Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 iul 2014 - Anul XIX, nr. 164 (5673)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Neglijenţă

Cimitirul din Plopeni, maidan cu bălării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Salubrizarea cimitirelor din judeţ este o problemă spinoasă, de cele mai multe ori fiind lăsată exclusiv în grija rudelor celor răposaţi. Când bălăriile de pe morminte ajung însă mai înalte decât crucile, oamenii încep să se întrebe în atribuţia cui este totuşi îngrijirea locurilor de veci. La Plopeni, de exemplu, „cartier” al oraşului Salcea, o bună parte a cimitirului arată ca o junglă. Iarbă, buruieni, ciulini şi arbuşti au crescut până la înălţimea unui stat de om şi trebuie să-ţi faci drum cu coasa dacă vrei să ajungi la un mormânt, să pui o floare şi să aprinzi o lumânare.

Întrebat de ce cimitirul satului este atât de neîngrijit, preotul paroh George Mihoc ne-a declarat că cimitirul este în proprietatea primăriei, care încasează 10 lei/mormânt drept taxă de salubritate, deci primăria ar trebui să taie bălăriile şi să asigure curăţenia. Pe lângă administraţia locală, spune preotul Mihoc, fiecare familie ar trebui să îngrijească mormintele în care îi odihnesc rudele. „Dacă intri peste mormântul altuia, îţi dă în cap. Din anul 2000, de când am venit aici, eu le-am tot spus în biserică să-şi îngrijească mormintele, dar n-am cu cine vorbi. Toţi cei care au loc de veci în cimitir plătesc la primărie, dar primăria vine şi strânge doar buruienile de sub gard”, ne-a declarat preotul, menţionând că singurul moment în care este curăţenie lună în tot cimitirul din Plopeni este Paştele ortodox.

 

Taxa de salubritate e pentru gunoiul strâns la poartă, nu pentru curăţenie în cimitir

Primarul de Salcea, Ilie Lungu, afirmă însă că cimitirul este în administrarea parohiei, astfel că nu primăria este cea care trebuie să-l îngrijească. „Noi avem la primărie un cimitir mic, în care sunt doar şapte morminte, partea din faţă este a Bisericii Ortodoxe. Taxa de salubritate pe care o plătesc este ca să le ridicăm gunoiul de la poartă, nu să facem noi curăţenie în cimitir. În şedinţele de Consiliu Local s-a discutat de nenumărate ori problema cimitirului, dar finalitatea este aceeaşi”, ne-a declarat primarul, care a precizat că va mai trimite parohiei din Plopeni o adresă în care îi va pune în vedere să salubrizeze cimitirul.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor ne-au declarat că nu există un regulament clar care să prevadă cine face curăţenie la morminte, că această activitate se face în funcţie de obiceiurile locului. În general, mai ales în sate, gospodarii se îngrijesc şi de „casa” repauzaţilor, dar sunt şi localităţi în care preotul şi consiliul parohial desemnează o persoană care să presteze această muncă fie în continuarea unei alte activităţi pentru care este plătită (de exemplu, clopotarul), fie contra unei sume colectate de la enoriaşi special în acest scop. De asemenea, parohia poate face un contract  cu serviciul de salubritate local, care să prevadă curăţenia pe tot perimetrul cimitirului şi nu doar ridicarea gunoiului. Soluţii există, trebuie doar puse în practică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cimitirul din Plopeni, maidan cu bălării.
 Vizualizări articol: 2990 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Cimitirul din Plopeni, maidan cu bălării4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei