Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 147 (5354)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Duşa: Terenurile şi clădirile nefolosite de Armată să fie cedate administraţiilor locale

Vineri, 28 Iunie 2013 (15:04:47)

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că acolo unde Armata are terenuri sau clădiri pe care nu le mai foloseşte să le cedeze, conform legii, administraţiilor locale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mircea Duşa a spus că a avut o discuţie cu primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, privind situaţia Poligonului Dealul Cocoşului, unde se antrenează în prezent militarii Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa şi de care Primăria Bistriţa are nevoie pentru a realiza Complexul de agrement Wonderland.

"Domnul primar Creţu are obiective importante, sociale, economice, gospodăreşti de realizat în Bistriţa. (…) Cunoaşteţi mai bine subiectul cu Poligonul de pe Dealul Cocoşului, pe care Brigada 81 Mecanizată îl are amenajat la Bistriţa. Trebuie găsite soluţii. Discuţia este mai veche, s-au găsit unele soluţii care nu s-au realizat din cauza constrângerilor bugetare şi a unor programe care funcţionau în anii trecuţi, iar în momentul de faţă nu mai funcţionează. Eu am spus că nu mă opun obiectivelor de dezvoltare economico-socială a localităţilor şi că încercăm să găsim împreună soluţii, ca acolo unde noi avem terenuri sau locaţii pe care nu le mai folosim să le cedăm conform legii spre administraţiile locale, pentru a fi reabilitate când e vorba de clădiri sau pentru a realizate obiective economice şi sociale pe terenuri care au aparţinut Armatei şi de care nu mai avem nevoie", a spus Duşa.

În ceea ce priveşte Dealul Cocoşului, ministrul a spus că nu are nimic împotrivă ca Armata să elibereze acel teren, însă trebuie găsită o soluţie împreună cu autorităţile locale astfel încât militarii să beneficieze de un teren pentru instrucţii.

Prezent la aceeaşi conferinţă de presă, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a spus că poligonul din Dealul Cocoşului a devenit o parte integrantă a oraşului şi că în acelaşi timp autorităţile vor să le creeze condiţii militarilor pentru a se putea antrena şi vor căuta un teren adecvat astfel încât aceştia să îşi poată desfăşura exerciţiile într-o zonă din apropierea oraşului.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, susţinea încă din 2010 că a obţinut acordul Ministerului Apărării Naţionale (MAPN) pentru amenajarea complexului sportiv şi de agrement Wonderland în vecinătatea Poligonului Dealul Cocoşului, unde se antrenează militarii Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa, teren pe care Armata are drept de folosinţă încă 20 de ani.

Edilul spunea în urmă cu trei ani că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Wonderland a fost conceput pentru 282 de hectare de teren, în ideea că Armata îşi va muta Poligonul în altă parte, dar, pentru că nu s-a întâmplat aşa, pe cele 16 hectare de teren pe care se află în prezent Poligonul Dealul Cocoşului nu se va construi nimic, deocamdată.

Pentru zona Wonderland, acolo unde Brigada 81 Mecanizată are o parte din poligonul de antrenament, Statul Major a dat iniţial un aviz nefavorabil.

În complexul Wonderland, proiect cu care actualul primar a câştigat alegerile locale în 2008, se află doar un aerodrom de agrement, Aerodromul Unirea.

Municipalitatea are din 2010 contract semnat cu firma Eurocompozite, pentru terenul de 25.000 metri pătraţi, concesionat pentru 49 de ani, unde se află Aerodromul Unirea. Redevenţa stabilită la data încheierii contractului de concesiune a fost de 2.680 lei/an, iar în urma indexărilor anuale suma se ridică acum la 3.440,18 lei/an.

Municipalitatea vrea să mai construiască o sală polivalentă cu 2.500-5.000 de locuri, pârtie de schi cu telescaun, un aqua-parc şi o oglindă de apă, opt terenuri de tenis, o bază hipică cu hipodrom, un patinoar, piste de karting, dar şi să creeze spaţii de cazare pentru sportivi. Totodată, în Wonderland cei interesaţi vor putea construi pensiuni, moteluri, hoteluri şi alte spaţii de cazare.

Până în prezent, Primăria Bistriţa a investit aproximativ 700.000 de lei în realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Wonderland, urmând ca, de îndată ce va avea resurse financiare, să treacă la construcţia propriu-zisă.

Pentru investiţiile în Wonderland, care sunt estimate la câteva milioane de euro, Primăria Bistriţa caută parteneri privaţi şi surse de finanţare europene. Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a prezentat proiectul chiar şi unor investitori chinezi, în speranţa că aceştia vor dori să intre în parteneriat public-privat, dar, până acum, nu a primit niciun răspuns. În schimb, pentru amenajarea pârtiei de schi, Primăria Bistriţa s-a împrumutat de la o bancă cu 18 milioane de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Duşa: Terenurile şi clădirile nefolosite de Armată să fie cedate administraţiilor locale.
 Vizualizări articol: 675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Duşa: Terenurile şi clădirile nefolosite de Armată să fie cedate administraţiilor locale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei