Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 158 (5365)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MJ:Adoptarea OUG privind taxele judiciare de timbru nu diminuează sumele încasate de bugetele locale

Joi, 11 Iulie 2013 (16:04:24)

MJ precizează, în replică la declaraţiile lui Emil Boc, că modificarea destinaţiei sumelor din taxele judiciare de timbru astfel încât 30% din ele să revină bugetului de stat nu a fost introdusă prin OUG 80/2013, ci prin Legea 76/2012, şi că OUG nu diminuează sumele încasate de bugetele locale.

"Modificarea parţială a destinaţiei sumelor provenite din taxele judiciare de timbru între bugetul statului (30%) şi bugetele unităţilor administrativ teritoriale (70%) a fost introdusă în lege încă din anul 2012, intrând în vigoare în anul 2013, conform prevederilor Legii nr.76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, şi nu de la 01 iulie prin adoptarea OUG 80/2013, aşa cum în mod eronat a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca", se precizează într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, joi, de Ministerul Justiţiei (MJ).

MJ mai arată că adoptarea OUG nr. 80/2013 nu va va avea ca efect diminuarea sumelor ce sunt încasate din taxele judiciare de timbru de către bugetele locale.

"Potrivit impactului financiar realizat în cadrul procesului de elaborare a actului normativ amintit, diferenţa procentuală ce va fi modificata de bugetele locale prin diminuarea procentului care va rămâne la dispoziţia acestora de la 30% la 45% va fi mai mare, în venituri absolute, ca efect direct al majorării cuantumului taxelor judiciare de timbru", se arată în documentul citat.

Totodată, reprezentanţii MJ susţin că adoptarea de către Guvernul României a OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru a fost determinată de evoluţia înregistrată în plan legislativ din ultima perioadă, în special transformările care au avut loc prin adoptarea noului Cod civil şi a noului Cod de procedură civilă, şi vizează actualizarea şi modernizarea sistemului de taxare, precum şi sistematizarea legislaţiei în materia taxelor de timbru.

De asemenea, sumele care revin bugetului de stat din taxele judiciare de timbru sunt destinate să fie folosite la finanţarea sistemului judiciar în vederea implementării noilor Coduri.

"Actul normativ referitor la nivelul taxelor judiciare de timbru conţine prevederi exprese menite să asigure liberul acces la justiţie, precum: cererea de reexaminare împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru este scutită de la plata taxei judiciare de timbru; s-a prevăzut în mod expres restituirea, în parte, a taxei judiciare de timbru în cazul în care participantul la proces care a fost recuzat se abţine sau dacă cererea de recuzare ori de strămutare a fost admisă; când o acţiune are mai multe capete de cerere, cu finalitate diferită, dacă la momentul înregistrării cererii au fost timbrate doar o parte din capetele de cerere, acţiunea va fi anulată în parte, numai pentru acele capete de cerere pentru care nu a fost achitată taxa judiciară de timbru", se mai arată în comunicatul MJ.

În documentul citat se mai menţionează că actul normativ perevede ca pentru cererile de întoarcere a executării silite a fost prevăzută taxarea cu taxă fixă având în vedere, pe de o parte divergentele existente în practica judiciară, iar pe de altă parte, inechitatea stabilirii unei taxe la valoare pentru această categorie de cereri. De asemenea, a fost stabilit un sistem mai clar de determinare a cuantumului taxei judiciare de timbru.

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, susţine că "Guvernul Ponta a dat un tun administraţiilor locale, naţionalizând nişte sume de bani din taxele de timbru judiciar", municipalitatea urmând să înregistreze un minus de un milion de euro la buget în 2014.

Boc a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că OUG nr. 80/2013 prevede că, de la 1 iulie, 30 la sută din banii care se încasează din taxe judiciare la primării merg la bugetul de stat, iar 70 la sută rămân la bugetul local.

"Guvernul Ponta a dat un tun administraţiilor locale, naţionalizând nişte sume de bani din taxele de timbru judiciar. În urma unei ordonanţe de guvern, Guvernul Ponta dă bugetului municipiului Cluj-Napoca pe 2014 un tun de un milion de euro şi un tun de 1,3 milioane de lei pentru ultimele şase luni ale anului 2013. Este vorba despre OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, care stabileşte că, de la 1 iulie, 30 la sută din ce se încasează din taxe judiciare la primării merge la bugetul de stat, iar 70 la sută rămâne la bugetul local. Până acum, sută la sută din aceste taxe rămâneau la bugetul local", a spus Boc.

Potrivit acestuia, "partea cea mai neagră" este că, de la 1 ianuarie 2014, bugetul local rămâne cu 55 la sută din aceste taxe judicicare, iar Guvernul ia 45 la sută.

"Sunt bani luaţi cu japca din buzunarele clujenilor şi duşi la Bucureşti fără să ni se ia vreo atribuţie suplimentară pe care să n-o mai plătim, încălcând şi sfidând autonomia locală, banii comunităţilor locale, într-un climat de totală dictatură a Guvernului, fără consultarea primăriilor şi fără a le lua vreo povară fiscală. Pentru a acoperi lipsa locurilor de muncă şi incapacitatea de a avea o creştere economică, Guvernul ia banii primăriilor", a spus Emil Boc.

El a subliniat că execuţia bugetară pe acest an va fi afectată, în municipiu, în condiţiile în care la buget nu vor mai intra 1,3 milioane de lei.

"Vom vedea cum ne vom adapta. Anul viitor vom avea o cădere de venituri de un milion de euro. Politica lor este de a lua banii de la cei care produc şi să îi ducă la Bucureşti", a menţionat el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MJ:Adoptarea OUG privind taxele judiciare de timbru nu diminuează sumele încasate de bugetele locale.
 Vizualizări articol: 801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MJ:Adoptarea OUG privind taxele judiciare de timbru nu diminuează sumele încasate de bugetele locale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei