Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 oct 2012 - Anul XVII, nr. 237 (5142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Autorităţi în alertă

Meningită în mai multe licee şi şcoli din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Epidemia de meningita ameninţă din nou unităţile de învăţământ. Nouă elevi din cinci licee şi şcoli generale din judeţ au fost depistaţi în ultima săptămână cu această boală infecţioasă care se răspândeşte uşor, mai ales în colectivităţile de copii. Autorităţile sanitare au intrat în alertă şi recomandă intensificarea măsurilor de prevenţie în unităţile de învăţământ, pentru limitarea numărului de îmbolnăviri.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), un focar de boală care numără cinci cazuri evoluează la ora actuală la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava. Aici, au fost depistaţi cu meningită un elev de clasa a XII-a, doi elevi de clasa a X-a şi două eleve de clasa a XI-a. De menţionat că băieţii învaţă în clase separate, iar fetele sunt colege de bancă, însă toţi elevii bolnavi fac parte din acelaşi grup de prieteni. Minorii s-au îmbolnăvit pe rând, primul diagnosticat cu meningită fiind elevul de clasa a XII-a, săptămâna trecută. Ultimul caz a fost depistat ieri, la unul dintre elevii de clasa a X-a.

 

Minorii bolnavi, internaţi la Spitalul Suceava

Toţi cei cinci minori au fost internaţi la Spitalul Suceava, în secţia de Boli Infecţioase, pentru investigaţii şi tratament de specialitate, ei prezentând forme uşoare şi medii de boală. În cazul a doi dintre elevi, părinţii au acceptat efectuarea unei puncţii lombare în vederea stabilirii cu certitudine a diagnosticului de meningită, analiza lichidului cefalorahidian confirmând boala. În celelalte trei cazuri, părinţii au refuzat testul, motiv pentru care aceşti pacienţi nu vor intra în statisticile întocmite de Direcţia de Sănătate Publică cu privire la numărul bolnavilor de meningită din judeţ. Sâmbătă, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” s-a efectuat o dezinfecţie.

În ultima săptămână, în judeţ au mai fost confirmate cazuri de meningită la Colegiul Economic„Dimitrie Cantemir” Suceava (un băiat de 17 ani, elev în clasa a XII-a), la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava (un băiat cu domiciliul în Fântânele, din clasa a X-a), la Şcoala Generală Nr. 9 „Ion Creangă” Suceava (un băiat de 8 ani, de clasa a II-a, din Sf. Ilie) şi la Şcoala Generală „Mihai Eminescu” Băneşti (un băiat de 10 ani, elev în clasa a IV-a).

 

Triaj epidemiologic zilnic în unităţile de învăţământ

Responsabili din cadrul DSP Suceava au informat ieri că în toate unităţile de învăţământ din judeţ este necesară intensificarea măsurilor de educaţie sanitară a copiilor pentru respectarea regulilor de spălare corectă a mâinilor, de aprovizionare a unităţilor şcolare cu cantităţi suficiente de săpun lichid şi prosoape de hârtie.

Personalul administrativ va fi instruit şi supravegheat de conducerea unităţilor şi de medicii arondaţi pentru efectuarea corespunzătoare a curăţeniei şi dezinfecţiei, depozitarea şi distribuirea corectă a produselor alimentare din Programul Guvernului „Lapte şi corn”.

În acelaşi timp, responsabilii DSP recomandă populaţiei să se prezinte de urgenţă la medic dacă prezintă simptome precum febră, cefalee sau vărsături, să se spele frecvent pe mâini, mai ales înainte şi după utilizarea toaletei, să bea apă numai din surse sigure, să spele bine fructele şi legumele, să colecteze corespunzător şi să evacueze zilnic gunoiul menajer.

 

Debutul noului an şcolar ar putea creşte din nou numărul de îmbolnăviri

Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) au transmis ieri că în unităţile de învăţământ sucevene vor fi luate de urgenţă măsuri speciale. Astfel, în colaborare cu personalul din cabinetele de medicină şcolară, în licee şi şcoli se vor efectua dezinfecţii generale, pentru care DSP oferă suport tehnic şi substanţe dezinfectante, în timp ce toate grupurile sanitare vor fi dotate cu săpunuri dezinfectante.

De asemenea, se va realiza informarea şi educarea elevilor privind mecanismul de transmitere a meningitei şi mijloacele de autoprotecţie şi se va efectua zilnic triajul epidemiologic. De la debutul epidemiei de meningită, la finele lunii mai, în judeţ au fost înregistrate circa 340 de cazuri de boală.

Începerea noului an şcolar ar putea creşte din nou numărul de îmbolnăviri în rândul copiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Meningită în mai multe licee şi şcoli din judeţ.
 Vizualizări articol: 1996 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Meningită în mai multe licee şi şcoli din judeţ5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   REMEMBER trimis de
(10 oct 2012, 13:59:51
DRAGI TOVARASI SI ,,PRETINI'' SANITARI,
PANA IN ANUL '89,PERIODIC SI DESTUL DE DES,LA SCOLI VENEAU CADRELE SANITARE CARE CONTROLAU ELEVII PE LINIE DE IGIENA CORPORALA,IN CELE MAI MULTE CAZURI TREBUIA SA TE SI DESCALTI SE VERIFICAU INCLUSIV CIORAPII SI INCALTAMINTEA.
VACCINURILE SE FACEAU IN CLASA SI NU OPTIONAL CINE VREA SA MEARGA LA CABINETUL MEDICAL.DUPA '89 S-A DAT DEZLEGARE LA BOIERIE SI LA TRANTOREALA,CINE SE MAI DERANJEAZA SA FACA REGULAT CONTROALE IN SCOLI?PRINCIPALUL E SA APARA IN STATISTICI SA DEA BINE LA SEFI SI SA PROSTEASCA LUMEA.NUMAI CA IN TIMP,VEDEM REALITATEA.RUSINE!
,,LAPTE SI CORN''-DIN CE ZONE PROVINE LAPTELE???DE CE UNELE MAME REFUZA LAPTELE PRAF?S-OR FI DOCUMENTAT???
2.   EGGER DORNESTI-POLUARE MORTALA CU ACORDUL GUVERN!! trimis de
(10 oct 2012, 20:25:39
DE CE NIMENI NU SE AUTOSESIZEAZA CU PRIVIRE LA ACEST MAMUT DIN AUSTRIA SITUAT IN LOC DORNESTI DE SUCEAVA? POLUATOR MORTAL DATORITA FABRICII DE CLEI.DE CE NU SE INTERVINE DIN PARTEA AUTORITATILOR PENTRU O EVALUARE A GRADULUI DE POLUARE? MULTA LUME ACUZA DURERI PUTERNICE DE CAP,AMETELI,STARI DE RAU SI ASTA DATORITA AERULUI INFESTAT SI POLUAT.CAT VOR MAI UCIDE PADURILE DIN BUCOVINA? CAT TIMP POPULATIA DIN JUDET MAI ARE DE GAND SA STEA PARALIZATA DIN NESIMTIRE????????DE AICI VIN TOATE BOLILE NEUROLOGICE ,MAI ALES LA COPII MICI CARE AU IMUNITATEA SCAZUTA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei