În cazul microbuzelor firmei Manucu, polițiștii au constatat că șoferii prezentau un document cu semnătura Primăriei municipiului Suceava, prin care susțineau că au dreptul de a opri în fiecare stație din municipiul reședință de județ.
De la acest control, polițiștii de la Biroul Rutier Suceava au demarat o anchetă amănunțită, chemând la audieri numeroase persoane.
Ancheta se derulează de cel puțin doi ani de zile. Printre cei care sunt inculpați în dosar se află și Lucian Harșovschi, a cărui semnătură apare pe respectivul document. Acesta este acuzat că a creat o aparență de legalitate documentului respectiv, prin semnătura sa.
Viceprimarul a fost audiat o singură dată în acest dosar, acum doi ani de zile.
Dosarul în care vor fi judecați inculpații amintiți mai sus a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Suceava.
Lucian Harșovschi: ”Vom demonstra că acel act a fost modificat după aplicarea ștampilei și ulterior a semnăturii mele”
Contactat de Monitorul de Suceava, Lucian Harșovschi și-a exprimat punctul de vedere cu privire la aceste acuzații. Succint, el spune că respectivul document nu cuprindea acele stații de oprire atunci când el și-a pus semnătura.
”Începutul de an a venit cu o nouă experiență pentru mine, întrucât sunt implicat într-un conflict juridic total neașteptat. Pe scurt, semnătura mea este aplicată pe un act emis de o altă instituție, căruia i-a fost modificat conținutul ulterior.
Zilnic, la Primăria Municipiului Suceava sunt semnate zeci de documente menite să soluționeze anumite probleme/doleanțe ale cetățenilor și ale administrației deopotrivă. Săptămânal, sunt eliberate sute de avize/autorizații, unele sunt favorabile petenților, altele nu, de aceea există documente care ajung să fie contestate la alte instituții ale statului întrucât, da, lucrăm după legislația în vigoare, care, da, este de multe ori ambiguă și lasă loc interpretărilor!
În cazul de față, vorbim despre o semnătură pusă, în baza atribuțiilor de serviciu, peste ștampila instituției, într-o anexă a unei licențe de transport. Ștampila primăriei a fost aplicată în sute de astfel de acte, însoțită de o semnătură din conducere. Semnătura în cauză apare într-un document care a fost alterat prin introducerea, ulterioară, a unor texte inserate cu ajutorul unei mașini de scris. Semnătura mea a fost aplicată anterior acestor modificări.
Vom demonstra că acel act a fost modificat după aplicarea ștampilei și ulterior a semnăturii mele. Sunt multe lucruri neclare și de lămurit în acest dosar, iar după ce se va finaliza, voi reveni cu mai multe declarații”.
Toți inculpații amintiți în acest material se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.