Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 nov 2012 - Anul XVII, nr. 257 (5162)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţii absurde

Calvarul sucevenilor din blocurile unde vecinii au „uitat” să mai plătească ce consumă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru câteva mii de suceveni, civilizaţia s-a oprit la intrarea în bloc, pentru că ei trăiesc mai rău ca într-un sat uitat de lume, fără apă caldă şi căldură, în vreme ce temperaturile exterioare se apropie tot mai mult de 0 grade.

Calvarul lor a început cu aproape o lună în urmă, când au rămas fără apă caldă, pentru ca în scurt timp să afle că nu primesc nici căldură, deşi furnizarea acesteia a început în tot oraşul, în urmă cu două săptămâni.

Culmea e că cei mai mulţi dintre cei care nu au deloc parte de aceste utilităţi sunt buni platnici, care, lună de lună, îşi rup de la gură sau lasă deoparte orice alte visuri, pentru a achita toate cheltuielile la asociaţie.

„De cum am luat banii, am şi venit să plătesc, să nu apar cu datorii la întreţinere”, spune o femeie, care, după ce primeşte restul de la casieria asociaţiei 33 din Burdujeni, îi numără, şi, cu o umbră de părere de rău pe faţă, adaugă cu voce stinsă „mi-au mai rămas 20 de lei... pentru următoarele două săptămâni”.

Ca ea sunt mulţi alţi suceveni, care, deşi nu au apă caldă sau chiar nici căldură, plătesc conştiincioşi, până la ultimul leu, tot ce ţine de cheltuielile comune.

Numai că la fel cum în orice pădure se găsesc şi uscături, în multe blocuri se găsesc unii care au uitat cu totul drumul către asociaţia de locatari, unde nu au mai plătit nimic de ani şi ani de zile, deşi au pretenţii să li se asigure toate utilităţile – apă rece, apă caldă, gaz metan, căldură, iluminat şi curăţenie.

 

Scări de bloc, debranşate de la căldură şi apă caldă din cauza unui singur rău-platnic

La asociaţia 38, din cartierul Burdujeni, locuitorii a 11 scări de bloc nu au apă caldă de o lună de zile, iar căldura nici nu au simţit-o încă în acest sezon rece, caloriferele lor fiind numai bune de ţinut mâncarea la rece.

„Stăm în frig, ca animalele, deşi nu avem deloc datorii la asociaţie. Ce vină avem noi că unul sau doi dintre vecini nu vor să plătească? Trebuie găsită o soluţie, aşa nu mai putem continua”, spune Constantin Labiuc, revoltat că nimeni nu ţine cont de faptul că majoritatea celor din scară sunt buni platnici.

În blocul în care locuieşte sunt câţiva proprietari ale căror datorii, puse cap la cap, depăşesc cu mult datoriile unor asociaţii mari, de cel puţin 500 de oameni.

De exemplu, Cornel Lefter, de la blocul 40, scara A, are datorii de aproape 240 de milioane de lei vechi, în vreme ce Ginel Aconstantinesei, de la aceeaşi scară, are datorii de peste 140 de milioane de lei vechi, iar Elena Filote are datorii de peste 170 de milioane de lei vechi.

În scara D, adică blocul turn din sensul giratoriu de la Burdujeni, apa caldă şi căldura sunt doar în gândul locatarilor care visează încă la normalitate, dar aceste servicii le sunt refuzate din cauza datoriilor acumulate de vecini precum Vasile Simioniuc – 140 de milioane de lei vechi sau Inga Scutelnicu, cu aproape 90 de milioane de lei vechi restanţă.

Campionii datoriilor din această asociaţie sunt însă Petru Dziminschi, de la blocul 59A, scara D, care are de plătit aproape jumătate de miliard de lei vechi, şi Gicu Burlacu, de la blocul 83A, scara A, care are de achitat peste 400 de milioane de lei vechi.

La asemenea restanţe, degeaba sunt ceilalţi locatari cu plăţile la zi, că au de suferit cu toţi din cauza celor care consideră că toate utilităţile li se cuvin gratis.

„Căutăm soluţii să blindăm ţevile din apartamentele celor rău-platnici. Măcar să nu mai sufere tot blocul din cauza unui singur om. Am reuşit în câteva cazuri, dar sunt mulţi care ne refuză accesul în casă. Sperăm să-i convingem cu ajutorul vecinilor, pentru că din altă parte nu ni s-a oferit sprijin, deşi tot cerem de ani şi ani de zile”, spune administratorul asociaţiei 38, Adriana Gălan.

 

Miliardari... în datorii

Asociaţia cu cele mai multe scări de bloc debranşate în această toamnă de Termica este 33, tot din cartierul Burdujeni, care are acumulate datorii de peste 18 miliarde de lei vechi, din care jumătate o reprezintă penalităţile, ce cresc de la an la an.

Aici, nu mai puţin de 19 scări de bloc au fost debranşate de la căldură şi apă caldă (din 4 octombrie), dar cea mai mare parte a datoriilor se regăsesc pe listele de plată în dreptul câtorva persoane care nu au mai plătit un leu de ani de zile.

Campion la datorii este Vasile Mihoc, de pe strada Tineretului, de la blocul 86A, care are de plătit la asociaţie peste 520 de milioane de lei vechi. Deşi dat în judecată de mulţi ani, asociaţia nu a reuşit să recupereze încă nici un ban de la el.

Culmea e că deşi unii găsesc mereu bani de băutură, colindând cârciumele cu o regularitate înfiorătoare, drumul spre asociaţia de proprietari l-au uitat cu totul. Şi de ce ar trebui să-l ştie, când totul le vine gratis acasă... după părerea lor.

„Sunt unii care nu au mai venit să plătească ce consumă de mai bine de zece ani. Când mergem la ei acasă, să le cerem să achite datoriile, uşile sunt mereu închise. Uneori, când se grăbesc spre vizor, să vadă cine e, se aud bufnituri înfundate, dar nici gând să deschidă”, povesteşte Carmen Benchea, administratorul asociaţiei 33.

Lista datornicilor este lungă, iar sumele datorate sunt de multe ori colosale, încât e clar că mulţi dintre cei care nu s-au străduit să plătească la timp nici nu se mai străduiesc, resemnându-se cu gândul că oricum vor beneficia şi ei de utilităţi, odată cu ceilalţi de pe scară: Vasile Rotaru – aproape 200 de milioane de lei vechi, Mihai Balahură – 190 de milioane de lei vechi, Niculina Mihai – aproape 240 de milioane de lei vechi, Eugenia Gălan – aproape 150 de milioane de lei vechi, Gh. Cozmiuc – 430 de milioane de lei vechi, Aurel Brădăţan – peste 420 de milioane de lei vechi.

„Sunt scări precum 37 H, 37 C şi 35 B la care apa caldă şi căldura au fost închise din cauza datoriilor unui singur locatar. Culmea e că tot cei care nu plătesc au venit cu scandal, că de ce nu au apă caldă şi căldură”, povesteşte administratorul asociaţiei 33.

Nici la asociaţia 44, tot din Burdujeni, lucrurile nu diferă cu mult, cea mai mare parte a datoriilor fiind concentrată la câteva apartamente: Vasile Filipoaia – aproape 400 de milioane de lei vechi, Marian Hriţuc – aproape 250 de milioane de lei vechi, Alexandra Carpiuc – peste 400 de milioane de lei vechi, Domnica Tănase – peste 300 de milioane de lei vechi.

„Dacă adunăm numai marii datornici, deja se apropie de totalul datoriilor către Termica”, spune Cristi Reuţ, casierul asociaţiei 44.

 

Motivaţi să se debranşeze

Măsurile luate de Termica în această toamnă, de debranşare a asociaţiilor cu datorii mai vechi de 2012, i-au nemulţumit pe foarte mulţi dintre sucevenii care sunt cu plăţile la zi, dar au fost lăsaţi fără căldură şi apă caldă.

„Foarte mulţi ne-au anunţat deja că se vor debranşa anul viitor. S-au săturat să tot sufere, deşi sunt cu plăţile la zi. Dacă tot plătesc şi sunt corecţi, atunci măcar să aibă căldură şi apă caldă atunci când au nevoie. Cu vecinii nu vor să se certe, dar nici nu mai vor să fie lăsaţi în frig pentru că nu s-au găsit soluţii pentru problemele punctuale. Termica are de pierdut de pe urma acestor măsuri”, spune Adriana Gălan, administratorul asociaţiei 38, unde apa caldă lipseşte de o lună la sute de familii, iar căldura de mai bine de două săptămâni.

Pe de altă parte, Termica, căreia i-a ajuns cuţitul la os, se zbate ca peştele pe uscat, lipsită de bani cu care să achite cărbunele necesar pentru a asigura în continuare căldura şi apa caldă unui număr de aproape 25.000 de familii. Datoriile pe care le are de recuperat de la asociaţii sunt de aproape 180 de miliarde de lei vechi, bani pe care, dacă i-ar avea, ar putea plăti nu doar cărbunele necesar iarna aceasta, ci şi celelalte utilităţi, fără de care nu poate funcţiona. Un cerc vicios, în care nu se întrevede încă luminiţa de la capătul tunelului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Calvarul sucevenilor din blocurile unde vecinii au „uitat” să mai plătească ce consumă.
 Vizualizări articol: 2148 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Calvarul sucevenilor din blocurile unde vecinii au „uitat” să mai plătească ce consumă4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si ce mai asteapta asociatiile? trimis de
( 2 nov 2012, 11:29:14
Legea 175/2010 pentru modificarea Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari

Sa-i dea in judecata pe datornici, sa le valorifice apartamentele, sa acopere gaurile lasate la bugetul asociatiilor si s-a rezolvat problema. In alte parti s-a incercat, s-a reusit si a fost un bun exemplu si pentru ceilalti "doritori". Aici de ce nu s-ar putea la fel?

2.   Un abuz cat se poate de evident !!! trimis de
( 2 nov 2012, 13:00:14
Cum tu primarie care controlezi CET-ul si asociatiile de locatari sa permiti ca acestea , din cauza unor rau platnici sa abuzeze prin lipsa furnizarii de agent termic a majoritatii celorlalti locatari ??? , si pe deasupra in ce scop ??? , ca locatarii corecti sa-i oblige pe rai platnici sa-si plateasca datoriile ???.
De departe se vede ca problema e in jurisdictia primariei in a promova o hotarare prin care sa-i duca in instanta pe toti acesti nesimtiti pentru recuperarea datoriilor. La nivelul asociatiilor de locatari , e un fel de colectiva "drumul belsugului" in care sefii de asociatii de obicei nu vor sa aiba complicatii in justitie iar la nivelul furnizorului aplicata solutia cea mai simpla de colectivism "toti pentru unul". Pana la urma de ce nu ar face fiecare locatar contract de furnizare energie termica , din moment ce -si gestioneaza si masoara energia individual ??? sa vedem atunci cat de fortosi sunt acesti administratori care tolereaza si inghit , nu neinteresat abuzurile societatii de administrare a repartitoarelor , alta gainarie ordinara.
Peste tot in administratie e un jeg soios intretinut de interese obscure ale primariei sau administratorilor de asociatii , jeg pentru care sufera cetateanul onest ce-si plateste la timp obligatiile. Daca asemenea cetateni ar da in judecata primaria pentru abuz si instanta ar fi corecta , am scapa poate de stapanii acestor mizerii.
3.   COMPLETARE trimis de
( 2 nov 2012, 13:56:58
MULTI DATORNICI PROBABIL CUNOSC ,,MANARELILE''PE CARE LE FAC PRESEDINTII SI ADMINISTRATORII STRESATI SI BOLNAVI DE LA ASOCIATII.IN CELE MAI MULTE CAZURI,LA ALEGERILE PTR CAPETENIILE ASOCIATIILOR,SE INCALCA LG.230 DE LA CAP LA COADA.SA NU MAI VORBIM DE AUTOPREMIEREA SEFILOR,STIMULENTE,MISTERUL IN CEEA CE PRIVESTE PENALITATILE SI CONSUMABILELE.UNELE ASOCIATII FOLOSESC CONSUMABILE MAI MULT DECAT O PRIMARIE.CINE SA VERIFICE PIRAMIDA???TOT LA SEFII LOR DIN PRIMARIE SI ACET SE AJUNGE.SEFII LOR IERARHICI SI...,,AURIFERI''!
UN WEEK END FARA DATORII!!!
4.   Ar trebui puricata si 31 Eroilor un pic.... trimis de
( 2 nov 2012, 14:15:26
La 31 Eroilor eu zic ca este mult mai teribila situatia. Cred ca avem 3 ani de cand suntem fara apa calda...anul asta am fost "amenintati" ca nu vom avea caldura si probabil ca exista un risc foarte mare in sensul asta.
Cu siguranta, montarea de anul viitor de centrale termice de catre cei buni platnici ar fi un semnal suficient de convingator, catre toti cei din cauza carora nu putem avea parte de servicii normale, ca noi, cei care platim, am ajuns la saturatie.

Mult succes Adrem Invest. Daca o sa mai aveti cu cine.
5.   Nesimtiti trimis de
( 2 nov 2012, 17:52:55
Este la mine pe scara o famile care are peste 200 de milioane vechi datorie la asociatie , dar se lauda prin bloc ca si-au tras vila la tara . Eu am restant pe 3 luni si m-am trezit cu administratorul de la asociatie ca ma actioneaza in judecata ..pt 1000 de lei . Am fost si i-am platit , cei care au sute de milioane datorii ii doare in dos . Niste nesimtiti si administratorii si locatarii .
6.   Doar cinci cetatteni nemultumiti? trimis de
( 2 nov 2012, 21:51:14
Am crezut ca la acest articol vor fi multe comentarii, dar trist...si eu sunt un debransat cu datoriile la zi. in consecinta, consider ca problema o reprezinta mentalitatea comunista a celor care conduc si stau pe salarii foarte mari. Este o lipsa de creier sa accepti ca sa ai intr-un sezon de iarna sute de clienti pierduti, doar pentru motivul ca tu esti incompetent, incapabil ca sa deschizi un proces fata de datornici timp de mai multi ani. ce sa ii faci, bugetari tinuti in puf si cu un metru de soric.dar daca aveti atat de multi debransati, de unde mai aveti bani sa platiti pensia si compensatele unui ilustru director de la termica? Va bateti joc de noi, deoarece stiti ca acolo va este cald, si nu va da nimeni jos, salariile curg in fiecare luna. Mai am o nelamurire a lipsei de respect fata de oameni. Cum este posibil ca unul de la o asociatie sa dea o gaura in banii platiti pentru intretinere, iar in continuare in locul acestuia sa fie pus copilul ....?dar cred ca doar eu si cei cinci cetateni dinaintea mea nu avem apa si caldura, respect doar pentru ei.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei