Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 aug 2010 - Anul XV, nr. 187 (4478)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Schimbarea la faţă

Gard din piatră şi fier forjat la Curtea Domnească din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Curtea Domnească din municipiul Suceava au început deja lucrările pentru construcţia gardului care va proteja monumentul şi va asigura aspectul estetic pe latura dinspre bulevardul Ana Ipătescu.

 

Lucrările sunt în atenţia arheologilor

Gardul, care constituie o investiţie a municipalităţii, cu o valoare estimată de circa 100.000 lei, va urma traseul soclului din piatră anterior şi va fi realizat, pe o fundaţie din beton armat, tot din piatră şi înălţat cu plase din fier forjat, reproducând modelul gardului ce împrejmuieşte perimetrul Bisericii Naşterea Sf. Ioan Botezătorul (sau a „Coconilor”), situată de cealaltă parte a bulevardului.

În prezent, după ce a fost demantelat brâul din piatră care limita perimetrul sitului, se execută săpăturile pentru fundaţie.

Directorul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, Constantin-Emil Ursu, spune că lucrările, care sunt în atenţia arheologilor, nu vor afecta situl atâta timp cât se realizează pe un traseu care a mai fost săpat anterior.

 

Gardul va asigura aspectul estetic al zonei şi vizibilitatea ruinelor Curţii Domneşti

Construcţia acestui gard „în oglindă”, care va fi identic cu cel situat de cealaltă parte a bulevardului Ana Ipătescu, va asigura aspectul estetic al zonei precum şi vizibilitatea ruinelor Curţii Domneşti, ruine ascunse de ani buni privirii de gardul din panouri metalice în spatele căruia vegetaţia a invadat vestigiile istorice.

Curtea Domnească din Suceava, ridicată de domnitorul Petru I Muşat în jurul anului 1386, a suferit de-a lungul veacurilor o serie de transformări şi a fost remodelată esenţial cel puţin în două rânduri, în vremea lui Ştefan cel Mare şi în timpul domniei lui Alexandru Lăpuşneanu, ultimul mare ctitor al ei fiind Vasile Lupu.

Părăsită total la sfârşitul sec. al XVII - lea, Curtea Domnească s-a ruinat şi a intrat în atenţia cercetătorilor şi restauratorilor abia la începutul anilor 50’ ai secolului trecut.

 

Schimbarea la faţă a sitului arheologic

Aflată în plin centrul urbei, Curtea Domnească, care a fost cercetată în câteva campanii arheologice (campanii care au fost urmate de o serie de lucrări de restaurare, care s-au oprit, însă, din lipsă de fonduri), a favorizat în ultimii ani, în perimetrul împrejmuit cu gardul din panouri metalice al firmei RESTACO, aciuirea în baraca părăsită a organizării de şantier a unor oameni lipsiţi de adăpost şi a câinilor comunitari, care au transformat situl istoric într-o adevărată groapă de gunoi.

Perimetrul monumentului, care aparţine municipalităţii, a fost salubrizat în câteva rânduri, iar CMB Suceava a venit, cu câţiva ani în urmă, cu propunerea amenajării sitului într-un parc arheologic care ar fi fost primul de acest fel din ţară.

Demarate în preajma sărbătorii „Schimbării la faţă”, lucrările de construcţie a gardului vor avea ca rezultat şi...schimbarea la faţă a sitului arheologic, care nu va mai putea fi lăsat de izbelişte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gard din piatră şi fier forjat la Curtea Domnească din Suceava.
 Vizualizări articol: 1733 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Gard din piatră şi fier forjat la Curtea Domnească din Suceava5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei