Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 36 (5243)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Funeriu: 1.781 de şcoli au fost închise, iar 1.534, comasate, în intervalul 2007-2011

Joi, 14 Februarie 2013 (18:27:33)

 Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu precizează că pe durata mandatelor lui Adomniţei, Andronescu şi al lui, respectiv 2007-2011, au fost închise 1.781 de şcoli, iar 1.534 au fost comasate, în fiecare dintre acestea învăţând mai puţin de 15 copii.

"Vreau să demontez un alt neadevăr legat de sistemul de învățământ: apocalipsa școlilor închise. Când spunem școli închise, ne imaginăm copii care fac zeci de kilometri pe jos, în zăpadă, viscol și ger, pentru că nemernicul de ministru le-a închis școala. Și acest lucru, dacă ar fi adevărat, ar fi, într-adevăr, groaznic. Realitatea este alta. Școlile se închid pentru că nu mai sunt copii, nu pentru că e nemernic primarul şi nici prin decizia ministrului", a explicat consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit Funeriu, o școală (unitate de învățământ) cu personalitate juridică are arondate mai multe clădiri, în România fiind, în prezent, 6.542 astfel de unităţi.

"În foarte multe cazuri, mai ales în mediul rural, clădirile pot fi la distanțe semnificative unele de altele, caz în care aceastea se numesc structuri arondate. Astăzi, sunt în România 13.918 structuri arondate școlilor cu personalitate juridică", precizează fostul ministru.

Funeriu explică faptul că închiderea efectivă a unei clădiri înseamnă, în termeni tehnici, ''desființarea unei structuri arondate'' sau "unirea administrativă" a două școli, fără ca vreo clădire să fie fizic închisă, ceea ce se numește "comasare administrativă". În fapt, spune consilierul prezidenţial, se desființează personalitatea juridică a unei școli prin fuziune cu alta, exact cum două firme ar putea să fuzioneze.

Daniel Funeriu a explicat că desființarea unor structuri arondate şcolilor a fost urmarea scăderii numărului de copii. Altfel spus, spaţiile respective au fost închise pentru că nu avea cine să înveţe în ele.

"Dacă nu s-ar închide aceste clădiri, copiii ar învăța în clădiri insalubre, cu personal didactic, de obicei, necalificat și probabil la simultan. Prin transportul elevilor la școala de centru de comună, copiii ajung într-o clădire renovată, nu mai învață la simultan, iar cadrele didactice sunt calificate. (...) În covârșitoarea majoritate a clădirilor închise învățau mai puțin de 15 de elevi", mai spune Funeriu.

Consilierul prezidenţial a detaliat situaţia clădirilor închise în perioada 2007-2011, precizând ministrul cu cel mai mare număr de unităţi de acest fel a fost Ecaterina Andronescu.

Astfel, potrivit lui Funeriu, în mandatul lui Cristian Adomniţei (2007, 2008) au fost închise 326 de clădiri, în cele ale Ecaterinei Andronescu (2009, 2012) - 776, iar în al său (2010, 2011) - 679.

"În concluzie, ministrul cu cel mai mare număr de școli închise la activ este Ecaterina Andronescu, cu 776 de clădiri Nu critic acest lucru, şcolile unde nu mai sunt elevi trebuie închise. Critic însă demagogia perfidă a celor care plâng la televizor, scriu în programe de guvernare că «redeschid școli», îi fac cu ou și cu oțet pe alții, iar atunci când sunt miniștri fac exact același lucru", spune Funeriu.

Fostrul ministru mai spune, în acelaşi context, că şcolile se comasează, de obicei, pentru că nu se justifică să fie plătești doi directori, două secretare, doi contabili, doi sau patru directori adjuncți, pe scurt, două rânduri de personal administrativ.

În schimb, mai arată Funeriu, închiderea structurilor arondate aduce economii la buget, pentru că statul finanțează numărul de elevi, și nu numărul de clădiri. "Chiar dacă se închide o structură cu 10 elevi, banii aferenți vor merge la noua lor școală, deci nu sunt economii. Închizând o școală cu 10 copii și transportând acești copii la școli mai bune, este crescută oportunitatea educațională a elevilor", arată Funeriu.

Potrivit comunicatului, în acelaşi interval, au fost realizate şi comasări, cele mai multe în mandatul lui Funeriu (1.031), urmat de Andronescu (427) şi Adomniţei (76).

"Astfel, în mandatul meu, au fost comasate 1.031 de școli ,am economisit anual, fără ca elevii să fie afectaţi , minimum 85 de milioane de lei, adică dublu față de cât a costat mobilierului pentru clasa pregătitoare și echivalentul unei creșteri de 175 de lei a salariului lunar al fiecărui învățător. Îmi asum sută la sută economia de 85 de milioane de lei pe care am realizat-o reducând funcțiile de conducere din învățământ'', a mai spus Funeriu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Funeriu: 1.781 de şcoli au fost închise, iar 1.534, comasate, în intervalul 2007-2011.
 Vizualizări articol: 1286 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Funeriu: 1.781 de şcoli au fost închise, iar 1.534, comasate, în intervalul 2007-20110.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei