Modul în care sunt folosite comisioanele pe care le încasează asociaţiile de proprietari de la furnizorii de utilităţi, care nu de puţine ori reprezintă sume considerabile, va fi verificat de Primăria Suceava, prin Serviciul Asociaţii Locatari.
Iniţiativa îi aparţine viceprimarului Sucevei Lucian Harşovschi, care spune că, chiar dacă există bază legală pentru acordarea acestor comisioane, nu este în regulă ce se întâmplă în unele asociaţii cu banii obţinuţi astfel.
“ACET oferă un comision de 2% din valoarea facturii asociaţiilor care achită facturile la utilităţi în termen de 30 de zile, iar Termica acordă un comision de 1.5% în perioada de iarnă şi de 1% în perioada de vară, în aceleaşi condiţii. Nu este ilegală acordarea lor, pentru că aceste prevederi sunt prinse în contractele încheiate cu asociaţiile de proprietari. Problema e ce se întâmplă mai departe cu aceşti bani, pentru că sunt preşedinţi de asociaţii care din ei şi-au acordat bonusuri de peste 100 de milioane de lei vechi”, a spus viceprimarul Sucevei.
Conform legii, aceste comisioane, care se achită pe bază de chitanţe eliberate de asociaţia de locatari, trebuie înregistrate şi în evidenţa contabilă a asociaţiei. Mai mult, conform Hotărârii de Guvern 1588/2007, veniturile obţinute din alte activităţi desfăşurate la nivelul asociaţiilor de proprietari se constituie în fond special şi vor fi utilizate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiilor din asociaţie. Practic, din acei bani se pot face lucrări de izolare termică a blocurilor, de înlocuire a instalaţiilor interioare, lucrări de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare, pot fi amenajate spaţii verzi sau chiar parcări între blocuri sau o grămadă de alte lucrări în folosul locatarilor din asociaţie.
Singurele limitări impuse de lege sunt cele prin care banii respectivi nu pot fi împărţiţi locatarilor şi nu pot fi folosiţi pentru plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice.
“Portiţa” prin care se scurg banii
Problema e că tot legea are o “portiţă” care le permite celor din conducerea asociaţiilor de proprietari să folosească banii după bunul lor plac.
Mai exact, legea spune că “folosirea acestor fonduri va fi aprobată de adunarea generală a proprietarilor”. Aşa se face că, de ani de zile, conducerea unor asociaţii de proprietari îşi tot alocă premii peste premii, sume consistente intrându-le în buzunare, pe lângă salarii.
“Încă o dată se vede importanţa participării locatarilor la adunările generale, să ştie ce se întâmplă cu banii lor. De exemplu, la o factură de 5.000 de lei la căldură pe o scară de bloc, comisionul acordat de Termica este de 75 de lei. Înmulţit cu numărul de scări dintr-o asociaţie, rezultă o sumă consistentă, care de multe ori ajunge în buzunarele preşedinţilor şi administratorilor de asociaţie, prin premierile pe care şi le dau”, a explicat Harşovschi.
Controlul care începe de săptămâna viitoare va viza în primul rând asociaţiile care sunt abonate aproape lunar la încasarea comisioanelor de la Termica şi ACET, pentru a vedea ce fac acestea cu banii obţinuţi.
(11 iun 2011, 11:42:42
nu mai tin minte cum au luat fiinta aceste capuse mincatoare de bani, de nervi, de tot ce tine de legalitate, dar trebuie si in acest domeniu o maaare, mare reorganizare....
si aici s-au aciuat fel de fel de indivizi, care de care mai smecheri si mai hoti, care invirt banii nostri cum vor......
nu conteaza consumul tau, conteaza ce pun ei pe notele de plata.....
eu pe acesti nemernici, i-as decapita.......