Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 oct 2012 - Anul XVII, nr. 229 (5134)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Kovesi: Dosarul în format electronic este de un real folos pentru magistraţi

Luni, 1 Octombrie 2012 (18:05:40)

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, arată în raportul său de activitate că în urma informatizării Ministerului Public s-a impus dezvoltarea sistemului de arhivare electronică, iar dosarul electronic este de un real folos şi în faza judecăţii, în special în cauzele complexe.

"Dosarul în format electronic este de un real folos şi în faza judecăţii, în special în cauzele complexe, întrucât, în prezent, procurorul se bazează doar pe fişe de şedinţă, neavând la dispoziţie dosarul de urmărire penală atunci când participă în instanţă. Totodată, dosarul în format electronic este util şi la motivarea căilor de atac. De aceea, s-a demarat un proiect-pilot potrivit căruia toate dosarele de urmărire penală finalizate cu rechizitoriu au fost scanate în integralitate, iar procurorul care a participat în şedinţa de judecată a avut la dispoziţie, nemijlocit, probatoriul administrat în faza urmăririi penale, precum şi programul legislativ în format electronic actualizat", explică procurorul general Codruţa Kovesi, în raportul său de activitate pe şase ani.

Astfel, spune sursa citată, două unităţi de parchet au fost desemnate unităţi pilot la care să se realizeze formatul electronic (scanare) al dosarelor în care s-a emis rechizitoriu începând din luna ianuarie 2010.

Potrivit sursei citate, din activitatea amplă desfăşurată în acest proiect pilot s-a desprins concluzia că este necesar a fi implementat la toate unităţile de parchet, în condiţiile în care sistemul permite: păstrarea în condiţii mai sigure, pe un timp mai mare a informaţiilor aflate în arhiva clasică, supusă degradării; găsirea rapidă a informaţiilor din arhivă; acces securizat la documente şi la operaţiuni pe baza conturilor de utilizator şi a permisului acordat; posibilitatea creării şi consultării acesteia şi prin sistemul ECRIS (în viitor).

Printre alte avantaje ale acestui sistem, în opinia lui Kovesi, ar fi o mai bună pregătire a procurorului de şedinţă şi o mai bună organizare a şedinţei de judecată, întrucât studiul dosarului nu a fost restrâns doar la timpul acordat de către judecător ori grefierul de şedinţă; pe parcursul şedinţei de judecată şi procurorul de şedinţă are acces la dosarul de urmărire penală, iar căile de atac pot fi motivate mai repede; dosarele înregistrate în sistemul de arhivare electronică au fost folosite şi de către primul procuror la soluţionarea plângerilor contra soluţiilor dispuse de procuror, în special, în cazul dosarelor în care cercetările penale au fost disjunse, dosarele aflându-se la poliţie pentru continuarea cercetărilor penale, precum şi în cazul dosarelor foarte voluminoase ori a dosarelor solicitate în paralel de mai multe instituţii; dosarele arhivate în acest fel au fost folosite şi de către ceilalţi procurori pentru a verifica anumite aspecte legate de cercetarea penală ori de urmărirea penală care necesitau consultarea dosarelor deja finalizate, fără a mai fi nevoie de căutarea şi scoaterea acestora din arhivă, consultare realizată mai rapid si cu mai puţine persoane implicate.

"Trebuie precizat faptul că fiecare procuror poate avea acces la această arhivă electronică de pe calculatorul conectat la intranet, de la biroul său, prin simpla accesare a contului său cu o parolă", precizează în raport Kovesi.

Prin acest sistem s-a realizat chiar posibilitatea vizualizării dosarelor înregistrate în acest sistem şi la alte parchete. De exemplu, prin acest sistem, de la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj se poate consulta un dosar înregistrat în SAE la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda, Dej, Gherla, Huedin, Cluj-Napoca, fără a mai fi necesară efectuarea transportului fizic al dosarului. Această posibilitate este reală, avantajele fiind evidente, reducerea timpului, reducerea cheltuielilor de deplasare, a numărului persoanelor implicate în manipulare etc.

Posibilele consultări a dosarelor de către terţe persoane care nu au interes în cauză dar au dreptul potrivit legii să studieze dosarul (experţi, specialişti, avocaţi, inspectori ai inspecţiei judiciare etc.) se poate face pe bază de user name şi parolă, iar administratorul de sistem poate verifica fiecare dosar în parte de către cine a fost consultat, pe ce perioadă de timp şi ce operaţiuni a efectuat în acel dosar. "Este necesar ca acest proiect să fie dezvoltat şi implementat în toate structurile de parchet", notează Kovesi, în Raport privind activitatea desfăşurată pe perioada exercitării mandatului de procuror general 2006-2012.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Kovesi: Dosarul în format electronic este de un real folos pentru magistraţi.
 Vizualizări articol: 749 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kovesi: Dosarul în format electronic este de un real folos pentru magistraţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei