Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 113 (5320)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Liber... la cultură

Noaptea muzeelor sucevene, cu jazz, muzică arhaică românească, blues şi rock

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Sute de suceveni, amatori de cultură, au ales să-şi petreacă noaptea de sâmbătă spre duminică prin muzee, ascultând muzică de calitate. Noaptea muzeelor sucevene „s-a lăsat” cu jazz, muzică arhaică românească, blues şi rock. A fost primul an când

Muzeul Bucovinei s-a alăturat evenimentului european cu genericul „Noaptea Muzeelor”, eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, proiect coordonat la nivel naţional de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.

În acest context, publicul a avut posibilitatea să viziteze gratuit, beneficiind de un program prelungit, Muzeul de Istorie, Muzeul de Ştiinţele Naturii, Hanul Domnesc, Muzeul Satului Bucovinean şi Cetatea de Scaun a Sucevei. Ca bonus din partea organizatorilor, amatorii de cultură au primit şi patru spectacole de calitate, în locaţii diferite.

 

Jazz cu Artis Band, la Muzeul de Ştiinţele Naturii

Prima locaţie vizitată de suceveni a fost Muzeul de Ştiinţele Naturii, unde, la ora 18:00, era programat şi concertul de jazz al grupului Artis Band. Pentru că vremea nu dădea semne rele, artiştii au dorit să susţină concertul în aer liber. După ce instrumentele au fost montate în aer liber şi publicul aştepta începerea recitalului, ca din senin s-au adunat câţiva nori cenuşii pe cerul Sucevei şi ploaia s-a dezlănţuit. Deşi nu a durat mult, membrii grupului Artis Band şi-au mutat instrumentele în muzeu şi au susţinut concertul în interior. Recitalul a început cu o întârziere de circa jumătate de oră, dar nu a fost motiv de supărare pentru public, pentru că în tot acest timp copii, tineri, vârstnici, cu toţii au vizitat Sala Cristalelor, cu cele mai frumoase şi valoroase eşantioane de flori de mină existente în patrimoniul muzeului, dar au admirat şi dioramele din muzeu (Turmă de mistreţi, Ursul brun din Bucovina, Haită de lupi – iarna).

 

Trei Parale, concert de nota zece, la Hanul Domnesc

Într-o altă locaţie, la Hanul Domnesc, de la ora 19:00, a avut loc, în aer liber, un concert de muzică arhaică românească, apreciat şi aplaudat îndelung de public. Protagoniştii concertului au fost membrii trupei Trei Parale, al cărei demers artistic se sprijină în primul rând pe transcripţiile de epocă pe care Anton Pann, psalt şi teoretician al muzicii bizantine, le-a adunat în scrierile intitulate „Spitalul Amorului”. Membrii trupei au dat dovadă de virtuozitate şi au interpretat muzică la instrumente foarte diferite, fluiere, cobză, drâmbă, percuţie - dairea, darbukă. Florin Iordan (fluiere, caval, cobză), principalul răspunzător de concepţia grupului Trei Parale, împreună cu Daniel Pop (fluiere, caval, drâmbă, percuţie), alături de ceilalţi doi colegi, au dat viaţă muzicii vechi, fiind aplaudaţi de un număr mare de spectatori.

 

Primul an când Suceava organizează Noaptea Muzeelor

Violeta Enea, şef serviciu etnografie în cadrul Muzeului Bucovinei, ne-a spus că

18 mai a fost aleasă Ziua Internaţională a Muzeelor în anul 1977. „La nivel mondial, aproape 30.000 de muzee, din peste 129 de ţări, fac parte din acest proiect. Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, acum nouă ani, a decretat şi Noaptea Muzeelor, în completarea Zilei Internaţionale a Muzeelor. Este primul an când Suceava organizează Noaptea Muzeelor. La Hanul Domnesc, cea mai veche clădire civilă din Suceava, publicul a putut vizita gratuit expoziţia permanentă, dar a putut asculta şi un concert cu muzică veche românească, susţinut de trupa Trei Parale, care reînvie în circuitul artistic naţional muzica veche a secolelor 18-19”, a completat Enea.

 

„Trebuie să valorificăm mai mult ce este autentic, arhaic”

În publicul aflat la concertul trupei Trei Parale am întâlnit-o şi pe Gabriela Teişanu, interpretă de muzică populară şi etnograf la Centrul Cultural Bucovina. Încântată de ceea ce a văzut şi auzit, artista ne-a spus că a fredonat unele cântece vechi din repertoriul lui Anton Pann, „pentru că deja au intrat în conştiinţa noastră, atât a publicului, cât şi a celor care ne mai ocupăm cu acest meşteşug frumos al cântecului popular. Ar trebui să valorificăm mai mult ce este autentic, arhaic, pentru că, până la urmă, acesta este grăunciorul de frumuseţe adevărată românească”.

Ovidiu, un alt amator de cultură, ne-a spus că a fost un concert excelent, „surprinzător”, iar ideea cu Noaptea Muzeelor este una foarte bună.

Ioan Safriuc a venit la Hanul Domnesc să-i reasculte pe cei de la Trei Parale, a căror muzică îi este pe plac. „Suceava merită un astfel de eveniment. Trebuie să-i scoatem şi în acest fel pe oameni din casă”, a completat tânărul.

Elvira Andrieş a fost încântată „că am preluat şi noi, sucevenii, ceva bun de la Capitală. Concertele din noaptea albă a muzeelor sunt o idee excelentă”.

 

„Clar, <regele Guţă> a rămas fără coroană în această seară”

Aproape de ora 21:00, la Muzeul de Istorie, publicul s-a întâlnit cu Mike Godoroja & Blue Spirit. Aflaţi pentru a doua oară în această locaţie, Mike Godoroja & Blue Spirit au venit în faţa sucevenilor cu un concept nou, „Hippie cu diamante”. Mike Godoroja a explicat că, deranjat de faptul că până şi în manualele şcolare se spune că perioada anilor '80 a fost cea mai neagră din comunism, el a vrut să arate că în acea perioadă s-a făcut „cea mai mare rezistenţă prin cultură”.

„Astăzi este o zi importantă pentru cultura românească, <Noaptea Muzeelor>, de aceea şi noi ne simţim importanţi, pentru că am fost invitaţi să cântăm. Clar, <regele Guţă> a rămas fără coroană în această seară. Dar vreau să vă amintesc că marea rezistenţă prin cultură s-a făcut în anii '80. Atunci s-a creat o mişcare culturală, iar spiritul hippie a fost introdus de Florian Pittiş”, a explicat artistul.

“Hippie cu diamante” este, după cum am aflat de la Mike Godoroja, un dublu album concept, rodul a doi ani de lucru, în urma cărora au rezultat poemele de blues alternativ, care combină “notele blue” cu o parte din poezia şi textele muzicii unei perioade din România anilor '80, „o perioadă care a trăit întârziat spiritul hippie, în cel mai real <underground>, fiind antipromovat şi hăituit la vremea aceea”. După cum era de aşteptat, publicul, venit în număr mare să-i vadă pe artişti, a aplaudat şi s-a bucurat de încă un strop de cultură, la Suceava. În timpul concertului, secţiile Muzeului de Istorie nu au putut fi vizitate, însă după terminare concertului şi până după miezul nopţii, porţile muzeului au fost deschise vizitatorilor.

 

Odyssey, la Muzeul Satului Bucovinean

Tot în noaptea de sâmbătă, dela ora 22.00, pe scena în aer liber din incinta Muzeului Satului Bucovinean, a concertat trupa rock Odyssey.

Mulţi dintre spectatorii care au luat parte la concertele de la Hanul Domnesc şi Muzeul de Istorie s-au urcat în microbuzele care asigurau transportul spre Cetatea de Scaun a Sucevei şi s-au alăturat  iubitorilor de rock, aflaţi deja în incinta Muzeului Satului Bucovinean. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noaptea muzeelor sucevene, cu jazz, muzică arhaică românească, blues şi rock.
 Vizualizări articol: 2205 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 21 voturi
Noaptea muzeelor sucevene, cu jazz, muzică arhaică românească, blues şi rock4.4521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
(20 mai 2013, 15:22:44
Acest eveniment initiat de Franta si sustinut de Consiliul Europei este exceptional.Pentru ca da acces publicului la cultura si arta.Intr-o lume dominata de Kitch,vulg ,mahalagisme si pornografie,cultura si arta pot reaseza valorile pe scara normala si pot da o dimensiune superioara spiritului omenesc.Aceasta manifestare se potriveste perfect poporului nostru.Caci poporul se ghideaza dupa zicala"Daca-i moka cu placere".Faptul ca lumea a spart usile muzeelor si a stat la cozi interminabile imi aduce aminte de cozile la moastele sfinte.Solutia pentru culturalizarea poporului e simpla.Sa introducem intrarea gratuita la muzee,teatru,filarmonica,conce aceste actiuni culturale sa fie noaptea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei