Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 209 (5416)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: România s-a raliat declaraţiei celor 11 state din G20 privind Siria

Luni, 9 Septembrie 2013 (16:28:54)

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, că România s-a raliat declaraţiei semnate de 11 state din G20 privind Siria, care face apel la un răspuns internaţional ferm.

El a spus că la Summit-ul G20 din Rusia, 11 state, printre care SUA, Canada, Australia şi Franţa au adoptat o declaraţie comună privind Siria

"În urma consultării cu alte instituţii ale statului, am decis ca România să se ralieze poziţiei acestor state", a spus preşedintele, menţionând că România a devenit semnatară a acestei declaraţii.

El a precizat că declaraţia constată că norma internaţională împotriva utilizării armelor chimice este în vigoare de mult timp şi este universală.

Declaraţia condamnă în modul cel mai ferm atacul din suburbiile Damascului şi ţine responsabil regimul de la Damasc, a spus preşedintele Băsescu.

Semnatarii fac apel la un răspuns internaţional ferm, a mai spus şeful statului român, referitor la declaraţie.

Traian Băsescu a mai spus că semnatarii declaraţiei se angajează să susţină în mod ferm demersuri internaţionale pe termen lung prin intermediul Naţiunilor Unite pentru a trata provocarea de securitate reprezentată de rezervele militare ale Siriei.

Declaraţia cere experţilor ONU să prezinte cât mai curând cu putinţă rezultatul anchetei cu privire la atacul din 21 august din suburbiile Damascului, a mai spus preşedintele.

Potrivit acestuia, extrem de importantă pentru echidistanţa declaţiei este că "iniţiatorii fac responsabili în mod egal şi una din părţi, şi cealalată parte, deci regimul şi insurgenţa, de moartea a peste 100 de mii de cetăţeni sirieni, de fapt că peste 2 milioane de persoane au devenit refugiaţi şi aproximativ 5 milioane de persoane sunt dislocate de la casele lor".

"Am putea spune că este vorba de o dramă umanitară din cauza războiului civil din Siria", a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, declaraţia recunoaşte că în conflictul din Siria nu există o soluţie militară.

El a precizat că semnatarii se angajează nu numai pentru o soluţie politică a momentului, ci şi pentru a contribui la realizarea unei Sirii unite şi pentru o soluţie democratică.

Preşedintele a mai spus că declaraţia face apel să fie garantat accesul personalului care asigură asistenţa umanitară şi asistenţa medicală.

Unsprezece ţări reprezentate la G20 au îndemnat vineri, într-un comunicat, la un "răspuns internaţional puternic" în urma folosirii armelor chimice în Siria, oferind asigurări că responsabilitatea regimului Bashar al-Assad în atacul chimic de la 21 august este stabilită "în mod clar".

Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Spania (care nu este membru în mod oficial, dar care este invitat permanent), Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite sunt semnatarele acestui apel difuzat de Casa Albă la finalul summitului G20 de la Sankt Petersburg (Rusia).

"Condamnăm în termenii cei mai fermi atacul oribil cu arme chimice în suburbiile Damascului, pe 21 august, care a costat viaţa atâtor bărbaţi, femei şi copii", afirmă aceste ţări.

"Probele evidenţiază în mod clar responsabilitatea Guvernului sirian în acest atac", declară semnatarii. "Îndemnăm la un răspuns internaţional puternic faţă de această încălcare gravă a regulilor şi valorilor în vigoare în lume, cu scopul de a transmite un mesaj clar, pentru ca acest tip de atrocitate să nu se repete. Este necesar ca cei care au comis aceste crime să fie traşi la răspundere pentru ele", continuă ei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: România s-a raliat declaraţiei celor 11 state din G20 privind Siria.
 Vizualizări articol: 658 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: România s-a raliat declaraţiei celor 11 state din G20 privind Siria0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei