Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 185 (5392)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Blaga: Au fost poziţii nelalocul lor ale unor oficiali maghiari; trebuie tratate în context european

Luni, 12 August 2013 (14:33:21)

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, întrebat dacă Ungaria ar trebui pusă la punct, aşa cum susţine şeful statului, că "au fost în această perioadă poziţii nelalocul lor ale multor oficiali maghiari", dar care trebuie tratate în contextul european.

"Au fost în această perioadă, trebuie să recunoaştem, poziţii nelalocul lor ale multor oficiali maghiari", a arătat Blaga, menţionând şi declaraţia vicepreşedintelui Parlamentului maghiar.

El a precizat că aceste declaraţii "absolut nelalocul lor" trebuie tratate în contextul european, România şi Ungaria fiind membre ale UE.

Blaga a precizat că nu comentează declaraţiile făcute de către preşedintele Traian Băsescu referitoare la Ungaria şi a arătat că România "este un model în UE pentru modul în care majoritatea românească convieţuieşte cu celelalte minorităţi", iar dacă Ungaria ar ridica la rândul ei standardele la acest nivel ar fi foarte bine pentru România.

"Eu nu comentez declaraţiile preşedintelui, vă spun poziţia PDL: relaţiile româno-maghiare trebuie să se deruleze în cadrul european, suntem şi noi şi Ungaria state membre ale UE. Noi nu am agreat niciodată, şi nu o vom face nici acum, naţionalismul exagerat, indiferent din ce parte vine el. Asta nu înseamnă că nu suntem patrioţi, ci dimpotrivă", a precizat Blaga.

El a mai spus că "inima PDL a fost în permanenţă în Transilvania" şi ca ardelean poate spune că această parte a ţării este o zonă cu oameni primitori, "dar care garantat nu apreciază turismul de scandal".

De asemenea, Blaga a mai spus că România trebuie să aibă grijă ca pe teritoriul naţional să fie respectate legile ţării.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român "îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".

Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, Traian Băsescu a afirmat: "Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat".

Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei.

"Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult", a continuat preşedintele Băsescu.

El a susţinut că Ungaria a devenit "în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune", adăugând că politica Budapestei a început să creeze "dificultăţi".

"România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", a continuat Băsescu.

Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România.

MAE a transmis, duminică, printr-un comunicat, că aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute sâmbătă, ministerul menţionând totodată că "dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României".

Jobbik este un partid de opoziţie care nu este implicat în activitatea Guvernului ungar şi nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia, a declarat Ministerul ungar de Externe pentru MTI, răspunzând unei solicitări din partea diplomaţiei române.

Guvernul ungar este angajat faţă de principiile fundamentale şi obiectivele parteneriatului strategic ungaro-român, subliniază ministerul ungar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blaga: Au fost poziţii nelalocul lor ale unor oficiali maghiari; trebuie tratate în context european.
 Vizualizări articol: 663 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blaga: Au fost poziţii nelalocul lor ale unor oficiali maghiari; trebuie tratate în context european0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei