Furturile de pe ogoare dau mari bătăi de cap investitorilor de la producătorul de lapte, îngheţată şi produse de patiserie Natanael, cea mai mare parte a terenului societăţii fiind pe raza comunei Pătrăuţi şi la limita dintre Suceava şi Pătrăuţi. Romii din Pătrăuţi şi-au făcut un obicei din a se aproviziona cu lucernă sau porumb de pe terenurile societăţii, pe lângă furtul în sine hoţii lăsând distrugeri mari în urmă.
Hoţii intră în lan şi fac culoare dintr-un capăt în altul
Plecând de la informaţia că lucrătorii de la Postul de Poliţie Pătrăuţi au, în această perioadă, o mulţime de sesizări şi de dosare penale privind furturi de pe terenurile agricole, iar cele mai multe sunt de pe suprafeţele arendate de societatea care are ca acţionar principal un francez, am căutat-o la sediul Natanael, aflat în Iţcani, pe inginera Silvia Boghian, cea care coordonează activitatea de la ferma de bovine unde se produce laptele cu acelaşi nume. Societatea lucrează în jur de 350 de hectare de teren, pe care cultivă porumb, grâu, soia şi lucernă.
„Cei care fură de pe ogoare ne dau bătăi de cap de pe la începutul lunii august la porumb şi mult mai timpuriu la lucernă. Este o problemă foarte serioasă cu aceste furturi şi mai ales cu ce pagube lasă în urmă cei care ne fură. Intră cu căruţele în lanul de porumb sau în lucernă şi îşi fac culoar de la un capăt la altul. Se opresc unde li se pare că producţia e cea mai bună... Lasă dezastru în urmă”, relatează Silvia Boghian, care ne arată şi în teren urmele lăsate de hoţi.
De la 30% din producţie furată la 10%, după grafice de pază 24 de ore din 24
Aceasta spune că în anii trecuţi s-a constatat că hoţii au redus producţiile cu până la 30%, astfel că în 2012 firma nu a mai aşteptat doar ca poliţia să stopeze furturile.
Iniţial, cei de la Natanael au vrut să apeleze la o firmă de pază şi protecţie. Nu au fost mulţumiţi însă de tariful cerut, pe care l-au considerat enorm, astfel că au apelat la altă soluţie.
Cu angajaţii care au dorit să facă un ban în plus, au realizat un grafic de pază şi patrulă, 24 de ore din 24, inclusiv sâmbăta şi duminica.
Silvia Boghian a declarat: „Facem patrulă cu maşinile, avem binocluri şi lanterne pentru noapte, şi atunci când sesizăm prezenţa hoţilor, îl sunăm pe şeful de post de la Pătrăuţi”. Chiar şi aşa, cu tot cu pază, hoţii le vor reduce producţia cu aproximativ 10%, estimează reprezentanta Natanael.
Romii, la furat în echipă: bărbaţi, femei şi copii scoşi la înaintare
Deşi sunt nevoiţi să se apere singuri de hoţi, inginera spune că este mulţumită de colaborarea cu poliţiştii din sat şi mai ales cu şeful de post, agentul-şef Sorin Necolau, care îi răspunde prompt la orice apel.
Ajungem şi la întrebarea cine sunt hoţii. După cum arată şi statisticile poliţiei, foarte mulţi dintre ei sunt romi din Pătrăuţi, însă nu numai.
„Am prins la furat şi oameni din sat pe care îi ştiam şi îi consideram gospodari. Unii vin pe ogoarele lor, vecine cu ale noastre, şi de acolo trec şi fură de la noi”, spune inginera.
Cât despre romi, aceştia vin la furat în echipă, femei, bărbaţi şi copii.
Agentul-şef Sorin Necolau, şeful de post de la Pătrăuţi, a declarat: „Pleacă seara cu faetoanele şi se plimbă pe ogoare. Fură cât pot încărca şi dispar imediat. Au şi tactica de a trimite copiii la furat, au învăţat că cel puţin până la 14 ani aceştia nu răspund penal pentru faptele lor”.
„Intră pe un câmp vecin şi de acolo trimit copiii pe terenurile noastre”
Silvia Boghean a învăţat şi ea tactica romilor. „Vin cu căruţele, intră pe un câmp vecin şi de acolo trimit copiii pe terenurile noastre. Cei mici adună movile de porumb şi când termină, încarcă în căruţe, după care pun deasupra iarbă”, povesteşte inginera. Cele mai mari pagube le fac însă cei care intră cu faetonul direct în lan, pentru a fi şi mai greu de observat.
Inginera de la Natanael spune că hoţii nu au fost până acum violenţi, asta în condiţiile în care pentru prinderea lor se apelează tot timpul la poliţişti.
Aceasta a încercat să afişeze, la primăria din Pătrăuţi, poze cu feţele celor pe care i-a prins la furat, însă nu i s-a permis. Asta pentru că, atâta timp cât nu au fost condamnaţi, cei prinşi la furat sunt, conform legii, doar suspecţi.
Hoţii de pe ogoare, trimişi greu după gratii
Poliţiştii din comuna Pătrăuţi le fac dosare penale hoţilor pentru infracţiunea de furt calificat, după care ancheta nu mai depinde de ei.
Dosarele ajung în instanţă, angajaţii Natanael sunt chemaţi adesea ca martori, însă de cele mei multe ori inculpaţii nu ajung după gratii. În general, după cum se ştie, chiar dacă sunt majori, hoţii care comit furturi mărunte sunt condamnaţi la închisoare cu executare abia după ce sunt probaţi în mai multe fapte ori sunt deja recidivişti. Dacă nu, scapă cu o amendă sau cel mult cu o condamnare cu suspendare.
(12 oct 2012, 14:04:34