Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 mar 2012 - Anul XVII, nr. 72 (4977)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Deputatul PNL Virgil Pop are de executat cinci ani de închisoare, ICCJ i-a respins recursul

Deputatul PNL Virgil Pop, fost consilier judeţean de Cluj, are de executat cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) respingând, luni, recursul parlamentarului.

Completul de cinci judecători a menţinut decizia dispusă la fond în acest caz.

Astfel, deputatul Pop are de executat cinci ani de detenţie, ICCJ urmând să întocmească formalităţile şi să transmită luni seara Poliţiei de domiciliu actele pentru a fi încarcerat condamnatul.

Totodată, instanţa supremă a dispus condamnarea Adinei Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL Turda, la un an de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi trei ani de închisoare pentru spălare de bani. În cazul acesteia, judecătorii instanţei supreme au dispus suspendarea executării pedepsei, stabilind un termen de încercare de cinci ani.

Potrivit instanţei de fond, care a decis condamnarea la cinci ani a policianului, hotărâre menţinută joi de completul de cinci judecători al ICCJ, deputatul Virgil Pop nu a avut demnitatea să recunoască faptele de corupţie de care a fost acuzat, în schimb a încercat să ascundă adevărul prin influenţarea complicelui să mintă procurorii, o pedeapsă cu executare fiind singura capabilă să-l "reeduce" pe demnitar.

Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci magistraţi, care s-a pronunţat luni.

Deputatul PNL Virgil Pop a fost găsit vinovat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi a fost condamnat prima dată, în 16 decembrie 2011, la cinci ani de închisoare cu executarea pedepsei.

În motivarea deciziei, cei trei judecători de la instanţa supremă arată că "poziţia procesuală negativă manifestată de inculpatul Pop Virgil este cu atât mai gravă cu cât, deşi în prezent deţine un loc de deputat în organul legislativ al ţării, nu a înţeles să adopte un comportament demn de o asemenea funcţie, ci a continuat atitudinea sa de alterare a adevărului şi de negare a faptelor", împrejurări în raport de care apreciază că se impune aplicarea unei sancţiuni penale "aptă să contribuie la reeducarea inculpatului".

Referitor la modalitatea de executare a pedepsei, magistraţii instanţei supreme apreciază că scopul educativ şi coercitiv al pedepsei, astfel cum este reglementat de dispoziţiile penale, poate fi atins doar prin privare de libertate, "numai în acest mod putându-se realiza reeducarea inculpatului, în sensul formării unei atitudini corecte faţă de ordinea de drept şi regulile de convieţuire socială, cât şi de respect faţă de organele statului de drept".

"Lipsa antecedentelor penale, singurul element pozitiv printre împrejurările ce caracterizează persoana inculpatului nu poate, prin el însuşi, să conducă la stabilirea unei sancţiuni penale mai blânde, gravitatea faptelor comise impunând un regim sancţionator sever, fiind în acest mod îndeplinită şi funcţia de exemplaritate a pedepsei", mai notează instanţa în motivarea deciziei de condamnare a deputatului.

Instanţa detaliază atitudinea negativă a demnitarului arătând că procurorii au depus la dosar o interceptare din care reiese fără dubii cum Virgil Pop o sfătuia pe complicea sa să mintă şi să nu coopereze cu anchetatorii din acest dosar.

"Nu este lipsită de importanţă atitudinea negativă manifestată de inculpat după săvârşirea infracţiunilor, constând în nerecunoaşterea faptei, împrejurarea că acesta a încercat să o determine pe inculpata Anastasia Adina Gorgan să nu recunoască faptele, să nu se prezinte la organele de urmărire penală şi să nu prezinte documentele solicitate de organele de urmărire penală, încercând în acest mod să îngreuneze desfăşurarea instrucţiei penale cât şi aflarea adevărului, împrejurări ce rezultă din convorbirea telefonică dintre cei doi inculpaţi din data de 13 noiembrie 2008", notează instanţa supremă.

Virgil Pop a fost trimis în judecată în decembrie 2008, iniţial dosarul fiind judecat la Tribunalul Cluj. Ulterior, el a cerut instanţei Tribunalului Cluj declinarea competenţei de judecată la instanţa supremă, din cauza calităţii de deputat, el fiind ales atunci în colegiul 8 Turda.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2007- februarie 2008, în calitatea pe care o avea de consilier judeţean, Pop a pretins 80.000 euro, din care a primit 130.000 de lei şi 30.000 de euro de la un denunţător.

Banii ar fi fost primiţi pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra persoanelor cu funcţii de conducere din SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, precum şi asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj de atunci, să determine încheierea unor contracte de execuţie de lucrări de instalaţii electrice în favoarea societăţii administrate de denunţător.

Procurorii notau în rechizitoriu că, pentru a ascunde provenienţa sumei de 130.000 de lei , Virgil Pop a determinat-o pe Adina Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL Turda, să întocmească acte fictive privind prestări de servicii între societatea acesteia şi firma denunţătorului, iar apoi Pop a semnat personal borderoul de achiziţii fictiv, încasând prin virament bancar suma de 70.005 de lei, provenind din infracţiunea de corupţie.

Virgil Pop ar fi pretins şi obţinut cesiunea a 50 la sută din părţile sociale ale SC Skiland SRL Oradea, în schimbul sprijinului pentru aprobarea cererilor de plată a primei tranşe din contractul de finanţare din fonduri Sapard, invocând influenţa pe care o are asupra factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, potrivit procurorilor.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată, în stare de libertate, Adina Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

Virgil Pop a obţinut un mandat de deputat la alegerile din 2008, el candidând din partea PNL în colegiul 8 Turda pentru Camera Deputaţilor. El a stat în arest din 18 noiembrie până în 11 decembrie 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul PNL Virgil Pop are de executat cinci ani de închisoare, ICCJ i-a respins recursul.
 Vizualizări articol: 440 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deputatul PNL Virgil Pop are de executat cinci ani de închisoare, ICCJ i-a respins recursul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei