Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 oct 2012 - Anul XVII, nr. 239 (5144)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Furturi

Investitorii de la Natanael, exasperaţi de hoţii care le distrug ogoarele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Furturile de pe ogoare dau mari bătăi de cap investitorilor de la producătorul de lapte, îngheţată şi produse de patiserie Natanael, cea mai mare parte a terenului societăţii fiind pe raza comunei Pătrăuţi şi la limita dintre Suceava şi Pătrăuţi. Romii din Pătrăuţi şi-au făcut un obicei din a se aproviziona cu lucernă sau porumb de pe terenurile societăţii, pe lângă furtul în sine hoţii lăsând distrugeri mari în urmă.  

 

Hoţii intră în lan şi fac culoare dintr-un capăt în altul

Plecând de la informaţia că lucrătorii de la Postul de Poliţie Pătrăuţi au, în această perioadă, o mulţime de sesizări şi de dosare penale privind furturi de pe terenurile agricole, iar cele mai multe sunt de pe suprafeţele arendate de societatea care are ca acţionar principal un francez, am căutat-o la sediul Natanael, aflat în Iţcani, pe inginera Silvia Boghian, cea care coordonează activitatea de la ferma de bovine unde se produce laptele cu acelaşi nume. Societatea lucrează în jur de 350 de hectare de teren, pe care cultivă porumb, grâu, soia şi lucernă.

„Cei care fură de pe ogoare ne dau bătăi de cap de pe la începutul lunii august la porumb şi mult mai timpuriu la lucernă. Este o problemă foarte serioasă cu aceste furturi şi mai ales cu ce pagube lasă în urmă cei care ne fură. Intră cu căruţele în lanul de porumb sau în lucernă şi îşi fac culoar de la un capăt la altul. Se opresc unde li se pare că producţia e cea mai bună... Lasă dezastru în urmă”, relatează Silvia Boghian, care ne arată şi în teren urmele lăsate de hoţi.

 

De la 30% din producţie furată la 10%, după grafice de pază 24 de ore din 24   

Aceasta spune că în anii trecuţi s-a constatat că hoţii au redus producţiile cu până la 30%, astfel că în 2012 firma nu a mai aşteptat doar ca poliţia să stopeze furturile.

Iniţial, cei de la Natanael au vrut să apeleze la o firmă de pază şi protecţie. Nu au fost mulţumiţi însă de tariful cerut, pe care l-au considerat enorm, astfel că au apelat la altă soluţie.

Cu angajaţii care au dorit să facă un ban în plus, au realizat un grafic de pază şi patrulă, 24 de ore din 24, inclusiv sâmbăta şi duminica.  

Silvia Boghian a declarat: „Facem patrulă cu maşinile, avem binocluri şi lanterne pentru noapte, şi atunci când sesizăm prezenţa hoţilor, îl sunăm pe şeful de post de la Pătrăuţi”. Chiar şi aşa, cu tot cu pază, hoţii le vor reduce producţia cu aproximativ 10%, estimează reprezentanta Natanael.    

 

Romii, la furat în echipă: bărbaţi, femei şi copii scoşi la înaintare 

Deşi sunt nevoiţi să se apere singuri de hoţi, inginera spune că este mulţumită de colaborarea cu poliţiştii din sat şi mai ales cu şeful de post, agentul-şef Sorin Necolau, care îi răspunde prompt la orice apel.

Ajungem şi la întrebarea cine sunt hoţii. După cum arată şi statisticile poliţiei, foarte mulţi dintre ei sunt romi din Pătrăuţi, însă nu numai.

„Am prins la furat şi oameni din sat pe care îi ştiam şi îi consideram gospodari. Unii vin pe ogoarele lor, vecine cu ale noastre, şi de acolo trec şi fură de la noi”, spune inginera.  

Cât despre romi, aceştia vin la furat în echipă, femei, bărbaţi şi copii.

Agentul-şef Sorin Necolau, şeful de post de la Pătrăuţi, a declarat: „Pleacă seara cu faetoanele şi se plimbă pe ogoare. Fură cât pot încărca şi dispar imediat. Au şi tactica de a trimite copiii la furat, au învăţat că cel puţin până la 14 ani aceştia nu răspund penal pentru faptele lor”.

 

„Intră pe un câmp vecin şi de acolo trimit copiii pe terenurile noastre”

Silvia Boghean a învăţat şi ea tactica romilor. „Vin cu căruţele, intră pe un câmp vecin şi de acolo trimit copiii pe terenurile noastre. Cei mici adună movile de porumb şi când termină, încarcă în căruţe, după care pun deasupra iarbă”, povesteşte inginera. Cele mai mari pagube le fac însă cei care intră cu faetonul direct în lan, pentru a fi şi mai greu de observat.

Inginera de la Natanael spune că hoţii nu au fost până acum violenţi, asta în condiţiile în care pentru prinderea lor se apelează tot timpul la poliţişti.

Aceasta a încercat să afişeze, la primăria din Pătrăuţi, poze cu feţele celor pe care i-a prins la furat, însă nu i s-a permis. Asta pentru că, atâta timp cât nu au fost condamnaţi, cei prinşi la furat sunt, conform legii, doar suspecţi.

 

Hoţii de pe ogoare, trimişi greu după gratii

Poliţiştii din comuna Pătrăuţi le fac dosare penale hoţilor pentru infracţiunea de furt calificat, după care ancheta nu mai depinde de ei.

Dosarele ajung în instanţă, angajaţii Natanael sunt chemaţi adesea ca martori, însă de cele mei multe ori inculpaţii nu ajung după gratii. În general, după cum se ştie, chiar dacă sunt majori, hoţii care comit furturi mărunte sunt condamnaţi la închisoare cu executare abia după ce sunt probaţi în mai multe fapte ori sunt deja recidivişti. Dacă nu, scapă cu o amendă sau cel mult cu o condamnare cu suspendare.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Investitorii de la Natanael, exasperaţi de hoţii care le distrug ogoarele.
 Vizualizări articol: 4159 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.27/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 11 voturi
Investitorii de la Natanael, exasperaţi de hoţii care le distrug ogoarele4.3511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Greierele si FURNICA trimis de
(12 oct 2012, 14:04:34
Nu e mai usor asa, de ce sa munceasca ''cioroii'', care n-au muncit niciodata, nici macar cand au fost adusi robi din Asia?
2.   ,,GARGARITA' PART 5 OF 365 trimis de
(12 oct 2012, 14:26:24
VEI AJUNGE PE ALEE,NUMITA ,,CALEA LACTEE''
DE LA-O SCARA CURGE,,LAPTE'',DE LA ALTA CURGE ,,MIERE''
O SA VEZI MAI MULTRE MUTRE,LABARTATE ORI CIUFUTE,
PENSIONATE-RECICLATE-REACTIVATE,DOAR SI-AU ,,MULTUMIT'' PARTIDU'
CAND PRIN FATA,CAND PE LA SPATE!
VREMURI GRELE DE RESTRISTE?CAND CURGE MIERE SI LAPTE?
PENSII MICI,PENSII TAIATE?NECAZUL PE LOC DISPARE,
CAND DUPA UNU' IN NOAPTE,IATA CA SOSESTE BREAKU'
CU ,,STIMULENTELE''... LACTATE!
,,GARGA'',I-A ARUNCA O OCHEADA:
SHTABII DE LA ASOCIATIE,SUFERINSI SI-ULTRASTRESATI,
CAND SE-ADUNA IN ,,CAMBUZA'',INCEPAND ZIUA DE ,,MUNCA'',
NU SUNT ASTEPTATI PE TREPTE,DE PLASELE CU...,,STIMULENTE''???????????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei