Victor Ponta a anunţat, ieri, că, din datele de la MAI şi MAE, 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, 512.379 au actele de identitate expirate, în timp ce 3.052.397 sunt în străinătate, din care nu se ştie exact numărul minorilor
Premierul Victor Ponta a prezentat datele primite de la MAI şi MAE şi transmise Curţii Constituţionale.
El a precizat că, din datele primite de la MAI, 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum.
De asemenea, conform acestor date, 512.379 de persoane aveau actele de identitate expirate şi nu le-au reînnoit până în ziua votului, ceea ce, în opinia premierului, trebuie avut în vedere.
Premierul Ponta a precizat că, din datele MAE, primite până acum de la instituţii străine sau de la misiunile diplomatice, totalul cetăţenilor români "cu drept legal de şedere în alte ţări" este 3.052.397 de persoane. Datele primite din 17 ţări arată că acolo sunt 1.101.809 cetăţeni români majori, însă datele primite din alte state nu precizează câţi sunt majori şi câţi sunt minori.
„Dobre şi Rus au procedat corect, pentru că nu puteau garanta liste neverificate vreodată”
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că foştii miniştri Victor Paul Dobre şi Ioan Rus au procedat corect atunci când au spus că nu pot garanta datele exacte din listele electorale permanente deoarece acestea nu au fost verificate niciodată.
"Este evident ca nimeni nu a verificat dacă datele respective erau corecte sau nu. S-a dovedit încă o dată că ceea ce domnul Dobre şi domnul Rus au transmis, şi anume că nu pot garanta numărul exact de persoane, e corect. Sigur ei tot sunt cercetaţi penal şi o să le citiţi prin ziare ce au vorbit la telefon , dar e foarte corect. Şi un singur mort dacă era, dar sunt 34.654, sunt 512.000. eu cred că au procedat foarte corect domnul Rus şi domnul Dobre spunând clar că nu pot garanta acele date atât timp cât nu fuseseră verificate de nimeni", a declarat Ponta.
Zegrean: Datele de la Guvern vor fi luate în calcul; toate legile lasă loc de interpretări
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, ieri seară, că CC va lua în calcul răspunsul Guvernului privind listele electorale permanente, precizând însă în cazul includerii românilor din străinătate în cvorumul de la referendum că "toate legile lasă loc de interpretări”.
Zegrean a precizat, la întrebarea jurnaliştilor, că judecătorii vor lua în calcul răspunsul Guvernului, însă a refuzat să răspundă dacă românii din străinătate trebuie incluşi în cvorumul de la referendum.
Preşedintele CC i-a îndemnat pe ziarişti să citească decizia Curţii Constituţionale, moment în care i s-a precizat că aceasta este interpretabilă.
"Asta e măreţia dreptului, toate legile lasă loc de interpretări", a replicat Zegrean.
În momentul în care i s-a precizat că cetăţenii români din străinătate au votat la toate alegerile de până acum pe liste suplimentare, şi nu pe liste permanente, preşedintele Curţii a replicat: "Păi eu ce să fac dacă aşa au făcut?".
"Mâine (marţi, n.r.) vă lămurim cu toate, sper", a mai susţinut Zegrean.
Ponta: Cetăţenii fără buletine actualizate nu pot fi amendaţi pentru că nu-i găsim
Cetăţenii care nu au cărţi de identitate actualizate nu pot fi amendaţi pentru că autorităţile, deşi au făcut verificări, nu au reuşit să-i identifice, afirmă premierul Victor Ponta, care a inclus în această categorie saşi plecaţi în Germania sau cetăţeni moldoveni care au obţinut cetăţenia română.
Conform datelor transmise ieri Curţii Constituţionale de către Guvern, 512.379 de persoane aveau actele de identitate expirate şi nu le-au reînnoit până în ziua votului la referendumul din 29 iulie.
"N-au fost amendaţi pentru că nu-i găseşte nimeni. Atât cât s-a putut verifica, nu-i găseşte nimeni", a spus Ponta.
Premierul a spus că a discutat cu prefectul de Sibiu, care i-a comunicat că sunt peste 20.000 de cetăţenii saşi care din anii '90 nu mai au cărţi de identitate.
"Probabil că în acest moment sunt cetăţeni germani, probabil, pentru că statul german ne comunică cifre, nu ne comunică nume. E greu sa îi amendam dacă nu îi găsim", a arătat Ponta.
Acesta a amintit totodată că în Sectorul 3 din Bucureşti există numeroase locuinţe în care îşi au domiciliul câte 3.000 de persoane, cel mai probabil cetăţeni moldoveni care au obţinut cetăţenia.
"Nu ştim unde sunt miile de cetăţeni moldoveni care au obţinut cetăţenie română, bănuim că or fi în Spania, Italia, nu ştim unde, dar în mod sigur cei 3.000 nu sunt în acea casă cu patru camere", a afirmat Victor Ponta.
Prim-ministrul a arătat însă că toţi cetăţenii respectivi au drept de vot oriunde s-ar afla, conform legii alegerii preşedintelui României.
(21 aug 2012, 13:12:18