Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 207 (5414)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: Am decis crearea la Târgu Mureş a unui centru-pilot de chirurgie cardiacă la copii

Vineri, 6 Septembrie 2013 (16:35:51)

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, vineri, că a decis înfiinţarea la Târgu Mureş a unui centru-pilot de pregătire în chirurgia cardiacă la copii, pe care ministerul îl va sprijini logistic şi "poate, la început, şi puţin financiar", proiectul urmând să devină funcţional într-un an.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat,vineri, într-o conferinţă de presă, că doreşte să folosească experienţa şi cadrele medicale de excepţie de la Târgu Mureş şi pentru restul ţării, astfel că a decis înfiinţarea în oraşul ardelean a unui centru-pilot de pregătire în domeniul chirurgiei cardiace la copii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am decis un lucru important astăzi - şi anume să declanşăm procedura de realizare a unui centru pilot de pregătire în domeniul chirurgiei cardiace la copii, în special la nou-născuţi şi sugari, aici, la Târgu Mureş. Experienţa de la Târgu Mureş, cadrele medicale de excepţie pe care le avem, trebuie să le utilizăm în pregătirea şi altor specialişti din România şi acest lucru se poate realiza corect, se poate în cele mai bune condiţii aici, la Târgu Mureş. Noi va trebui să ajutăm din punct de vedere logistic şi, poate, la început, şi puţin financiar, ca să putem să realizăm acest centru şi care, în circa un an să poată să devină funcţional", a declarat Nicolăescu.

Acesta a precizat că, inclusiv o parte din personalul medical de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" din Capitală, unde există "o investiţie nepusă în funcţiune", din cauza unui "eşec de management din 2010 încoace", va putea fi pregătit la Târgu Mureş, iar medici mureşeni coordonaţi de Horaţiu Suciu vor putea merge să opereze acolo.

Potrivit ministrului, noul manager de la "Marie Curie" l-a asigurat că o mare parte a asistenţilor medicali şi chiar viitori medici vor intra într-un program de pregătire cu clinica San Donato din Italia, în baza unui parteneriat, "astfel încât în următorii doi ani să avem acei specialişti la nivelul de competenţă cerut de normele medicale".

"Până atunci, în cadrul parteneriatului pe care l-am făcut cu clinica din Italia, o dată la şase luni, o echipă din Italia, împreună cu cei pe care noi îi pregătim la ei, va veni şi va face câteva operaţii la «Marie Curie». În felul acesta vom începe să utilizăm infrastructura pe care o avem acolo. Tot azi am vorbit cu medicul Horaţiu Suciu, vom aduce nişte asistente medicale de la «Marie Curie» la Târgu Mureş, la Institutul de Boli Cardiovasculare, şi vor fi pregătite să urmărească actul medical în blocul operator şi actul medical în terapie intensivă. Pe măsură ce vom realiza aceste pregătiri, Suciu cu echipa lui va merge şi va face şi el operaţii la «Marie Curie». Cu alte cuvinte, la «Marie Curie» vom avea alternativ utilizarea acelei infrastructuri de către echipa din Italia şi din Târgu Mureş. Timp de doi ani, până când vom avea echipele noastre gata pregătite şi vor începe el singure după aceea să opereze", a precizat ministrul.

Nicolăescu a subliniat că, în acelaşi timp, vrea să crească "nivelul de excelenţă" de la Târgu Mureş, întrucât centrul care se intenţionează a fi înfiinţat va pregăti medici specialişti în domeniu şi pentru celelalte centre din ţară pe care le vrea să le dezvolte în următorii ani, la Iaşi şi la Timişoara.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: Am decis crearea la Târgu Mureş a unui centru-pilot de chirurgie cardiacă la copii.
 Vizualizări articol: 799 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Nicolăescu: Am decis crearea la Târgu Mureş a unui centru-pilot de chirurgie cardiacă la copii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei