Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 iul 2014 - Anul XIX, nr. 163 (5672)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie de pictură

Mircea Teleagă sau „profunzimea griurilor reci”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj „Uzina de Apă” Suceava a avut loc vineri vernisajul expoziţiei de pictură cu genericul „Loc”, a artistului plastic Mircea Teleagă.

 

Peisaje care trebuie privite ca „portrete fără figuri”

Mircea Teleagă, un tânăr rădăuţean cu studii de arte vizuale la Coventry University, care urmează în prezent un masterat tot în Marea Britanie, expune în premieră în România, la Suceava, etalând un grupaj de lucrări realizate în ulei pe pânză, în anii 2013-2014, pe o temă pe care, aşa cum a spus el la vernisaj, o „explorează” de mai mult timp.

Preocupat de pictură, grafică şi fotografie, Mircea Teleagă, care are un site personal prin care-şi explică şi promovează gesturile artistice, spune că lucrările circumscrise expoziţiei cu genericul „Loc” sunt peisaje care trebuie privite ca „portrete fără figuri”.

„Pictez - spune el - peisaje care au memorie, care poartă semne, cicatrici, semne ale unor lucruri care s-au întâmplat acolo”.

 

„Cred că această expoziţie se potrivește oriunde”

Aşa cum a remarcat la deschidere, în calitate de gazdă, arh. Constantin Gorcea, expoziţia „se potriveşte perfect” spaţiului pus la dispoziţie la Uzina de Apă Suceava, obiectiv care „trăieşte ca centru cultural” prin organizarea şi găzduirea unor astfel de evenimente.

„Cred că această expoziţie se potriveşte oriunde”, a intervenit arh. Lucian Constantinescu, care a mărturisit că lucrările lui Mircea Teleagă l-au „impresionat în mod plăcut”, prin „culoarea lucrată” şi prin tematica abordată care „dezvăluie cu discreţie profunzimea locurilor”.

„E multă ecologie, e multă locuire aici!”, a accentuat arh. Constantin Gorcea, subliniind totodată faptul că expozantul este „un tânăr artist care vine din afară să ne arate cum trebuie să ne privim realitatea”.

 

„Vreau ca peisajele mele să fie locul unei apocalipse şi al unei geneze în acelaşi timp!”

Prin lucrările sale, Mircea Teleagă ne propune „o metodă de cunoaştere” (nu cumulativă, prin care se adaugă lucruri noi celor care sunt deja ştiute, ci o cunoaştere profundă), „metodă  care implică misterul”, care, folosit ca instrument de cunoaştere, duce „la revelarea doar a unei părţi din adevăr”, care „dă naştere, la un moment dat, unui nou mister”.

Accentuând faptul că tablourile sale „nu sunt realizări precise ale unor locuri, ci amprente spirituale şi psihologice lăsate asupra peisajelor”, Mircea Teleagă a mărturisit că prin aceste lucrări încearcă să transcendă „ceea ce poate fi văzut ca o realitate gravă şi dramatică”.

„Vreau - spune el - ca peisajele mele să fie locul unei apocalipse şi al unei geneze în acelaşi timp!”.

 

„Sunt compoziţii reuşite, în care se simte o vibraţie atemporală!”

Artista plastică Ana Maria Ovadiuc, preşedinta Asociaţiei de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG - Tonitza Art Group), a remarcat „atitudinea pozitivă” a artistului insinuată prin verticale, dar şi „profunzimea griurilor reci”, care pun în valoare extrem de bine anumite zone din arealul tabloului.

„Sunt compoziţii reuşite - a subliniat ea - în care se simte o vibraţie atemporală!”.

Întrebările şi aprecierile care au venit şi de la alţi participanţi la vernisaj (cu privire la suprafaţa mare a tablourilor sau la lipsa unor elemente de referinţă asupra locurilor) au transformat evenimentul, aşa cum a observat arh. Constantin Gorcea, într-un „adevărat colocviu”, în care autorul lucrărilor şi-a prezentat şi şi-a definit crezul artistic.

 

„Mă concentrez pe contraste între clădiri şi natura înconjurătoare”

„Tablourile - aşa cum a precizat arh. Constantin Gorcea - pornesc de la spaţii reale, spaţii pe care artistul le transformă astfel încât să nu mai semene cu ceea ce există fizic, ci mai degrabă să trimită spre natura evenimentelor care s-au petrecut acolo”.

Mircea Teleagă a spus că „un spaţiu poate să însemne mult mai mult decât ceea ce se poate vedea”.

„Nu pictez acţiunea care a avut loc acolo, ci peisajul cu mult timp după ce acţiunea s-a petrecut. Mă concentrez pe contraste între clădiri şi natura înconjurătoare”.

Expoziţia poate fi vizionată până pe data de 1 august a.c., iar orarul de vizitare al Centrului de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj „Uzina de Apă” Suceava este de luni până vineri, între orele 10.00 - 15.00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mircea Teleagă sau „profunzimea griurilor reci”.
 Vizualizări articol: 2157 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Mircea Teleagă sau „profunzimea griurilor reci”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei