Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 oct 2012 - Anul XVII, nr. 250 (5155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ARD cere demiterea miniştrilor Transporturilor, Dezvoltării şi Economiei, în urma deciziei CE

Joi, 25 Octombrie 2012 (16:30:02)

ARD îi cere premierului Victor Ponta să-i demită pe miniştrii Transporturilor, Dezvoltării şi Economiei, după anunţul Comisiei Europene privind demararea procedurii de presuspendare a fondurilor alocate României pentru Transporturi, Infrastructură regională şi Competitivitate.

Vicepreşedintele PDL Andreea Paul a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că ARD îi cere premierului Victor Ponta să renunţe la campania electorală şi să rămână la Guvern şi să aducă de urgenţă profesionişti la cele trei ministere vizate de notificarea Comisiei.

"Ministrul Transporturilor Ovidiu Silaghi, ministrul Dezvoltării Eduard Hellvig şi ministrul Economiei Daniel Chiţoiu au demonstrat din plin că nu sunt capabili să gestioneze domeniile pe care le conduc. Prin urmare, cei trei miniştri trebuie să plece. Vorbim de trei miniştri care s-au remarcat fie prin tăceri asurzitoare, fie prin incompetenţă zgomotoasă", a spus Andreea Paul.

Ea a arătat că aceşti trei miniştri au moştenit de la PDL planuri clare de măsuri convenite cu Bruxelles care trebuiau aplicate.

"Toate planurile de măsuri au fost uitate în sertare de cei responsabili din guvernul Ponta. Oficialii Comisiei Europene constatau o paralizare a administraţiei publice încă din luna iulie a acestui an", a spus Andreea Paul.

Ea arătat că, după anunţul făcut joi de Comisia Europeană, ARD "avertizează" Guvernul USL şi pe Victor Ponta că "trebuie să renunţe la placa cu greaua moştenire şi să treacă la treabă".

Potrivit Andreei Paul, România riscă să piardă cea mai mare parte din fondurile europene în valoare de 10,5 miliarde de euro.

"Guvernul Ponta are începând de astăzi două luni pentru a remedia problemele semnalate de Comisie pe cele trei direcţii finanţate. Soarta unei sume de aproape 10,5 miliarde de euro se joacă începând de astăzi contra cronometru", a mai spus Andreea Paul.

Întrebată care este şi vina guvernelor PDL pentru această situaţie, Andreea Paul a apreciat că a trece responsabilitatea în sarcina PDL "este o diversiune politicianistă de joasă speţă".

"Guvernul Boc a reuşit să deblocheze temporar plata fondurilor europene şi asta înseamnă că ne-am făcut treaba bine", a mai spus Andreea Paul.

Potrivit unui comunicat CE, joi dimineață, serviciile Comisiei Europene au informat autorităţile române, printr-o scrisoare, că au decis să "presuspende" cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE.

"Acest fapt vine ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor «Transport», «Regional» şi «Creșterea competitivității economice». Problemele sunt legate de domeniul achizițiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum și de prevenirea și detectarea fraudei și a conflictelor de interese. Această acțiune este urmarea unei analize aprofundate și înseamnă că nu se vor mai face plăți până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanțele vor fi însă rambursate imediat ce acțiunile necesare sunt întreprinse de autoritățile române", precizează sursa citată.

De asemenea, "pentru a proteja bugetul UE", au fost propuse corecții financiare pentru aceste trei programe și pentru programul "Mediu", informează sursa citată.

"Acestea ar acoperi între 10 și 25% din plăți. Dar acești bani nu ar trebui pierduți. Dacă România acceptă corecțiile, sumele în cauză ar putea fi utilizate pentru alte proiecte – corect implementate – din cadrul aceluiași program", se menţionează în comunicat.

CE precizează că măsurile adoptate fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE şi a modalităților de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicând aceleași norme și standarde pentru toate statele membre.

"În urma celor trei scrisori de astăzi (câte una pentru fiecare program vizat), România are la dispoziție două luni pentru a reacționa și apoi pentru a demonstra că a luat toate măsurile necesare pentru a remedia deficiențele identificate și că sistemele de gestionare și control funcționează în mod adecvat. Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autorității Naționale de Audit. Doar în acest caz Comisia va fi în măsură să reia plățile", se subliniază în comunicat.

Comisia solicită autorităților române să ia de urgență măsuri în acest sens, deoarece fondurile UE reprezintă principala sursă de investiții în România și, prin urmare, un factor esențial de creștere.

"Ţara are nevoie de aceste fonduri, iar Comisia dorește să reia plățile cât mai curând posibil. Autorităților române le revine acum sarcina de a demonstra că sistemele de gestionare și control funcționează. În prezent, ceea ce contează sunt acțiunile urgente", se mai arată în comunicat.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ARD cere demiterea miniştrilor Transporturilor, Dezvoltării şi Economiei, în urma deciziei CE.
 Vizualizări articol: 499 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ARD cere demiterea miniştrilor Transporturilor, Dezvoltării şi Economiei, în urma deciziei CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei