Numărul asistenţilor medicali din judeţ care pleacă să lucreze pe bani mai mulţi şi în condiţii mai decente în străinătate a ajuns la 47 de la începutul anului. Aşa arată datele contabilizate de filiala judeţeană a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) şi prezentate ieri de liderul acestei structuri, Elena Cozmanciuc.
Tot potrivit statisticilor întocmite de OAMGMAMR, în 2010, numărul cadrelor medii care şi-au abandonat slujbele în favoarea altora mai atrăgătoare, peste graniţă, a fost de 106. În total, din 2009 şi până în prezent, 706 asistenţi medicali au părăsit sistemul sanitar judeţean şi au plecat să profeseze peste hotare, mai arată cifrele prezentate de Elena Cozmanciuc.
Italia şi Anglia sunt destinaţiile favorite
De menţionat că datele se referă doar la cadrele medii care au ales să muncească în altă ţară cu forme legale şi nu la negru, numărul celor din urmă fiind mult mai mare, potrivit estimărilor OAMGMAMR.
Contractele de muncă în străinătate sunt vânate de asistenţii medicali suceveni, aceştia fiind atraşi în special de salariile mai mari şi gradul crescut de civilizaţie.
Preşedinta filialei judeţene a OAMGMAMR a precizat că, până la finele anului în curs, numărul celor care vor alege calea străinătăţii se va dubla.
„Începând cu 15 august, după ce absolvă şcolile postliceale, sigur mai pleacă vreo 50. Sunt clinici de peste hotare care acceptă şi personal fără experienţă”, a explicat Elena Cozmanciuc, cu precizarea că destinaţiile favorite ale cadrelor medii sunt Italia, Anglia, Irlanda, Spania şi Belgia. Pentru Germania, interesul nu este atât de mare din cauza problemelor de limbă.
„Se munceşte şi în străinătate foarte mult, dar sunt mai mulţumiţi”
„Se munceşte şi în străinătate foarte mult, acolo fac cu adevărat meserie, dar sunt mai mulţumiţi, mai ales din punct de vedere financiar. De când a venit criza le-au mai scăzut salariile, dar diferenţa rămâne în continuare foarte mare”, a punctat Elena Cozmanciuc.
De menţionat că la OAMGMAMR – filiala Suceava sunt înscrişi 3.600 de membri, însă numai aproximativ 3.000 sunt în activitate.
Migraţia cadrelor medii adânceşte pe zi ce trece criza de personal din sistemul sanitar sucevean.
Cei mai afectaţi de plecările în masă ale asistenţilor medicali se declară medicii, care se plâng că li se micşorează numărul oamenilor buni pe care îi au în subordine. Văduviţi sunt, însă, şi pacienţii, care rămân să fie îngrijiţi în unităţile sanitare de angajaţi cu mai puţină experienţă.
( 4 aug 2011, 12:12:38