Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 iul 2014 - Anul XIX, nr. 164 (5673)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Percheziții ale procurorilor DNA în clădirea Consiliului Județean și în sediul Poliției de Frontieră

Sâmbătă, 19 Iulie 2014 (09:43:59)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

UPDATE: Colonelul Lucian Solcan şi Nelu Fediuc, reţinuţi de DNA

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a lui Lucian Solcan, Nelu Fediuc şi Paul Pîrjolea.
Lucian Solcan, ofițer de poliție în cadrul Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava la data faptelor, este acuzat de trafic de influență în formă continuată şi abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos. 
Paul Pîrjolea este acuzat de infracțiunea de camătă în formă continuată. 
Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în perioada 2008-2009, în calitate de ofițer SIPI Suceava, Solcan și-a exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, încălcând dispozițiile privind securitatea națională și protecția informațiilor clasificate, potrivit cărora serviciile specializate în culegerea și prelucrarea de informații au posibilitatea de a folosi informatori de teren, reprezentând surse secrete umane, cu condiția însă ca aceste persoane să fie protejate în cursul procesului penal astfel încât identitatea lor să rămână secretă.
Acest lucru s-a întâmplat în cazul unui martor denunțător, după ce Solcan l-a folosit ca sursă de informații i-a dezvăluit ulterior identitatea, în cadrul procesului penal.
În anul 2012, același martor denunțător, la cererea expresă a lui Solcan, i-a dat acestuia din urmă, sub formă de împrumut, suma de 10.000 euro pentru a-și termina construcția unei case de locuit în mun. Suceava.
În schimbul acestui împrumut, ce trebuia returnat într-un termen mai lung, nedefinit chiar, Solcan i-a promis martorului protecția în Vama Siret, la tranzitarea frontierei de stat a României, cu țigări sau cu alte produse din Republica Ucraina.
Suma de bani remisă lucrătorului de poliție a fost împrumutată de martor de la Pîrjolea, între cei doi încheindu-se, la 11 septembrie 2012, un contract de vânzare - cumpărare autentificat la un notar, având ca obiect apartamentul proprietate personală a împrumutatului, ca garanție a împrumutului.
Timp de 6 luni, martorul i-a plătit lui Pîrjolea, din bani personali, costul acestui împrumut de care s-a folosit exclusiv Solcan, adică o dobândă de 10% lunar.
Martorul i-a cerut în mod repetat lui Solcan înapoierea sumei de 10.000 de euro, precizându-i că este somat de Pîrjolea să-i restituie până la data de 01.08.2014 suma totala de 25.000 euro, constând în cei 10.000 euro împrumutați plus dobânda de 10% lunar calculată de la data remiterii împrumutului.
În perioada 2011-2012, pe lângă acest împrumut, Solcan a pretins atât de la martorul denunțător cât și de la alte persoane sume de bani, cuprinse între 100 – 800 euro lunar, cu titlu de taxă de protecție, iar în momentul în care nu au mai avut posibilități financiare acesta nu a mai asigurat protecția promisă.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19.07.2014, ora 02:00, până la data de 20.07.2014, ora 02:00, a comisarului-şef Nelu Fediuc, șeful Sectorului Poliției de Frontieră Siret la data faptelor. Acesta este acuzat de luare de mită, în formă continuată şi influențarea declarațiilor (2 infracțiuni). 
Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în perioada 2008-2012, Fediuc a asigurat protecție în Vama Siret pentru mai multe persoane care tranzitau țigări prin punctul vamal cu sustragerea de la plata taxelor vamale.
Pentru a beneficia de această „protecție”, persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită inițial la suma de 200 de dolari/lunar, după care a fost mărită până la 500-1.000 euro/lunar, la cererea expresă a lui Fediuc.
În în intervalul februarie – august 2008, acesta a beneficiat și de favoruri sexuale din partea unei martore denunțătoare. 
În perioada lunii septembrie 2008, Fediuc a încercat să o determine pe acea martoră denunțătoare să-și retragă denunțul formulat împotriva lui, oferindu-i în schimb 12.000 euro, pe care aceasta a refuzat-o.
De asemenea, în perioada iunie – 07 iulie 2014, prin intermediul lui Gheorghe Robu, trimis în judecată în același dosar, pentru infracțiuni de corupție, a încercat să determine un alt martor denunțător prin metode de intimidare să-și retragă denunțul formulat în împotriva sa, a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră.

 

UPDATE: Inspectorul vamal Gheorghe Robu, cercetat pentru influențarea declarațiilor

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Suceava, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de Gheorghe Robu, inspector vamal principal din cadrul Biroului Vamal Siret la data faptelor, acesta fiind cercetat pentru infracțiunea de influențarea declarațiilor. În perioada iunie – 07 iulie 2014, Robu a încercat să determine un martor denunțător, prin corupere, precum și prin metode de intimidare, să-și retragă denunțul formulat, împotriva sa și a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră, în cauza în care fuseseră trimiși în judecată recent. Robu s-a arătat dispus să-i dea o sumă de bani martorului denunțător, în schimbul retractării declarațiilor date în dosarul respectiv, transmițându-i totodată că a strâns o sumă de bani de la încă 4 vameși, inculpați în aceeași cauză, toți „cotizând” cu scopul de a se vedea scăpați de răspundere penală.

 

Nu mai puțin de șapte percheziții au avut loc în această dimineață, două dintre ele la două insituții publice, în clădirea Consiliului Județean Suceava și în cea a Poliției de Frontieră Rădăuți.

La CJ Suceava, susțin surse judiciare, anchetatorii au descins într-un birou de informații clasificate aparținând structurii județene a Serviciului de Protecție şi Pază (SPP), vizat de anchetă fiind din câte se pare șeful acestei structuri, Lucian Solcan, cel care avea misiunea de a acorda sprijin la vizitele demnitarilor străini și români pe raza județului, precum și alte atribuții specifice acestui serviciu.

De altfel, și domiciliul lui Solcan ar fi fost pe lista locuințelor percheziționate, precum și locuința comisarului-șef Nelu Fediuc, fostul șef al Punctului de Trecere al Frontierei Siret.

Anchetatorii au descins cu mandat de percheziție și la biroul acestuia din sediul Poliției de Frontieră de la Rădăuți.

Ce legătură există între cei doi și ce acuzații au anchetatorii împotriva lor, urmează să aflăm.

Procurorii DNA au trimis până în prezent doar un comunicat de câteva rânduri în care arată doar că “Se efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2008-2014, a unor infracțiuni de corupție, privitoare la regimul stabilit pentru alte activităţi reglementate de lege și contra înfăptuirii justiţiei”.

Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii Suceava, precum şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. 
Nelu Fediuc, fostul șef al PTF Siret, a fost trimis în judecată în urmă cu câteva zile, tot de către DNA Suceava, fiind acuzat că, alături de alte 34 de persoane, a constituit un grup infracțional organizat ce se ocupa cu introducerea în ţară a ţigărilor de contrabandă.

Membrii grupului, arată procurorii anticorupție, au introdus în România, cu sprijinul lui Fediuc și al persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliție de frontieră de serviciu în Punctul de Trecere a Frontierei Siret și lucrători vamali din cadrul Biroul Vamal Siret), cantitatea de 296.240 pachete de țigări de proveniență ucraineană. Ca urmare a activității infracționale, a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 1.581.302 lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Percheziții ale procurorilor DNA în clădirea Consiliului Județean și în sediul Poliției de Frontieră.
 Vizualizări articol: 8132 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Percheziții ale procurorilor DNA în clădirea Consiliului Județean și în sediul Poliției de Frontieră5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari DNA trimis de
(18 iul 2014, 15:12:05
In ultimul timp se observa o activitate efervescenta si plina de vitalitate referitoare la activitatea DNA.Doamna Kovesi este de felicitat.Se pare ca dupa 25 de ani politicul nu mai influienteaza activitatea procurorilor.Mai mult DNA este sprijinita si incurajata de UE si Statele Unite.Si la Suceava se observa o emulatie dupa numirea tinerelor doamne procuror.E vorba de noua sefa DNA Suceava Mihaela Mihai si de doamna procuror Ana Maria Chelarasu.Sunt doua doamne tinere,ambitioase si foarte bine pregatite profesional.Sa speram ca baronii locali corupti vor fi trimisi in justitie.Doar nu are sa ramana Moldova fara coruptii ei:)).

1.1  RE: Felicitari DNA trimis de
(18 iul 2014, 21:34:08
Activitatea efervescenta consta in falfairea in catuse a unor personaje prin fata camerelor de vederi pentru prostimea credula, apoi eliberati din cauza unor "vicii de procedura" sau "lipsa de probe". Si gata.
2.   Cupluri celebre trimis de
(18 iul 2014, 15:18:00
Daca DNA a venit la Consiliu Judetean logic urmeaza sa vina randul Primariei Suceava.Dupa modelul deja brevetat in judetele vecine,adica cuplul Presedinte CJ - Primar.Sigur ,poate la Suceava nu este cazul si cele doua somitati politice ale judetului sunt curati ca lacrima.Eu am zis de modelul din celelalte judete.
La Piatra Neamt il avem pe Gherghe Stefan (pinalty) anchetat in legatura cu clubul Ceahlaul si cu tranzactionarea unui teren.Şeful Consiliului Judeţean Neamţ este controversatul Culiţă Tărâţă. Ar fi anchetat penal de către DNA pentru fraudă cu fonduri europene şi corupţie precum si cu preluarea Insulei Mari a Brailei.
Primarul Bacăului, Romeo Stavarache anchetat de acordarea discretionara a locuintelor sociale.Şeful judeţului Bacău, Dragoş Benea ar fi subiectul unor verificări ale procurorilor anticorupţie legată de concesionarea Aeroportului Bacău către Blue Air.
Primăria Iaşi, condusă de Gheorghe Nichita , face subiectul unei anchete a Parchetului legată de modul în care a fost falimentată echipa de fotbal Politehnica Iaşi.Procurorii DNA au luat în vizor Primăria Iaşi având suspiciuni de fraudă în derularea a şase proiecte cu fonduri europene, în valoare de 420 de milioane de lei. Preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei , are probleme cu legea. Inspectorii ANI ar verifica în prezent un posibil conflict de interese al acestuia .Numele lui Adomniţei a fost implicat şi în celebrul dosar "Transformatorul", care s-a soldat cu trimiterea la închisoare pentru cinci ani a lui Relu Fenechiu.

3.   Cupluri celebre trimis de
(18 iul 2014, 15:19:14
Preşedintele CJ Botoşani, Florin Ţurcanu , a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare într-un dosar de fals intelectual.Primarul de Botoşani, Ovidiu Portariuc are o plângere penală formulată de un consilier din opoziţie în care-l acuză de nereguli în derularea mai multor proceduri de atribuire a unor contracte publice.
Baronul PSD de Vrancea, Marian Oprişan este învinuit în „dosarul Căprioara” de abuz în serviciu, utilizarea în alte scopuri a banilor de la stat, fals şi uz de fals.
Presedintele Consiliului judetean Vaslui Dumitru Buzatu, apare la ANI.

4.   Comentariu trimis de
(18 iul 2014, 16:52:54
E un specific la noi , mai toti urmaritii de ANI sunt in functii de conducere la diferite nivele ale puterii , si se propun in continuare asemenea ministri , de exemplu viitor MINISTRU AL CULTURII . E greu sa te bati cu morile de vint .
5.   Felicitari dl prim proc Stanescu trimis de
(18 iul 2014, 19:07:10
ceva din trecutul tau va iesi rapid la iveala...trei litere...si apartenenta ta la ele:(

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei