Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 feb 2014 - Anul XIX, nr. 39 (5548)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Păstrarea tradiţiilor

Peste 500 de oameni, îmbrăcaţi în costume populare, au petrecut la Balul gospodarilor din Botoşana

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 500 de oameni, purtând cu mândrie costumele populare, scoase din lada cu zestre a părinţilor sau bunicilor, s-au reunit, la sfârşitul săptămânii trecute, la Căminul Cultural din localitatea Botoşana, unde au participat la Balul gospodarilor. Evenimentul a fost organizat de Primăria Botoşana, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Vatra Satului. Încântat de numărul mare de oameni care au răspuns pozitiv invitaţiei de a participa la acest eveniment al comunităţii, primarul comunei Botoşana, Ion Ghiaţă, a declarat că „oamenii din Botoşana nu numai că vin şi îşi etalează costumele populare, care sunt nişte opere de artă, ci participă la un act de cultură”.

 

Interpreţi şi dansatori de elită

Balul gospodarilor a reunit artişti cunoscuţi, Adriana Bucevschi, Nicoleta Hafiuc, Bianca Ciubotaru, Manuela Pohoaţă, Alexandru Brădăţan, care au fost acompaniaţi de Trupa Rekord. Nu au lipsit de la petrecere nici dansatori de elită. Publicul a aplaudat eleganţa mişcărilor, armonia, vigoarea şi dragostea de viaţă, ce au fost puse în evidenţă de dansatori de la Ansamblul artistic studenţesc “Arcanul” USV, Ansamblul “Doina Carpaţilor” din Iaşi, Ansamblul “Florile Bucovinei” din Rădăuţi, dar şi de la ansamblurile artistice din Sfântu Ilie, Botoşana, precum şi din alte localităţi din zonă, acompaniaţi de tarafuri şi instrumentişti de valoare. Manifestarea culturală a adus în sala neîncăpătoare de această dată, alături de gazde, gospodari “unul şi unul” din localităţile Sfântu Ilie, Şcheia, Suceava, Cajvana, Grăniceşti, Cacica, Pârteşti, Arbore, Comăneşti, Valea Moldovei, Mihoveni, Stroieşti, Poieni Solca. Au fost prezenţi şi tineri studenţi din Cluj, veniţi în vizită la colegii lor.

Evenimentul a fost realizat şi prezentat de Călin Brăteanu.

 La Balul gospodarilor de la Botoşana a fost prezent şi maestrul coregrafViorel Vatamaniuc. Aflat la Suceava pentru pregătirea dansatorilor din cadrul Ansamblului „Arcanul” USV, oaspetele de onoare al balului, maestrul coregrafViorel Vatamaniuc, în vârstă de 82 de ani, a exclamat, entuziasmat: “Am trăit s-o văd şi pe asta!”

 

Mulţi tineri, „gătiţi” în straie populare, au preferat să înlocuiască discoteca cu balul

Lidia Loredana Seserman, membră a Asociaţiei Culturale Vatra Satului, ne-a spus că „îmbrăcaţi în straie populare, redescoperite în lada cu zestre a bunicilor sau ţesute la comandă de femeile locului, oamenii au adus tradiţia în actual, prin portul popular, prin paşi de dans, prin hore, dragoste de neam şi voie bună. Unii bătrâni spun că Balul gospodarilor, organizat de câţiva ani în localitatea suceveană Botoşana, întrece chiar frumuseţea horelor sătești de odinioară, jucate în case ţărăneşti, la şezători sau pe plaiuri înverzite”.

Ea a completat că la eveniment au participat foarte mulţi tineri, „gătiţi” în straie populare, tineri care au preferat să înlocuiască discoteca cu balul. După cum au spus organizatorii, „privită de sus, lumea satului alcătuieşte un <penaj> viu de culori, un <câmp cu flori> dominat de albul pur al cămăşilor ce fac parte din costumul popular, de fete mândre şi feciori. De sus, se vede o lume uniformizată, a culorilor şi a demnităţii ţărăneşti. Dorinţa bătrânilor de a transmite celor tineri obiceiurile şi portul popular a fost îndeplinită şi anul acesta”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 500 de oameni, îmbrăcaţi în costume populare, au petrecut la Balul gospodarilor din Botoşana.
 Vizualizări articol: 3844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Peste 500 de oameni, îmbrăcaţi în costume populare, au petrecut la Balul gospodarilor din Botoşana4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei