Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 ian 2014 - Anul XIX, nr. 8 (5517)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tradiţii

Anul Nou pe stil vechi, întâmpinat la Drăguşeni cu Festivalul Obiceiurilor de Iarnă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Festivalul Obiceiurilor de Iarnă din data de 13 ianuarie, de la Drăguşeni, întâmpină Anul Nou pentru creştinii ortodocşi de rit vechi. Deja la IV-a ediţie în acest format, festivalul a început cu o paradă a costumelor, care a pornit de la Hanul Drăguşeni până la scena special amenajată în parcul satului.

Circa 300 de urşi, capre, căiuţi, ţigani şi militari din comune din Suceava, Neamţ şi Iaşi şi-au prezentat costumele şi talentul de dansatori. Au fost formaţii din Drăguşeni, Mălini, Corlata, Boroaia, Dolheşti, Vadu Moldovei, Miroslăveşti, Timişeşti şi Forăşti.

Unele formaţii au venit doar pentru paradă şi scenă, altele şi-au anunţat intenţia de a colinda pe la casele cu fete de măritat, până a doua zi, la amiază. Printre cei veniţi doar la paradă au fost Urşii Drăguşenilor şi Capra Mută din Preuteşti, Neamţ. Urşii Drăguşenilor, pitoreşti şi într-o vervă de zile mari, sunt o formaţie mixtă de români şi ţigani, cu dansatori de la 8 la 45 de ani. După cum ne-au declarat membrii grupului, s-au întrunit în această formaţie doar pentru plăcerea dansului şi pentru a duce mai departe tradiţiile de Anul Nou, atât pe stil nou, cât şi pe stil vechi.

 

Cu uratul, după fete

Alţii, precum cei din Malanca Drăguşenilor, şi-au propus să colinde toată noaptea şi au avut mare grijă să-şi pregătească atât costumele, cât şi dansul, deoarece scopul principal al colindatului este ca „fiecare să-şi găsească o consoartă”. S-au pregătit din timp, mai bine de o săptămână au făcut repetiţii şi şi-au angajat şi cinci muzicanţi din sat, pe care trebuie să-i plătească din banii câştigaţi în această noapte.

Şeful grupului, Andrei Bologa, are 26 de ani şi crede că este ultimul an în care mai merge cu Malanca, deoarece i-a cam venit timpul să se însoare, or tradiţia spune că din ceată fac parte numai tineri necăsătoriţi. Alt tânăr, Sergiu Onea, are 20 de ani şi şi-a luat liber de la slujba pe care o are la Solca pentru a merge cu Malanca la Drăguşeni. El îşi descrie mândru costumul „de militar” pe care îl poartă şi este sigur că o frumoasă din sat îl va remarca.

 

Opinci de peste 100 de ani, purtate doar de Anul Nou

Printre panglici, oglinzi, clopoţei ornamentali, dar şi măşti moderne de carnaval, mândri de costumele lor erau şi „Urătorul” şi „Baba” din Dolheştii Mici, adică Petru Constantinescu şi Constantin Suciu, ale căror veşminte şi încălţări depăşesc 100 de ani. Ia şi catrinţa pe care le poartă Suciu doar o dată pe an, la parada obiceiurilor de Anul Nou pe stil vechi, au 80 de ani, iar opincile au 103 ani. Constantin Suciu are 59 de ani şi spune că va dansa „până cad în genunchi”. „După aceea, las costumul şi opincile la copii şi nepoţi”, afirmă el râzând.

Dintre formaţiile oaspeţilor inedită a fost Capra Mută din Preuteşti - Neamţ, o „ceată” cunoscută în toată ţara. Şeful grupului, Dumitru Bomba, este în formaţie de peste 35 de ani. Ne spune că ceata sa, formată din 15 oameni, este unică în România şi că a dansat inclusiv pentru Nicolae Ceauşescu. El ne explică şi de ce a muţit capra pe care o joacă: „Demult, demult, era un ţap care făcea tare mult scandal. Azi, mâine, poimâine, până când capra s-a săturat şi a muţit. Aşa a apărut capra mută, unică în România, cu care am fost invitaţi la spectacole cu obiceiuri de iarnă la Opera Română, la Sala Palatului, la toate evenimentele importante din ţară”.

Festivalul de la Drăguşeni a strâns în parcul satului câteva sute de oameni, de la copii de câţiva ani, purtaţi în braţe de părinţi, până la bătrâni de peste 80 de ani, care au profitat de ziua ca de primăvară pentru a face o plimbare şi a se întâlni cu prieteni şi cunoscuţi. Vinul fiert, ţuica de Drăguşeni şi mititeii la grătar au întregit peisajul de serbare câmpenească.

La Festivalul Obiceiurilor de Iarnă de la Drăguşeni s-au aflat în mijlocul oamenilor, pentru a le ura un An Nou bun, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul judeţului, Florin Sinescu, şi parlamentarii de zonă, deputatul Ioan Stan şi senatorul Ovidiu Donţu. Aceştia au primit de la primarul comunei Drăguşeni,  Vasile Cepoi, câte un colac, o sticlă de ţuică de Drăguşeni şi un prosop ţesut cu motive naţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anul Nou pe stil vechi, întâmpinat la Drăguşeni cu Festivalul Obiceiurilor de Iarnă.
 Vizualizări articol: 4559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 2 voturi
Anul Nou pe stil vechi, întâmpinat la Drăguşeni cu Festivalul Obiceiurilor de Iarnă2.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei