Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 oct 2012 - Anul XVII, nr. 229 (5134)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul s-a angajat la FMI că Oltchim intră în lichidare voluntară dacă privatizarea eşuează

Luni, 1 Octombrie 2012 (17:00:03)

Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional, prin memorandumul anexat ultimei scrisori de intenţie, că Oltchim (OLT) va fi trecută în lichidare voluntară dacă privatizarea eşuează, premierul Victor Ponta susţinând ulterior că societatea va intra în acest caz în administrare specială.

Intrarea combinatului Oltchim în procedură de licihidare voluntară a fost prevăzută distinct în memorandumul transmis către Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul misiunii de evaluare din luna august, fiind pentru prima dată când o astfel de obligaţie este inserată într-un document final al Guvernului trimis Fondului.

În memorandumul obţinut de MEDIAFAX sunt prevăzute etapele aferente privatizării, care au şi fost îndeplinite, cu obligaţia suplimentară ca Oltchim să treacă în lichidare voluntară în cazul unui eşec al privatizării.

Documentul prevede astfel publicarea prospectului de privatizare până la jumătatea lunii august, cu intenţia desemnării unui câştigător al licitaţiei până la jumătatea lunii septembrie.

"Dacă privatizarea eşuează, compania va fi trecută în lichidare voluntară", este angajamentul asumat suplimentar de Guvern.

Ulterior trimiterii acestui document către FMI şi pe fondul negocierilor cu Dan Diaconescu pentru privatizarea Oltchim, premierul Victor Ponta a declarat că societatea va fi trecută în administrare specială dacă preţul pe acţiuni nu va fi plătit până luni, 1 octombrie.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare, Arin Stănescu, a amintit că lichidarea voluntară a unei companii de stat sau private impune numirea unui lichidator, nu a unui administrator special, de către Adunarea Generală a Acţionarilor şi presupune, în final, închiderea companiei respective.

Privatizarea Oltchim reprezintă un angajament asumat de Guvern încă din primăvara anului trecut, ca răspuns la solicitarea FMI de a lichida societatea.

În luna mai 2011, în proiectul de scrisoare de intenţie a fost că, în cazul unui eşec în încercarea de privatizare, Guvernul va proceda la lichidarea companiei. Ulterior, această prevedere a fost eliminată din textul scrisorii pentru a nu tensiona situaţia din combinat şi a nu îngreuna fluxurile comerciale şi financiare ale Oltchim şi nu s-a mai regăsit în angajamentele ulterioare ale Guvernului transmise către FMI.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului, ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

Premierul a precizat atunci că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Ponta a mai afirmat că FMI nu a obligat Guvernul să desemneze un câştigător la licitaţia pentru privatizarea Oltchim, ci doar ca autorităţile române să organizeze procedura de vânzare a acţiunilor statului.

Întrucât termenul de privatizare al Oltchim a fost amânat de mai multe ori, nu este exclus ca FMI să accepte o nouă încercare de privatizare în următoarele luni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul s-a angajat la FMI că Oltchim intră în lichidare voluntară dacă privatizarea eşuează.
 Vizualizări articol: 395 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul s-a angajat la FMI că Oltchim intră în lichidare voluntară dacă privatizarea eşuează0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei