Jumătate dintre românii cu vârsta între 16 şi 74 de ani nu au folosit niciodată un computer personal (PC), cel mai mare procentaj din UE, reiese din datele prezentate luni de Eurostat.
Doar 50% dintre românii cu vârste cuprinse între 16-74 de ani au folosit vreodată un calculator, faţă de 96% în Suedia, 94% în Danemarca şi Olanda, 93% în Finlanda sau 91% în Marea Britanie, se arată într-un comunicat transmis de Eurostat.
Media europeană este de 78%, iar pe penultimul loc, înaintea României, se situează Bulgaria, cu 55%.
În rândul tinerilor, 81% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani au folosit măcar odată calculatorul, de asemenea cel mai mic procentaj din UE, faţă de o medie de 96% la nivelul Uniunii şi procentaje de 100% în mai multe ţări - Olanda, Austria, Finlanda, Suedia, Marea Britanie şi Luxemburg.
În Bulgaria, 87% dintre tineri au folosit cel puţin odată PC-ul, iar în Ungaria 98%.
Datele au fost colectate la nivelul anului 2011.
Ministrul Comunicaţiilor, Răzvan Mustea, a declarat luni că România are zone cu "ultraviteze" la conexiunile de Internet, "programatori ultraperformaţi" şi "hackeri ultraspecializaţi", dar şi prea mulţi cetăţeni pentru care Internetul este încă "un OZN".
Un sondaj prezentat de Eurostat în luna decembrie a anului trecut relevă că mai mult de jumătate dintre românii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani nu au folosit niciodată internetul, în timp ce mai puţin de o treime dintre gospodăriile din România au acces la o conexiune de mare viteză (broadband), cifre care plasează România pe ultima poziţie în UE.