Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 ian 2014 - Anul XIX, nr. 8 (5517)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie grea

Primăria Marginea, obligată să refacă, cu 500.000 de lei, un drum SAPARD

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria comunei Marginea se află în această perioadă într-o mare dificultate din punct de vedere financiar. Până la mijlocul lunii martie a acestui an trebuie să finalizeze refacerea unui drum care a fost modernizat prin fonduri SAPARD şi care a fost „măturat” pe o porţiune de aproximativ o sută de metri de o viitură, în 2010, când încă era în garanţie. Costurile de refacere a drumului au fost calculate la 500.000 de lei, cu tot cu TVA, o sumă imensă pentru bugetul local al unei comune, chiar dacă Marginea nu este tocmai o localitate săracă.

 

Primăria a început refacerea drumului şi a obţinut o scurtă prelungire a recepţiei finale 

În luna noiembrie a anului trecut a fost termenul limită la care comisia de recepţie SAPARD a inspectat drumul, la cinci ani de la debutul lucrărilor.

Primarul comunei Marginea, Ioan Onufrei, a explicat ce s-a întâmplat în luna noiembrie.

„Înainte de data limită am betonat porţiunea de drum distrusă, cu firma locală Cosadel SRL Marginea. Comisia a luat act de faptul că facem eforturi să refacem drumul şi ne-a prelungit termenul limită până pe 18 martie 2014. Până la această dată trebuie să finalizăm şi apărarea de mal, adică exact zona care a cedat la inundaţiile din 2010. Costurile totale sunt de 500.000 de lei, cu tot cu TVA, bani pe care îi vom achita firmei Cosadel eşalonat, pentru că altfel nu avem posibilitatea să o facem. De această dată se va face o lucrare serioasă, mult mai rezistentă, care să nu cedeze în caz de inundaţii ”, a declarat Ioan Onufrei.

El a subliniat că, din punctul său de vedere, proiectul drumului realizat prin programul SAPARD a fost greşit, deoarece nu s-a luat în calcul riscul de inundaţii, iar drumul nu a fost protejat suficient.

 

Cum s-a ajuns în această situaţie limită

După cum am mai relatat în Monitorul de Suceava, în 2008, Consiliul Local al comunei Marginea a obţinut aprobare pentru reabilitarea şi modernizarea drumului forestier „Pietrele Muierii”, pe o porţiune de 4,32 de kilometri. Proiectul a fost promovat pentru a asigura accesul auto facil într-o zonă forestieră din Marginea.

Proiectul a fost adjudecat de firma SC Compania Quantum SRL Iaşi, valoarea totală eligibilă fiind de 3.257.349 de lei.  Întreaga sumă a fost nerambursabilă.

În iulie 2010, în perioada în care drumul era asigurat, pârâul Suceviţa a ieşit din matcă şi a „ras” drumul betonat. Firma din Iaşi nu a mai fost însă de găsit, dispărând pur şi simplu. Nici poliţa de asigurare nu a mai fost activată, astfel că timpul a trecut, iar vremea scadenţei a venit pentru beneficiarul lucrării, Primăria comunei Marginea.

Deşi la prima vedere refacerea unei porţiuni de o sută de metri de drum nu ar trebui să fie o problemă deosebită din punct de vedere financiar, lucrurile nu stau deloc aşa.

Zona în care drumul a fost rupt este una foarte vulnerabilă atunci când pârâul Suceviţa se umflă. Aşa se face că mare parte din suma necesară lucrărilor este pentru apărarea drumului.

 

În proces cu firma care a fost consultant şi proiectant

Administraţia locală din Marginea speră că va reuşi să recupereze în instanţă măcar o parte din banii pe care trebuie să-i cheltuie acum.

Astfel, pe 6 ianuarie 2014, beneficiarul lucrării SAPARD, Primăria Marginea, a deschis un proces la Judecătoria Rădăuţi, împotriva firmei SC LUANLI COM SRL Şcheia, care a fost consultant şi proiectant în realizarea drumului cu fonduri europene.

Contactată telefonic, Claudia Moroşan, administratorul firmei, s-a arătat surprinsă de deschiderea acţiunii.

„Dacă o să fie cazul vom merge în instanţă şi ne vom apăra. Ce am făcut noi acolo din punct de vedere al consultanţei pentru fonduri europene şi al proiectului este corect şi legal”, a declarat administratorul.

Cert în momentul de faţă este că vremea scadenţei este foarte aproape pentru Primăria Marginea, care trebuie să finalizeze lucrarea până la jumătatea lunii martie. În cazul în care cei din comisie ar constata că drumul nu este în regulă, conform angajamentelor asumate, beneficiarul, Primăria Marginea, ar fi pus în situaţia de a returna întreaga valoare a proiectului, adică în jur de 3,2 milioane de lei.    

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Marginea, obligată să refacă, cu 500.000 de lei, un drum SAPARD.
 Vizualizări articol: 3188 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Primăria Marginea, obligată să refacă, cu 500.000 de lei, un drum SAPARD5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vremuri trimis de
(14 ian 2014, 12:28:09
"Nici poliţa de asigurare nu a mai fost activată"
DE CE ????
cine trebuia sa o "activeze".
Nu este corect ca "sătenii" sa plătească oalele sparte.
Firma de asigurare trebuie sa plătească. Eu nu sunt de acord ca din banii ce ii datorez primăriei sub forma de impozite locale, sa se suporte incompetenta "activa" a beneficiarului proiectului!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei