NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
 
sâmbătă, 3 nov 2007 - Anul XII, nr. 259 (3634)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6576 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie

Consultaţii în miez de noapte la fosta Policlinică Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La cabinetul de Oncologie din cadrul fostei Policlinici Judeţene, din cauza numărului mare de bolnavi, medicii oferă consultaţii şi noaptea. Ore suplimentare fac şi femeia de serviciu şi administratorul, care trebuie să încuie uşile unităţii după ce doctorii îşi termină treaba şi pleacă şi ultimul bolnav. În judeţ, numărul persoanelor cu tumori maligne este în creştere, numai în acest an fiind depistate 994 de cazuri noi. Datele statistice indică un total de 6.886 de persoane suferinde de cancer, 994 dintre acestea fiind depistate în cursul acestui an. În 2007, cumplitul diagnostic a fost pus în cazul a 8 copii, din care 6 băieţi şi 2 fete.

Consultaţii pe bandă rulantă la cabinetul de Oncologie din cadrul fostei Policlinici Judeţene, actualul Centru Medical de Diagnostic şi Tratament Suceava, unde medicii stau până în miez de noapte pentru a rezolva toţi pacienţii de la uşă.

O zi obişnuită de lucru pentru doctorii care activează aici înseamnă în medie de 40 de bolnavi, chiar dacă norma este doar de 16, şi se prelungeşte în unele cazuri cu mult după miezul nopţii. Aşa s-a întâmplat şi joi, când consultaţiile s-au prelungit până după ora unu noaptea. Şi asta, în condiţiile în care programul cabinetului ar trebui să se termine la ora 18.00, iar la ora 20.00 unitatea să-şi închidă porţile. „Am consultat 65 de pacienţi, de la ora patru după-amiaza până după ora unu noaptea. Sunt bolnavi din tot judeţul, care practic îşi dedică o zi pentru aşa ceva şi ca atare trebuie rezolvaţi. Vin de la distanţe mari şi nu pot fi reprogramaţi, fiindcă ar însemna să-i purtăm prea mult pe drumuri”, spune doctorul  Doina Ganea Motan, medicul oncolog care, joi, a lucrat la foc continuu, până târziu în noapte, pentru a oferi asistenţă sanitară şi ultimului bolnav.

 

3 medici , prin rotaţie, la 6.886 de bolnavi

 

Cabinetul de Oncologie din cadrul fostei Policlinici Judeţene reprezintă de fapt ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Urgenţă Suceava şi, deşi mai există unul similar la Câmpulung Moldovenesc, care funcţionează la nivelul unităţii spitaliceşti din această localitate, majoritatea cazurilor sunt rezolvate aici.

Aglomeraţia este de nedescris dacă avem în vedere că numărul bolnavilor de cancer care trec pragul acestui cabinet este de 6.886. Pacienţii stau la cozi ore în şir pentru a fi consultaţi, a primi reţete şi concedii medicale.

Cabinetul este deservit de 3 medici care lucrează prin rotaţie şi care fac cu greu faţă afluenţei de bolnavi. Numai anul acesta, au fost depistaţi cu teribila maladie 994 de persoane, din care 504 femei, indică datele contabilizate de cadrele medico-sanitare care lucrează aici.

La persoanele de sex feminin, predomină cancerul de sân, cu 111 cazuri noi în 2007, în timp ce la bărbaţi prostata este localizarea cea mai frecventă – 68 de cazuri, în acest an.

În 2007, cumplitul diagnostic de cancer a fost pus în cazul a 8 copii, din care 6 băieţi şi 2 fete. Cel mai mare, un băiat de 15 ani, suferă de leucemie, au stabilit doctorii, iar cel mai mic, o fetiţă de numai 2 ani, are o tumoră cerebrală.

Înghesuiala şi disperarea oamenilor de la cabinetul de Oncologie le impune medicilor un program infernal, cu consultaţii prelungite şi până noaptea târziu.

„Sunt zile, cum a fost şi joi, când numărul bolnavilor care se prezintă la cabinet este atât de mare încât trebuie să rămânem în policlinică şi după ce aceasta se închide, adică după ora 20.00. Nu avem ce face şi rugăm femeia de serviciu să mai rămână cu noi şi să închidă unitatea după ce am terminat treaba. Alteori, apelăm la administrator, care de multe ori nici nu mai pleacă acasă, stă şi doarme în Policlinică”, a conchis medicul sucevean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consultaţii în miez de noapte la fosta Policlinică Suceava .
 Vizualizări articol: 848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consultaţii în miez de noapte la fosta Policlinică Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei