Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 oct 2012 - Anul XVII, nr. 229 (5134)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Kovesi: Disfuncţiile găsite în 2006 la Ministerul Public afectau toate activităţile judiciare

Luni, 1 Octombrie 2012 (18:04:45)

Codruţa Kovesi susţine, în raportul său de activitate, că atunci când a preluat funcţia de procurorul general al României disfuncţiile identificate afectau cvasi-totalitatea dimensiunilor activităţii specifice Ministerului Public, respectiv urmărirea penală şi activitatea judiciară.

De asemenea, erau afectate organizarea activităţii şi strategiile de dezvoltare instituţională, precum şi gestionarea resurselor umane.

"Au fost constatate absenţa unui sistem unitar de reglementare a activităţii şi inadecvarea cadrului normativ intern, care, la momentul respectiv, consta într-o serie de ordine, adrese şi circulare succesive, unele dintre acestea contradictorii sau caduce; dezechilibrul pregnant în repartizarea sarcinilor între unităţi , situaţie generată de neadaptarea codului de procedură penală şi a legii de organizare judiciară la realităţile sociale contemporane; lipsa unei politici coerente de personal şi un management necorespunzător al resurselor umane disponibile", explică Codruţa Kovesi, în Raport privind activitatea desfăşurată pe perioada exercitării mandatului de procuror general 2006 - 2012.

În cadrul Ministerului Public repartizarea personalului nu se întemeia pe o analiză a nevoii de procurori la fiecare nivel de jurisdicţie, prin prisma volumului de activitate.

Potrivit procurorului general, Ministerul Public funcţiona fără stat de funcţii şi personal, întrucât aceste documente nu au fost întocmite ulterior aprobării, în anul 2004, a Regulamentului de ordine interioară. Ca o consecinţă directă, nu a fost stabilit nici numărul de procurori pentru fiecare secţie sau unitate de parchet, repartizarea personalului fiind realizată după statul de funcţii anterior, care nu mai corespundea noilor competenţe.

Schema de personal a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) era supradimensionată, inclusiv sub aspectul funcţiilor de conducere (81 din cele 209 posturi, respectiv aproximativ 40 la sută), a arătat sursa citată.

În organigramă erau prevăzute numeroase secţii, servicii şi birouri care nu-şi justificau existenţa în raport cu atribuţiile acordate, iar repartizarea pe secţii a procurorilor era inadecvată necesităţilor reale. Funcţionarea parchetelor locale era afectată de gradul redus de ocupare a posturilor de procuror, deşi acestea reprezintă 80 la sută din activitatea Ministerului Public.

"Practica ocupării posturilor de conducere vacante prin delegări succesive (efectuate de multe ori cu întârziere), ceea ce avea ca efect o lipsă de eficienţă a managementului structurilor teritoriale. Prioritizarea defectuoasă în alocarea resurselor disponibile pentru activitatea de urmărire penală şi lipsa de implicare în dosarele importante, fapt ce a determinat ca un număr redus de astfel de cauze să fie soluţionat prin rechizitoriu. Inconsistenţa implicării în procesul de dezbatere publică a proiectelor legislative cu impact nemijlocit asupra activităţii procurorilor, activitate care nu era instituţionalizată şi nu avea caracter consecvent", sunt alte carenţe identificate de Kovesi.

Totodată, au fost constatate disfuncţii în utilizarea instrumentelor de control şi cuantificare a eficienţei activităţii , cu efect direct asupra exercitării managementului instituţional; nerespectarea prevederilor legale privind protecţia informaţiilor clasificate, atât în ceea ce priveşte protecţia procedurală, cât şi cea fizică , ceea ce a avut ca efect inclusiv scurgeri de informaţii din activitatea de urmărire penală; înregistrarea unor deficienţe în planificarea şi alocarea judicioasă a resurselor financiare şi materiale , în paralel cu dezinteresul manifestat în atragerea de fonduri comunitare; creşterea anuală, în mod constant, a numărului de dosare penale de soluţionat.

"Fiecare dintre problemele identificate influenţau în mod negativ calitatea actului de urmărire penală şi operativitatea acestuia, determinând percepţia negativă a justiţiabililor asupra actului de justiţie", spune Codruţa Kovesi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Kovesi: Disfuncţiile găsite în 2006 la Ministerul Public afectau toate activităţile judiciare.
 Vizualizări articol: 426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kovesi: Disfuncţiile găsite în 2006 la Ministerul Public afectau toate activităţile judiciare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei