Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 iun 2012 - Anul XVII, nr. 147 (5052)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Câmpeanu:Statul plăteşte funcţionarilor concediaţi peste 14 milioane lei, de vină este fostul Guvern

Miercuri, 27 Iunie 2012 (16:42:32)

Guvernul trebuie să achite despăgubiri de peste 14 milioane lei, la care se adaugă sume în valută şi daune care nu au fost deocamdată calculate, în 860 de litigii deschise de funcţionarii concediaţi abuziv din administraţie în 2009, vina integrală revenind fostului Executiv, afirmă ministrul Muncii.

Cifrele avansate de ministru, la finalul unei dezbateri în şedinţa de miercuri a Executivului, confirmă informaţiile transmise în acest sens de MEDIAFAX în urmă cu două săptămâni, când subiectul a fost din nou discutat în şedinţa de guvern.

"Este foarte clar că nemodificând prevederile neconstituţionale din cele două ordonanţe de urgenţă, salariaţii nu au nicio vină şi, ca atare, având în vedere şi concluziile Curţii de Conturi lăsate în fiecare minister în care cere ca banii respectivi să fie imputaţi persoanelor vinovate, rezultă foarte clar că această vină nu poate fi pusă în sarcina salariatului de la Direcţia Economică sau de la Salarizare, ci de vină este Guvernul care nu şi-a îndeplinit datoria de a pune de acord prevederile ordonanţei cu cele ale Constituţiei", a spus ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, în urmă cu două săptămâni, că statul este obligat să plătească despăgubiri de peste 14 milioane lei, la care se adaugă alte sume în valută şi daune care nu au fost deocamdată calculate de către diferite ministere, pentru un număr de 860 de persoane care au fost concediate din administraţie şi au acţionat Guvernul Boc în instanţă.

Obligaţia statului de a achita aceste despăgubiri este indicată într-un document analizat la nivelul Guvernului privind "persoanele care au câştigat în instanţă, definitiv şi irevocabil, la nivelul fiecărui minister, în urma destituirilor şi concedierilor efectuate ilegal".

Din analiza datelor, prezentată în urmă cu două săptămâni de MEDIAFAX, rezultă că până în prezent au fost raportate 860 de litigii soluţionate, reprezentând, în general, acţiuni în contencios administrativ aflate pe rolul instanţelor prin care s-a solicitat anularea actelor administrative emise în temeiul dispoziţiilor OU 37/2009 şi/sau OU 105/2009 şi reîncadrarea în funcţia publică deţinută anterior, cu plata drepturilor salariale şi/sau a daunelor morale.

În aprilie 2009, Guvernul Boc a emis Ordonanţa de Urgenţă 37/2009 prin care toţi directorii de servicii deconcentrate din ţară au fost schimbaţi din funcţii, cu argumentul "îmbunătăţirii activităţii administraţiei publice".

Această ordonanţă a fost declarată neconstituţională, dar Guvernul a revenit cu un nou act normativ similar, respectiv Ordonanţa de Urgenţă 105/2009, prin care a preluat integral conţinutul ordonanţei anterioare. Şi acest act normativ a fost declarat drept neconstituţional de către Curtea Constituţională.

Sursele citate au arătat că din analiza efectuată la nivelul Executivului rezultă că, pentru persoanele care au contestat în instanţă decizia de concediere şi au avut câştig de cauză, statul trebuie să achite despăgubiri totale de peste 14,2 milioane lei, 10.000 euro şi 15.955 dolari, la care se adaugă sume care nu au fost deocamdată calculate de ministerele Agriculturii, Educaţiei, Comunicaţiilor, Afacerilor Externe.

"Unele ministere nu au comunicat sumele cu titlu de despăgubiri, pentru că nu toate obligaţiile de plată, plus dobânzile aferente şi penalităţile, au fost cuantificate prin sentinţele civile pronunţate de către instanţă. Determinarea exactă a sumelor de plată, plus dobânzile aferente şi penalităţile, se va realiza de către direcţiile de specialitate existente la nivelul fiecărui angajator, la momentul punerii în executare a sentinţelor rămase definitive şi irevocabile", au declarat sursele.

Premierul Victor Ponta a declarat, la începutul lunii iunie, că Guvernul va acţiona în instanţă împotriva foştilor demnitari care au creat prejudicii inclusiv prin schimbarea politică a şefilor diferitelor structuri din administraţie, directori demişi care solicită în prezent daune din partea statului.

El a arătat că sute de şefi din administraţie concediaţi la instalarea Guvernului Boc au dat în judecată Executivul şi au câştigat, iar actualul Cabinet trebuie să le achite daunele.

Premierul a precizat că Executivul va încerca să obţină banii de la persoanele care au semnat actele de demitere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câmpeanu:Statul plăteşte funcţionarilor concediaţi peste 14 milioane lei, de vină este fostul Guvern.
 Vizualizări articol: 444 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Câmpeanu:Statul plăteşte funcţionarilor concediaţi peste 14 milioane lei, de vină este fostul Guvern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei