Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 113 (5320)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ONPHR: Problematica dizabilităţii trebuie tratată prin prisma drepturilor omului

Luni, 20 Mai 2013 (17:40:44)

Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR) consideră că instituţiile publice trebuie să schimbe atitudinea faţă de persoanele cu dizabilităţi, respectiv să abordeze această problemă din perspectiva drepturilor omului, se arată într-un comunicat transmis, luni, MEDIAFAX.

ONPHR consideră că este nevoie ca instituţiile publice din România să respecte legislaţia în domeniu şi să schimbe atitudinea faţă de persoanele cu dizabilităţi.

"Este nevoie urgentă de schimbare de paradigmă de la modelul medical, la modelul social al dizabilităţii şi abordarea acesteia din perspectiva drepturilor omului. La nivel internaţional şi european, se recunoaşte că problematica dizabilităţii trebuie tratată prin prisma drepturilor omului. Mai presus de toate, în situaţiile prezentate, au fost încălcate drepturile şi demnitatea persoanelor cu dizabilităţi, ceea ce relevă faptul că la momentul actual nu există o politică coerenta faţă de aceste persoane şi nici mecanisme de intervenţie", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, România ar trebui să adopte un cadru legislativ solid, care să încurajeze participarea deplină a persoanelor cu dizabilităţi la viaţa socială şi să intervină în sprijinul celor care au un grad mare de dependenţă.

ONPHR precizează că Strategia naţională pentru protecţia, integrarea şi incluziunea socială a persoanelor cu handicap în perioada 2006-2013 îşi încheie perioada de implementare la sfârşitul acestui an şi ar trebui să se elaboreze un nou document strategic, în care afirmarea modelului social să devină o obligaţie majoră.

"În baza modelului social, reorganizarea sistemului de evaluare şi de servicii sociale specifice, crearea de oportunităţi pentru incluziunea socială (ocupare în munca, accesibilitate, informare etc.) trebuie să aibă loc fără ca persoanele cu dizabilităţi să fie purtate pe drumuri, condamnate că cer drepturi sau servicii, marginalizate ori discriminate. În viziunea noastră, acordarea de servicii sociale persoanelor cu dizabilităţi este strâns legată de evaluarea acestor persoane în mediul lor de viaţă, stabilind aptitudinile şi abilităţile acestora, pentru că fiecare persoană are de oferit ceva societăţii", se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice ar trebui să transpună în legislaţia din România mesajele cuprinse în Strategia europeană 2010-2020 pentru persoanele cu dizabilităţi, Planul de Acţiune pentru promovarea drepturilor şi a deplinei participări a persoanelor cu handicap în societate şi Convenția Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ratificată prin Legea nr. 221/2010.

Ministerul Muncii face "un control fulger" la toate direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului, fiind verificată activitatea privind evaluarea persoanelor cu handicap, a anunţat, vineri, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, după ce a prezentat neregulile descoperite la DGASPC Prahova.

"După controlul fulger vom face controale de fond în toată ţara, în care vor analiza modul de încadrare şi criteriile de evaluare. Trebuie să modificăm sistemul de evaluare, trebuie să facem un program de instruire cu toţi salariaţii din domeniu şi trebuie să avem un sistem informatic pentru a putea depista fraudarea sistemului", a declarat ministrul Muncii.

Câmpeanu a mai spus că la DGASPC Prahova, dincolo de disfuncţionalităţi în organizarea activităţii, este vorba şi de indolenţă, pentru că este "o adevărată crimă" să porţi pe drumuri persoane cu handicap grav, precizând că au fost şi cazuri în care oamenii au fost aduşi pe targă.

"Este un sistem înţepenit. Sigur că nu avem bani, specialişti suficienţi şi personalul necesar. Toate aceste lucruri le ştim, dar nu cred că toate aceste motive ne dau voie să nu mai fim oameni, să nu fim civilizaţi şi o persoană care vine la o instituţie a statului să nu fie tratată cu respect. Nimeni nu ne dă voie să aducem oameni netransportabili în faţa comisiei. Şi vă spun că au fost cazuri mai grave decât cele prezentate, în care oamenii au fost aduşi şi pe targă", a spus ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, în conferinţa de presă în care a prezentat rezultatele controlului făcut la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova.

Ministrul Muncii a adăugat că la DGASPC Prahova s-a constatat că era încălcat şi articolul 87 alineatul 1 din Legea 448/2006, care prevede clar că persoanele cu handicap ale căror afecţiuni au generat deficienţe funcţionale sau anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare trebuie să primească certificat cu termen de valabilitate permanentă.

"Am modificat legea şi am prevăzut expres că persoanele netransportabile nu trebuie purtate pe drumuri. Legile prevăd instrumentele necesare pentru a putea veni în ajutorul persoanelor cu handicap, dar ele nu se aplică", a mai spus Mariana Câmpeanu.

Ministrul Muncii a arătat că la nivel naţional sunt înregistrate 697.169 de persoane adulte cu handicap, dintre care 234.000 au handicap grav. Ea a precizat că această cifră i se pare foarte mare şi dacă toţi aceşti oameni sunt purtaţi pe drumuri, acest lucru reprezintă "o adevărată crimă".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ONPHR: Problematica dizabilităţii trebuie tratată prin prisma drepturilor omului.
 Vizualizări articol: 658 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ONPHR: Problematica dizabilităţii trebuie tratată prin prisma drepturilor omului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei